I mørket er alle kre mer synlige
Ser du flere skjeggkre og sølvkre nå enn ellers? Det er fordi mørketiden øker sannsynligheten for at du får øye på dem.
Mens de fleste insekter går i dvale når vinterkulda setter skikkelig inn, gjelder ikke dette verken sølvkre eller skjeggkre. De lever i stedet sammen med oss i de oppvarmede husene våre, og du kan finne dem hjemme året rundt.
– Skjeggkre og sølvkre er nattaktive insekter som skyr lyset. Det er altså ikke flere av dem nå i mørketiden, du ser dem bare lettere enn før, forklarer biolog og fagspesialist Ragna Byrkjeland i Norsk Hussopp Forsikring.
Altså er det en fordel med mørketid om du vil sjekke om du har sølvkre eller skjeggkre hjemme:
– Vær oppmerksom når du står opp og slår på lyset om morgenen! Begge insektene er raske og vil pile av sted for å gjemme seg når lyset skrus på, forteller hun.
Hvordan bli kvitt kreene
Sølvkre og skjeggkre gjør ingen skader på boligen din, biter ikke og utgjør ingen helsefare.
– De kan likevel oppleves som ekle og ubehagelige, og skjeggkre kan være spredt over store områder i boligen. I motsetning finnes sølvkreet oftest lokalisert på våtrom og oppleves av den grunn som mindre plagsom, forklarer biologen.
Hun trekker også fram skjeggkreenes klatreegenskaper.
– Hvis du observerer at insektet faller ned fra for eksempel taket, er det trolig skjeggkre. De kommer seg stort sett dit de vil, noe sølvkreet ikke får til, forklarer Byrkjeland.
– For sølvkre kan du gjøre enkle tiltak selv med å øke temperaturen på badet og sørge for god ventilasjon. Sammen med regelmessig støvsuging kan dette bidra til å begrense bestanden, sier biologen.
Sølvkre kan bety fuktskade
Om det er sølvkre du har fått i hus, så kan det bety at huset har et fuktproblem. Det kan være dårlig ventilasjon, drypplekkasjer, dårlig drenering, stadige vannansamlinger, eller andre forhold som skaper fuktighet. Man bør derfor alltid forsøke å finne årsaken til at sølvkreene er der.
– Typisk for sølvkreene, er at de liker fuktige forhold. Man finner dem derfor ofte på badet, vaskerommet, kjøkken og i kjelleren, som kan ha høyere fuktighet. Skjeggkre trives også i fuktige omgivelser, men tåler i tillegg at det er tørrere, forklarer hun.
Pakk ut av pappen utendørs
Ettersom skjeggkre blir stadig vanligere i Norge, er spredningsveiene mange. De kan for eksempel spres gjennom emballasje på varer du tar med inn i boligen, fra jobben, barnehagen, skolen, fra andre hjemmet, eller bli med hjem som ubudne passasjerer etter besøk på et bibliotek eller et museum.
– I Norge lever sølvkre og skjeggkre bare innendørs. Det betyr at de må transporteres inn ved hjelp av oss eller med ting vi bringer inn i huset, for eksempel pappesker og annen emballasje, sier Byrkjeland og legger til at:
– Et tips hvis du vil unngå å ta dem med deg inn, er derfor å pakke ut ting som er emballert i papp utenfor boligen din istedenfor inne.
Betydelig redusert bruk av gift
Skjeggkre ble første gang oppdaget i Norge i 2013. Siden den gang har forekomsten eksplodert, og man finner i dag skjeggkre over hele landet.
Etter flere år med forskning i regi av FHI, initiert av Norsk Hussopp Forsikring, er det blitt utviklet en god bekjempelsesmetodikk for skjeggkre. Mengden gift som brukes er betydelig redusert og måten gift legges ut på har ført til at bekjempelsen er svært effektiv.
Slik sjekker du om det er sølvkre eller skjeggkre du har fått i hus:
- Skjeggkreet er det største av dem. Mens sølvkreet er 10-12 millimeter langt, kan skjeggkreet bli opptil 18 millimeter.
- Skjeggkreet er, som navnet tilsier, mer «skjeggete» av utseende. Behåringen er spesielt fremtredende på fremre del av kroppen.
- Mens sølvkreet er lysegrått og gjerne sølvglinsende, er skjeggkreet grått med spraglete flekker.
- På sølvkreet er haletrådene kortere enn halve kroppslengden.
- På skjeggkreet er haletrådene like lange som selve kroppen, eller til og med lengre.
- Hos skjeggkreet peker sidetrådene ofte vinkelrett ut til siden. Hos sølvkreet har de smalere vinkel.
- Det siste leddet i bakkroppen er bredere hos skjeggkreet enn hos sølvkreet.
- Skjeggkreet kan, i motsetning til sølvkre, klatre opp glatte, loddrette flater.
Nøkkelord
Kontakter
Ragna ByrkjelandBiolog/fagspesialistNorsk Hussopp Forsikring
Tel:+ 47 915 87 573ragna@hussoppen.noMarianne Mork AndersenKommunikasjons- og innholdssjefNorsk Hussopp Forsikring
Tel:+47 414 49 747marianne@hussoppen.noBilder
Lenker
Om oss
Norsk Hussopp Forsikring er eneste forsikringsselskap i Norge som er spesialister på biologiske skader forårsaket av råte, dyr og insekter. Vi forsikrer 1,2 millioner boliger over hele landet, og er markedsledende innenfor denne typen forsikring. Våre forsikringer dekker skader som ofte ikke inngår i standard boligforsikringer, men som tilbys som en del av en toppforsikring eller som en egen tilleggsdekning. Vi har salgssamarbeid med de fleste forsikringsselskapene i Norge.
Følg pressemeldinger fra Norsk Hussopp Forsikring
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Norsk Hussopp Forsikring på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Norsk Hussopp Forsikring
Sjekk sengen og unngå veggedyrbekymring10.7.2024 08:15:00 CEST | Pressemelding
Mange frykter å få veggedyr med hjem fra ferien. – Det kan være både kostbart og tidkrevende å bli kvitt dem. Det viktigste rådet for å unngå veggedyr er å sjekke sengen på overnattingsstedet med én gang, sier biolog og fagsjef Ragna Byrkjeland i Norsk Hussopp Forsikring.
Tor Erik Silset ny adm. dir. i Norsk Hussopp Forsikring7.2.2024 19:38:58 CET | Pressemelding
Styret i Norsk Hussopp Forsikring har ansatt Tor Erik Silset som ny administrerende direktør. Med ham har selskapet fått en leder med solid erfaring fra forsikring, finans og digitalisering.
Smeltevann kan forårsake muggsopp og råteskade29.1.2024 13:59:13 CET | Pressemelding
Unngå at snø som smelter finner veien inn i boligen. Økt fuktighet kan gi muggsopp – som kan utvikle seg raskt. I verste fall vil langvarig fuktpåkjenning gi råteskader.
Ikke glem å lufte om vinteren11.1.2024 10:56:36 CET | Pressemelding
De kalde månedene er høysesong for muggsopp og svertesopp. I mange tilfeller er årsaken dårlig utlufting. – Oppdager du kondens på vinduet, ta grep med en gang, sier fuktekspert.
Skal du bake før jul? Sjekk melet for biller og andre insekter15.12.2023 11:16:25 CET | Aktuelt
Det er tid for julebakst, og vi er mange som fisker fram mel og andre tørrvarer fra kjøkkenskapet. Kjøpt en eller annen gang, men vi husker ikke når ... I så fall bør vi være ekstra på vakt. – Ser du noe som lever, så kast hele posen ut av huset umiddelbart, sier biologen.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom