CARE

– Tiden for å beskytte vår felles menneskelighet er nå

Del

Kontinuerlig bombardement. Mangel på mat, rent vann og medisiner. – En humanitær katastrofe på Gazastripen eskalerer foran øynene våre, sier Kaj-Martin Georgsen, generalsekretær i CARE Norge.

En mann går gjennom ruiner i det som tidligere var et boligområde på Gaza.
En mann går gjennom ruiner i det som tidligere var et boligområde på Gaza. Grayscale Media

I løpet av bare en måned har mer enn 10.000 mennesker blitt drept på Gazastripen.  

– En humanitær katastrofe eskalerer foran øynene våre. Det er betydelig risiko for at konflikten sprer seg videre i større omfang på Vestbredden og i andre land i regionen. Da står vi overfor enorme utfordringer. Derfor må de med ansvar og makt nå få ned spenningsnivået og sørge for en våpenhvile som gjør at vi kan gi hjelp til de som lider. Vi ser nå at hele familier på Gaza-stripen sulter og tørster, sykdommer sprer seg raskt, og helsevesenet kollapser, sier Georgsen.  

Det bor mer enn 2,3 millioner mennesker på Gazastripen. Halvparten av befolkningen, og mer enn 4000 av de drepte, er barn. Dette ifølge palestinske helsemyndigheter.  

– Fra våre kollegaer i Gaza får vi høre at ingen vet om de kommer til å overleve den neste timen. De som selv skal hjelpe, trenger nå hjelp. Derfor ber vi innstendig om en umiddelbar våpenhvile, slik at humanitær hjelp slipper inn, sier Georgsen.  

Drikker vann fra basseng 

Allerede før 7. oktober var folk på Gazastripen avhengige av nødhjelp. Nå har de vært nødt til å utholde mer enn 30 dager med en nesten fullstendig blokade av rent vann, mat, brennstoff, strøm og medisiner.  

– En av våre CARE-kollegaer i Gaza forteller at familien drikker vann fra et skittent svømmebasseng. Om natten vil ikke barna sove, fordi de gruer seg til å bli vekket av bombingen, forteller Georgsen. 

Svært mange har vært nødt til å evakuere fra nord til sør på Gazastripen. Nå sprer sykdommer seg raskt i overfylte tilfluktsrom. En av CAREs ansatte i Gaza har søkt tilflukt i en leilighet med 120 andre.  

– En annen kollega forteller at de denne uken klarte å få tak i to pakker med mel. De var overlykkelige, fordi det ikke var mer å få tak i selv av det mugne brødet de hadde levd på. Fordi de ikke har elektrisitet eller gass, lagde de bål for å få stekt brødet. De var redde for at ilden ville vekke oppmerksomhet, men rakk i alle fall å skaffe noe mat til barna, sier Georgsen. 

Keisersnitt uten bedøvelse 

Etter mer enn 30 dager med konflikt er helsesystemet i Gaza i ferd med å kollapse. Leger og sykepleiere strever med å takle antallet sårede pasienter, og vitner forteller om kirurger som opererer i lyset fra en lommelykt, uten tilstrekkelig narkose.  

– Det er om lag 50.000 gravide kvinner på Gaza. FN og Verdens helseorganisasjon har sagt at rundt 160 – 180 kvinner føder hver dag. Vi får rapporter om keisersnitt som utføres uten bedøvelse, og er dypt bekymret for hvilken mulighet nybakte mødre har til å komme seg etter fødselen og sikre nok næring til seg og babyen, sier Georgsen. 

Folk i Gaza har ingen steder å søke trygghet.  

– Nettet har vært nede i flere omganger, og da blir det enda vanskeligere for folk å vite hvor angrepene pågår. Våre kollegaer forteller at de forsøker å lytte til radio, for å få vite hvor folk som fraktes til sykehus fraktes fra, fordi det kan gi en pekepinn. De har de viktigste dokumentene pakket i en sekk som de holder nært inntil seg, også om natten, i fall de plutselig må løpe, sier Georgsen  

Våpenhvile nå

Samtidig venter familiene til de 240 israelerne som ble tatt som gisler, desperate på ny informasjon om hva som skjer med deres kjære. Sivile må beskyttes, og krigens regler må respekteres.  

– Selv med mange grusomme bilder i media, er det vanskelig å forestille seg den sivile lidelsen på Gaza. Ifølge internasjonal rett skal sivile beskyttes. Ambulanser og sykehus skal ikke være militære mål. Disse prinsippene må respekteres. En umiddelbar våpenhvile er helt avgjørende for å kunne redde liv i Gaza, sier Georgsen. 

Nøkkelord

Kontakter

Om CARE

CARE ble grunnlagt i 1945 og er nå en av verdens største hjelpeorganisasjoner, med prosjekter i mer enn 100 land. CARE jobber for å hjelpe kvinner og jenter og ut av fattigdom, og bidrar med nødhjelp når kriser rammer. CAREs bistand nådde mer enn 100 millioner mennesker i 2021.