Katteeiere må ta mer ansvar
Katten kan være en trussel for biologisk mangfold i Norge og truede fuglearter er spesielt utsatt, ifølge fersk rapport. Dyrebeskyttelsen Norge mener rapporten synliggjør de helsemessige fordelene ved obligatorisk ID-merking av katt.

– Rapporten viser til at høy kattetetthet er en trussel for sårbare fuglearter. Det betyr at Mattilsynet og kommunene har et stort ansvar å få bukt med kattekolonier. Dyrebeskyttelsen Norge har jobbet for obligatorisk ID-merking av katt i snart 50 år, og vi mener at det er et viktig tiltak for ansvarlig kattehold, sier Åshild Roaldset, daglig leder og veterinær i Dyrebeskyttelsen Norge.
Det er i Vitenskapskomiteen for mat og miljø (VKM) sin rapport «Hold av katt: risiko for biologisk mangfold og dyrevelferd», blitt vurdert hvilken risiko hold av katt (tamkatt) har på truede arter av fugl, pattedyr, reptiler og amfibier. Hovedkonklusjonen fra VKM er at det er betydelig risiko for at katt kan bidra til økt sykdomsspredning fra dyr til dyr og til mennesker.
Styrke kattens velferd
Ifølge VKM er det anslagsvis mellom 690 000 og 870 000 katter i Norge. Eide katter tar tre ganger flere byttedyr enn hjemløse katter. Katter dreper rundt 33 millioner byttedyr hvert år, hvorav omkring seks millioner er fugl.
I rapporten har VKM kommet frem til at:
- truede fuglearter er mest utsatt i områder med høy tetthet av katter
- katter kan bidra til økt spredning av sykdomsfremkallende bakterier, virus og parasitter til viltlevende dyr og husdyr, og mennesker
- hold av katt kan redusere dyrevelferden for byttedyrene
Ifølge norsk lovgivning er ikke tamkatt regnet som en viltart, og den er listet som et unntak i forskriften som regulerer hold og innførsel av fremmede organismer, står det i rapporten.
– Det er gledelig at VKM i rapporten stadfester at katten er en tam art og ikke et viltlevende dyr. Det betyr at kattens velferd må ivaretas på lik linje med hund. Katter skal føde innendørs, de skal få mat og vann, kos og tilsyn av sin eier, kommenterer Roaldset.
Ansvarlig kattehold
Dyrebeskyttelsen Norge mener at alle katter bør holdes inne på natten for sin egen sikkerhet. Dette er svært viktig på steder med sårbare fuglearter for å redusere tap av fugl. Rapporten sender et tydelig signal om at det er uakseptabelt med store ansamlinger av katter uten tilsyn (kattekolonier) i områder med sårbare fuglearter.
– Rapporten viser til at katten kan være en smittespreder, både til andre dyr og mennesker. Det er derfor viktig at katten blir tatt godt vare på og får veterinærbehandling når den er syk, sier Roaldset.
Dyrebeskyttelsen Norge mener viktige risikoreduserende tiltak er:
- Obligatorisk ID-merking av katt
- Kastrering for å forhindre hjemløshet og kattekolonier
- Behandling hos veterinær når katten er syk
- Holde katten inne fra solnedgang til soloppgang fordi i denne tiden på døgnet jakter katten mest
- Alle kattunger skal fødes inne, og kattunger må passes godt på første leveåret fordi stedsansen trenger tid for å bli fult utviklet. Katter bør ikke gå alene ute før fylte ett år
Nøkkelord
Kontakter
Åshild RoaldsetVeterinær og daglig leder i Dyrebeskyttelsen Norge
Foto: Marcel Leliënhof
Bilder

Lenker
Om Dyrebeskyttelsen Norge
Dyrebeskyttelsen Norge er en landsdekkende dyrevernorganisasjon med 25 lokalavdelinger spredt fra nord til sør. Siden 1859 har vi arbeidet for at dyr skal bli behandlet med respekt og medfølelse. Dette gjør oss til en av verdens eldste dyrevernorganisasjoner.
Følg pressemeldinger fra Dyrebeskyttelsen Norge
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Dyrebeskyttelsen Norge på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Dyrebeskyttelsen Norge
Oppfordrer til å kastrere katten og kaninen på «Black Friday»22.11.2023 13:58:40 CET | Pressemelding
For syvende året på rad, oppfordrer Dyrebeskyttelsen Norge eiere til å kastrere og ID-merke katter og kaniner, på den store kjøpedagen. Veterinærer og veterinærklinikker rundt om i landet er også med og deler dette budskapet. Slik kan vi forhindre hjemløshet og dumping av dyr, samtidig som vi bedrer dyrevelferden hos kattene og kaninene våre.
Går imot obligatorisk ID-merking av katt22.11.2023 12:25:12 CET | Pressemelding
Næringskomiteen stemte ned representantforslag fra Venstre om obligatorisk ID-merking av katt i påvente av ny dyrevelferdsmelding. Dyrebeskyttelsen Norge er overrasket over at næringskomiteen ikke lytter mer til fagmiljøene.
Important victory for the dogs in the Supreme Court11.10.2023 15:50:21 CEST | Pressemelding
Today, Norway's Supreme Court handed down a final verdict in the historic dog breeding case. Norwegian Society for Protection of Animals fully agreed that the Cavalier King Charles Spaniel breed as it stands today is too sick and inbred for breeding to continue. The verdict thus confirms that the breeding which for years has perpetuated hereditary disorders and diseases is not only unethical, but also an actual breach of Norwegian law.
Viktig seier for hundene i Høyesterett11.10.2023 13:44:12 CEST | Pressemelding
I dag avsa Norges Høyesterett en endelig dom i den historiske hundeavlssaken. Dyrebeskyttelsen Norge fikk fullt medhold i at rasen cavalier king charles spaniel slik den er i dag, er for syk og innavlet til at dagens avl kan fortsette. Dommen bekrefter dermed at raseavlen som i årevis har videreført arvelige lidelser og sykdommer ikke bare er uetisk, men også faktiske brudd på norsk lov.
Statsbudsjettet: Dyrebeskyttelsen Norge får litt mer, men Mattilsynet strupes10.10.2023 17:02:07 CEST | Pressemelding
For første gang på mange år, økes statsstøtten til Dyrebeskyttelsen Norge. Støtten foreslås økt med over 37 prosent, opp fra 373 817 kroner i 2023 til 600 000 kroner i 2024. Dette er gledelige nyheter for organisasjonen.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom