NAF

Slik sikrer du at baklysene på bilen lyser når de skal

Del

Det er mange som uvitende kjører uten at baklysene på bilen lyser. - Riktig bruk av lys på bilen er viktig for å bli sett av andre bilister og trafikanter, sier Jan Harry Svendsen, rådgiver i NAF.

Mange kjører rundt med mørke baklys. - Spesielt i skumring, på gråværsdager og i snøvær sliter lys-automatikken. Da er det lurt å heller skru på lysene manuelt, råder NAF.
Mange kjører rundt med mørke baklys. - Spesielt i skumring, på gråværsdager og i snøvær sliter lys-automatikken. Da er det lurt å heller skru på lysene manuelt, råder NAF. NAF

Mange bilister er usikre på hva lysbryteren i bilen skal stå på for å kjøre med riktige lys til enhver tid. 

- Vi ser alt for mange som kjører uten baklys i tuneller og i mørket. Her trengs det mer kunnskap og opplæring. Riktig bruk av lys er viktig for trafikksikkerheten, sier Svendsen.  

Automatikken ordner det meste, men ikke alt 

I Norge er det påbudt å kjøre med kjørelys. Dette kan enten være nærlys eller et led-pyntelys. Baklysene trenger ikke være tent i dagslys, men de må være tent i mørket, så som i tunneler og om kvelden. 

NAF anbefaler at du i hverdagen kjører med lyset stilt inn på auto. Da er kjørelysene tent på dagtid, mens baklysene kun skrur seg på når det mørkner og når du kjører inn i tuneller. 

- Biler produsert etter 2012 skal ha en auto-innstilling for lysene. Har ikke bilen din en auto-funksjon, må du rett og slett huske å skru på lysene før du begynner å kjøre, sier Jan Harry Svendsen. 

NAF minner om at sjåføren alltid må følge med på vær og føre, og vurdere om de må tilpasse lybruken underveis. 

- Spesielt i skumring, på gråværsdager og i snøvær sliter automatikken. Da er det lurt å skru på lysene manuelt sånn at du er sikker på at andre ser deg, sier Svendsen. 

Sjekk lysene dine 

Svendsen kommer med en enkel oppskrift på hvordan du sjekker hvilke lys som lyser på de ulike innstillingene: 

  • Sjekk regelmessig hvilken innstilling du har satt bryteren på. 

  • Sjekk hvilke lys som lyser når du har på de ulike alternativene:  
    0, auto, parklys og på. 

  • Sjekk både i dagslys og i mørket. 

- Gå rundt bilen og se hvilke lys som lyser når du setter på de ulike innstillingene. Sjekk bilen både i dagslys og når det er mørkt, og se hva som skrur seg på når du vrir på bryteren, sier NAF-rådgiveren. -  Da blir du trygg på hvilke lysinnstillinger du skal bruke til enhver tid, avslutter han. 

Kontakter

Om oss

Hver tiende nordmann og 25 prosent av alle personbileiere er medlem i NAF. Dette gjør oss til Nordens største interesse- og forbrukerorganisasjon med nærmere 500 000 medlemmer. Organisasjonen er landsomfattende med 68 lokalavdelinger, 450 ansatte og ca. 2000 frivillige. NAF er en engasjert og markant samfunnsaktør som arbeider aktivt for at norske trafikanter skal kunne reise sikkert, effektivt og miljøvennlig. NAFs virksomhet omfatter kontroll og testing av biler ved 44 NAF-sentre, trafikkopplæring, veihjelp, reise, handel, juridisk bistand og forbrukerrådgivning m.m. Etter avtale med Vegdirektoratet driver NAF 27 øvingsbaner i Norge.

Følg pressemeldinger fra NAF

Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra NAF på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra NAF

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom