På tide å tenke smartere om strøm

Del

I dag arrangerer Statnett sin årlige Høstkonferanse, og et kraftnettet står på agendaen. Hvordan skal Norge lykkes med grønn omstilling og nullutslipp? Naturvernforbundet mener at mye av løsningen kan ligge hos nettselskapene.

To menn monterer solceller på et hustak
Gode ENØK-tiltak for småhus og eneboliger kan frigi viktig kapasitet på strømnettet. Miodrag Ignatovic iStockphoto/

 I dag er driften til nettselskapene begrenset til utbygging av nett, og de kan ikke bruke ENØK-tiltak eller tiltak for økt forbrukerfleksibilitet som alternativ der de ser det mulig. Dette må regjeringen gjøre om på. Gi nettselskapene nye verktøy i den grønne omstillingen!

- Ett tiltak som virkelig kan monne, er om nettselskapene får plikt og mulighet til å gi gunstige lån med lang nedbetalingstid til energieffektivisering og effektive varmeanlegg i eneboliger og småhus. Det ville både nettselskapet selv og boligeiere kunne tjene på. Tilbakebetaling kunne tas over nettleia, med mulighet til å overføre nedbetalingen til eventuelt nye eiere, sier Naturvernforbundets leder Truls Gulowsen.

Ettersom regjeringen ikke har så mange andre gode ENØK-tiltak for eneboliger og småhus, burde dette også være attraktivt for dem. De må ikke glemme at det faktisk er eneboliger og småhus som står for halvparten av energiforbruket i byggsektoren. Det skulle man ikke tro når man så regjeringens handlingsplan, som ble lagt frem i forslag til statsbudsjett for 2024. Der er det langt mellom de gode virkemidlene for energieffektivisering i eneboliger og småhus.

- Så hvorfor er Naturvernforbundet så opptatt av småhus og eneboliger? Jo, fordi Norge har et kraftnett som overbelastes på de kaldeste dagene – når alle skrur opp ovnene samtidig. Hvis disse toppene kuttes på grunn av gode ENØK-tiltak og mer frigitt strøm, vil det redusere behovet for dyr forsterkning av strømnettet. Det hadde både norsk økonomi og natur vunnet på, slår Gulowsen fast.

 Naturvernforbundet mener også at nettselskapene bør få større mulighet for å inngå fleksibilitetsavtaler med sluttbrukerne, som smart styring av elbil-lading, varmtvannsbereder og annet.

Nøkkelord

Kontakter

Følg pressemeldinger fra Naturvernforbundet

Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Naturvernforbundet på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra Naturvernforbundet

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom