Artrose koster samfunnet og den enkelte altfor mye
Ny forskning viser at det er mye å spare: En strukturert behandlingsmodell for hofte- og kneartrose gir mindre smerter, færre proteser og flere kan stå i jobb.
Artrose er en sykdom som rammer svært mange, og forekomsten er økende siden vi blir tykkere, er mindre aktive og lever lengre. Omlag 50 prosent vil oppleve plager grunnet diagnosen i løpet av livet. Sykdommen oppstår vanligvis fra 45-årsalder, og mange opplever store plager mens de ennå er i arbeid.
Tidligere har norsk forskning vist at behandlingen av artrosepasienter ikke har vært i tråd med forskningsbaserte, internasjonale behandlingsanbefalinger. Behovet for å styrke, effektivisere og optimalisere behandlingen til denne pasientgruppen er kraftig til stede.
Forskningsbasert behandling virker
En nyere studie ved Nasjonal kompetansetjeneste for revmatologisk rehabilitering (NKRR) ved Diakonhjemmet sykehus viser at en strukturert behandlingsmodell for hofte- og kneartrose gir gode resultater. – Vi implementerte en strukturert behandlingsmodell for artrose i kommunehelsetjenesten og sammenlignet dette med tradisjonell behandling hos 393 personer med hofte- eller kneartrose forteller professor Nina Østerås, enhetsleder av og seniorforsker ved NKRR.
Fastleger og fysioterapeuter i kommunehelsetjenesten ble engasjert for å benytte modellen. De deltok på en interaktiv workshop for å få en oppdatering på gjeldende behandlingsanbefalinger og diskuterte hvordan de kunne implementere behandlingsmodellen. Pasientene fikk individuelt tilpasset 8-12-ukers treningsprogram etter å ha deltatt på tre timers artrosekurs. I tillegg kunne de få kostholds- og livsstilsveiledning på en Frisklivssentral.
– Behandlingen ble mer i tråd med internasjonale behandlingsanbefalinger, forteller Østerås. Færre hadde behov for proteseoperasjon i gruppen med strukturert behandling sammenlignet med gruppen med tradisjonell behandling. Kost-/nytte analyser viste at innføring av denne behandlingsmodellen var kostnadseffektiv, siden det resulterte i like god eller bedre helse til en lavere kostnad enn tradisjonell behandling for hofte- og kneartrose.
Folkehelseutfordring
Man regner med at ca. 8% av befolkningen i Norge har artrose i ett eller flere ledd. Det vil si at minst 400 000 og deres pårørende lever med dette. – Forekomsten er også økende på grunn av at vi er mindre aktive og blir tykkere, samtidig som vi lever lengre. Det er derfor mange som vil ha stor nytte av å vite mer om artrose og hvilken behandling som virker, forklarer Østerås. Hun understreker at fravær fra arbeid på grunn av artrose og proteseoperasjoner har store økonomiske omkostninger for samfunnet. For den enkelte pasient er smerter, problemer med å utføre dagligdagse aktiviteter og livskvalitet er viktige stikkord, forteller hun.
Kronisk sykdom
De vanligste symptomene på artrose er smerter og stivhet. Dette påvirker ofte muligheten til å kunne utføre daglige aktiviteter, som å gå i trapp eller reise seg fra sittende. Artrose er en kronisk leddsykdom som vi ikke har noen kur for. Behandlingen retter seg mot symptomlindring, mestring og å vedlikeholde styrke, funksjon og bevegelighet.
– Mange vet ikke at de kan klare å oppnå smertelindring ved riktig behandling. Protese kan virke som en enkel løsning, men det er ikke det første man skal hoppe på. Noen utvikler en så alvorlig grad av artrose at de kan ha god nytte av en proteseoperasjon, men de aller fleste kan, med god behandling, leve godt med sin artrosesykdom uten å måtte operere, sier hun.
Livsstil
– Vi har ennå ikke klart å nå ut til folk flest med informasjon om at overvekt og inaktivitet gir betydelig økt risiko for å utvikle artrose. Vekt er at følsomt tema og mange fastleger og fysioterapeuter vegrer seg for å snakke med pasienten om dette, dessverre, forteller Østerås.
I tillegg er det mangel på steder med kvalifisert personell som vi kan henvise pasienten til for å få hjelp med å gå ned i vekt.
Store negative konsekvenser
Artrose i hofte eller kne vil på grunn av plager og funksjonsbegrensninger kunne føre til tidlig frafall fra arbeidslivet, med alle kostnadene dette innebærer for den enkelte og samfunnet, forteller forskeren. Mange med artrose kjenner at de ikke kan være med på aktiviteter, og det kan påvirke deres sosiale liv. Vi vet også at mange artrosepasienter også sliter med søvn, noe som sammen med smertene kan påvirke humøret negativt.
På sikt kan det gi utmattelse, depresjon eller engstelse. Summen av alt dette kan gi redusert selvstendighet og mye dårligere helserelatert livskvalitet, forteller hun.
Ikke slitasje, men sykdom i leddet
Tidligere trodde man at artrose var et resultat av slitasje på leddet (tidligere kalt slitasjegikt), og at det bare var leddbrusken som ble rammet. I dag vet vi at artrose kan ha mange årsaker og at sykdommen rammer alle strukturene i leddet.
– Dessverre er det fortsatt mange med artrose som får høre fra helsepersonell at artrose er knyttet til alder og slitasje, og at det bare er noe man må lære seg å leve med. I dag vet vi at det finnes tiltak for å leve godt med sin artrosesykdom, understreker professor og seniorforsker Nina Østerås ved NKRR ved Diakonhjemmet sykehus.
Les publikasjonen her: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/37839506/
Kontakter
Kathrine DanoloffKommunikasjonsrådgiverNasjonal kompetansetjeneste for revmatologisk rehabilitering (NKRR) REMEDY - Forskningssenter for behandling innen revmatologi og muskelskjelettsykdommer
Tel:90057192kathrine.daniloff@diakonsyk.noBilder
Lenker
Om Diakonhjemmet
- Det norske Diakonhjem er en ideell stiftelse innenfor Den norske kirke – stiftet i 1890.
- Diakonhjemmet eier, driver og utvikler tjenester innenfor helse, omsorg og utdanning.
- Stiftelsen eier: Diakonhjemmet Sykehus. VID vitenskapelige høgskole (56,4 %). Diakonhjemmet Sykehusapotek. Diakonhjemmet Omsorg AS. Fagskolen Diakonova AS (50,1%)
- Diakonhjemmet er en ideell stiftelse. Det betyr at det ikke tas utbytte fra våre aksjeselskap, men overskudd i virksomhetene skal pløyes tilbake for å utvikle nye tilbud og tjenester.
Følg pressemeldinger fra Diakonhjemmet
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Diakonhjemmet på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Diakonhjemmet
AF Gruppen blir totalentreprenør for Campus Diakonhjemmet14.11.2024 12:16:04 CET | Pressemelding
Diakonhjemmet har signert avtale om totalentreprise for Campus Diakonhjemmet med AF Gruppen.
Biologiske medisiner øker risiko for alvorlige infeksjoner2.10.2024 10:19:14 CEST | Pressemelding
En ny doktorgrad fra Diakonhjemmet sykehus viser at personer med betennelsessykdommer i ledd, som behandles med biologiske legemidler, har dobbelt så stor risiko for å utvikle alvorlige infeksjoner.
Folkeuniversitetets Fagskole får nye eiere29.9.2024 10:04:04 CEST | Pressemelding
En utdanningsinstitusjon med en lang historie får nye eiere etter at Fagskolen Diakonova Holding AS har kjøpt Folkeuniversitetets Fagskole AS. Oppkjøpet skal bidra til å styrke fagmiljøene.
Forskning på revmatisk sykdom: Gir individuell dosering bedre behandling for flere?20.9.2024 07:30:00 CEST | Pressemelding
I dag får alle pasienter med revmatoid artritt (leddgikt) samme dose av biologiske legemidler. Nå undersøker forskerne om individuell tilpasset dose gjør at flere skal få bedre effekt av medisinene.
Kari-Jussie Lønning blir ny sykehusdirektør ved Diakonhjemmet19.9.2024 09:45:35 CEST | Pressemelding
Kari-Jussie Lønning (55) er ansatt som ny administrerende direktør ved Diakonhjemmet sykehus. Hun kommer fra stillingen som administrerende direktør ved Modum Bad.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom