Syklusen er kvinners ubrukte potensial

Del

- Etter at jeg ble kjent med min egen syklus så har alt blitt lettere. Nå kan jeg tilpasse hverdagen deretter, og det skulle jeg ønske at jeg hadde visst da jeg var yngre, sier kvinnehelsefysioterapeut Mathilde Okkenhaug Pilskog. 

Bokens forside
Bokens forside

Nå kommer «Syklusboka», som hun har skrevet til alle kvinner – i alle livsfaser. Med boken ønsker hun at flere skal bli kjent med sin egen kropp, for å kunne bruke de fire fasene i en syklus til sin fordel. 

- Heller enn å skjule at vi har mensen og jobbe mot den, så må vi kvinner begynne å se på det som en styrke. Jobbe på lag med syklusen. Det er utrolig mange som ikke kjenner sin egen kropp! sier hun. 

Pilskog ønsker at alle skal kunne bruke signalene kroppen gir, til å få bedre helse, bedre restitusjon, prestere bedre og forebygge utbrenthet blant kvinner.  

- Det handler om å vite når ting er i endring, for å forstå deg selv bedre, spesielt når noe ikke er som det skal. For menstruasjonssyklusen er det femte vitale tegnet sammen med blodtrykk, kroppstemperatur, respirasjonsfrekvens og puls.

Gjennom sin utdannelse ble hun mildt sagt overrasket over hva hun oppdaget. 

- Det aller meste av forskning innen medisin er faktisk gjort på menn. Kvinner har blitt sett på som små menn med reproduktive organer, men menn og kvinner er biologisk helt forskjellige, med ulike kjønnshormoner som også fun­gerer på forskjellig vis. Menn har en 24-timers syklus, og kvinner har i gjennomsnitt en 28-dagers syklus, uttaler hun. 

I boken gir Pilskog deg en innføring i hvordan du kan dra nytte av syklus i forhold til trening, stress, søvn, humør, hvile, svangerskap, kosthold, sex og parforhold. Nå skjønner hun hvorfor hun trenger mer søvn enkelte dager, hvorfor hun tviler på seg selv, eller hvordan trening kan være et ork en andre dager. 

- Når kvinner og menn er så ulike, anatomisk, fysiologisk og hormonelt, kan vi ikke generalisere all forskningen som er gjort på menn. Kun seks prosent av forskning innen idrettsvitenskap er gjort kun på kvinner. Da burde det vel ligge flere muligheter der ute for å opti­malisere prestasjon og trening for kvinner, avslutter hun.

I butikk fra 10. november.

Baksidetekst: 

Denne boka gir deg kunnskapen du trenger for å bli bedre kjent med egen kropp. Slik at du kan bruke tegnene de fire fasene i syklusen gir deg til å få bedre helse, få mer ut av trening, spise riktig, prestere best mulig, hvile best mulig og forebygge utbrenthet. Du skal kunne vite når ting er i endring, når det er lettest å bli gravid og når du bør gå til legen å undersøke deg. Forstå deg selv bedre, spesielt når noe ikke er som det skal. Menstruasjonssyklusen er det 5. vitale tegn sammen med blodtrykk, kroppstemperatur, respirasjonsfrekvens og puls. Likevel er det meste av forskning innen medisin gjort på menn. Kvinner har blitt sett på som små menn med reproduktive organer. Men kvinner er biologisk helt forskjellige, med ulike kjønnshormoner som også fungerer på forskjellig vis. Hos kvinner skjer det endringer i hormoner både daglig og i løpet av hver måned, i tillegg til flere større endringer i hormoner gjennom livet. Det er en overvekt av kvinner som blir utbrente og sykemeldte. Kan det at kvinner lever i takt med menns syklus og ikke sin egen være med på å bidra til det? Her har du redskapene til å bli bedre kjent med egen kropp, logge syklus og få et bedre liv.

Nøkkelord

Kontakter

Bilder

Mathilde Pilskog, kvinnehelsefysioterapeut og forfatter av boken "Syklusboka"
Mathilde Pilskog, kvinnehelsefysioterapeut og forfatter av boken "Syklusboka"
Last ned bilde

Lenker

Følg pressemeldinger fra Story House Egmont

Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Story House Egmont på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra Story House Egmont

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye