Fotefar mot nord får tilskudd av Riksantikvaren
Riksantikvaren gir samlet 600 000 i tilskudd til prosjektet Fotefar mot nord i 2023 og 2024.
– Fotefar mot nord er et formidlingsprosjekt av de sjeldne, sier riksantikvar Hanna Geiran. – Det handler om å synliggjøre og tilrettelegge lokale kulturminner fra 10 000 år tilbake og frem til vår tid over hele Nord-Norge.
Det er Sametinget og fylkeskommunene i Nordland, Troms og Finnmark som står bak prosjektet, som er en revitalisering av et stort arbeid som foregikk på 90-tallet. Fotefarene skal være attraktive møteplasser og aktivitetssentra for både lokalbefolkning og tilreisende, og være en ressurs for reiseliv og andre næringer.
– Vi mener det er spennende at det blir tilrettelagt for næring i og rundt fotefarene, sier Geiran. – Dette er blant annet i form av lokale markeder, guidetjenester, kafeer og overnattingstilbud. I tillegg skal forvaltningen av fotefarene sikre vern. De vil også prøve ut nye formidlingsmetoder.
Gjennom skjøtsel av kulturminnene, og oppdatert tilrettelegging og formidling, vil også aktørene bak prosjektet legge til rette for fremtidig bevaring og besøksforvaltning. Slik blir kulturminnene en del av en bærekraftig lokal og regional samfunnsutvikling.
På nittitallet ble 45 kulturminner tilrettelagt for formidling, og det var alt fra steinalderboplasser, husmannsplasser, kystfort fra andre verdenskrig og samisk kultur, fra nord i Trøndelag til og med Finnmark. Erfaringene med prosjektet viser at det er behov for jevnlig vedlikehold og gode forpliktende avtaler om forvaltning av Fotefarene.
– Dette prosjektet vil gi en kraftfull innsats for bevaring og formidling av de viktige kulturmiljøene i nord, sier Geiran, samtidig som det treffer godt på verdiskaping som kommer lokalsamfunnene til gode.
Dette er Riksantikvarens satsing på verdiskaping:
Verdiskaping i kulturmiljøer er en tilskuddsordning over statsbudsjettet. Riksantikvaren har som mål at verdiskapingsprosjektene skal være gode eksempler på kulturmiljøenes rolle i samfunnsutviklingen. Verdiskaping er et viktig verktøy i arbeidet med de nye bevaringsstrategiene.
Riksantikvaren skal legge til rette for gode prosjekter for kulturmiljøbasert næring, distriktsutvikling og omstilling i lokalsamfunn. Samarbeid med Sametinget, fylkeskommunene og nasjonale partnere står sentralt i satsingen, og skal styrke kunnskapsutvikling, læring og formidling.
Nøkkelord
Kontakter
PressevaktRiksantikvarenIkke send sms, telefonen viderekobles.
Telefonen er betjent i vanlig kontortid.
Bilder
Om oss
Riksantikvaren er et direktorat underlagt Klima- og miljødepartementet, og vi er departementets rådgiver i alle saker som gjelder kulturminner og kulturmiljø. Riksantikvaren er den overordnete kulturminnemyndigheten og ansvarlig for å sette i verk den nasjonale kulturminnepolitikken. Vi har et faglig ansvar overfor kommunene, fylkeskommunene, Sametinget, Sysselmannen på Svalbard og forvaltningsmuseene på kulturminnefeltet.
Følg pressemeldinger fra Riksantikvaren
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Riksantikvaren på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Riksantikvaren
Kommet i hus på Grønland10.1.2025 12:44:51 CET | Pressemelding
Riksantikvaren har flyttet inn i det gamle trelastlageret i Schweigaards gate 28.
Nå er det bekreftet: – Den største gravhaugen på Vestlandet20.12.2024 08:53:17 CET | Pressemelding
Karnilshaugen er blant de største gravhaugene i Norden, og knyttes nå til vikingskipsgraven på Myklebust.
Se oversikten: 164 søknader om kirketilskudd22.11.2024 07:00:00 CET | Pressemelding
Antallet søknader til kirkebevaringsfondet øker - fra hele landet.
Kraftig økning i søknader til fartøy og verdensarv21.11.2024 07:00:00 CET | Pressemelding
Søknadssummen for fem av Riksantikvarens tilskuddsordninger til kulturminner overstiger 1,1 milliard kroner for 2025.
- Vi treng betre beredskap for kulturarven1.11.2024 14:12:34 CET | Pressemelding
Riksantikvaren og Kulturdirektoratet er bekymra for kulturarven i Noreg. - Kultur og kulturarv er vår felles identitet, og må være ein del av den nasjonale beredskapen.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom