Nofima

Hva skjer med torsken når havet blir varmere?

Del

Nofima kobler klimaprognoser med fiskehelse. Det gir praktisk kunnskap som oppdrettere og forvaltning kan ha nytte av for langsiktig god drift.

Elisabeth Ytteborg forsker på hvordan varmere hav påvirker torsken.
Elisabeth Ytteborg forsker på hvordan varmere hav påvirker torsken. Foto: Lars Åke Andersen © Nofima.

− Vi ser på klimakrisen gjennom mikroskop, fordi det er detaljene som er viktig når vi skal sette inn tiltak for å drive oppdrett mens temperaturen stiger, sier Elisabeth Ytteborg, seniorforsker i Nofima.

I hennes prosjekter er FNs klimaprognoser nedskalert til lokalitetsnivå. Det viser at temperaturer vi kan vente oss i 2030 kan føre til ødeleggelser i fiskeskinnet.

Eksempel fra en lokalitet

Lokaliteten forskerne valgte seg ligger på Dønna i Nordland. Derfra er det gode data fra torskeoppdrett og miljø.

Forskerne ville avdekke hva temperatur har å si for fiskehelsen, og hva det betyr hvis torsken får en ekstra utfordring, for eksempel sykdommen Fransicellose.

Torskens trivselstemperatur ligger mellom 8 og 13 grader. I 2030 kan lokaliteten på Dønna få flere dager over 17 grader. De undersøkte derfor temperaturens påvirkning på skinnet ved 12 og 17 grader.

Resultatene viste at temperatur har mye å si for funksjonaliteten til barrierevevene som utgjør fiskens førstelinjeforsvar. Faktisk mye mer enn infeksjon med Fransicella alene.

Torsk på høye temperaturer fikk små ødeleggelser mellom cellene som binder skinnet sammen. Disse bindingene i skinnet ser ut til å være viktige for fiskens sårhelingsevne og skader i dem kan gjøre fisken mer sårbar for annet stress.

Torskens barrieresystem stiller altså svakere hvis den får en utfordring i tillegg til økt temperatur.

Hva vi kan gjøre med det

Det finnes flere torskeoppdrettsanlegg sør for Dønna i dag, som kan vente seg å måtte håndtere høyere temperaturer, mener Ytteborg:

− Betydningen av høye temperaturer og hvordan man skal håndtere dem kommer til å spille en viktigere rolle fremover i takt med klimaforandringene. Hva fisken tåler blir viktig for å finne gode tiltak som kan ivareta fiskens helse hvis vannet blir for varmt, sier Ytteborg.

Elisabeth Ytteborg mener klimaforandringer må tas med i vurderingene når oppdrett i Norge planlegges.

− Vi kommer med en publikasjon om diversifisering der vi ser på 36 ulike arter og deres temperaturtoleranse opp mot klimaforandringene. Skal Norge ha en mer langsiktig plan om diversifisering, bør man absolutt se på temperaturene.

Forskningen er finansiert av Troms og Finnmark fylkeskommune.

Nøkkelord

Kontakter

Bilder

Torskens trivselstemperatur ligger mellom 8 og 13 grader. Varmere hav kan utfordre helsen til oppdrettstorsk.
Torskens trivselstemperatur ligger mellom 8 og 13 grader. Varmere hav kan utfordre helsen til oppdrettstorsk.
Last ned bilde

Lenker

Nofima er et ledende næringsrettet forskningsinstitutt som driver forskning og utvikling for akvakulturnæringen, fiskerinæringen og matindustrien.

Vi leverer internasjonalt anerkjent forskning og løsninger som gir næringslivet konkurransefortrinn langs hele verdikjeden.

Nofima AS har hovedkontor i Tromsø, og forskningsvirksomhet i Bergen, Stavanger, Sunndalsøra, Tromsø og på Ås.

Instituttet ble etablert 1. januar 2008 og har om lag 390 ansatte

Følg pressemeldinger fra Nofima

Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Nofima på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra Nofima

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom