Statens vegvesen

Mye vann i vegen – pass deg for vannplaning

Del

Nedbør fredag og gjennom helga gjør at det kan samle seg store vannmengder i vegbanen. Ved slike forhold øker faren for vannplaning, advarer Vegtrafikksentralen.

Vann i vegbanen kan komme brått på. Avpass farten, ber Vegtrafikksentralen.
Vann i vegbanen kan komme brått på. Avpass farten, ber Vegtrafikksentralen. Knut Opeide, Statens vegvesen

Meteorologisk instututt melder at det vil komme mye regn både fredag, lørdag og søndag, i kystnære strøk fra Agder i sør til Buskerud i nordøst. Nå advarer Statens vegvesen om faren for vannplaning der vannet samler seg i vegbanen.

Økt fare for vannplaning

- På steder der vannet ikke så lett renner ut av vegbanen kan det danne seg vanndammer i vegen. På slike steder er det nå økt fare for vannplaning, sier Ole Christian Leerstang som er seksjonssjef for Vegtrafikksentralen sør. De har et ansvar for trafikkovervåkning og trafikkstyring i Agder, Vestfold og Telemark, og Buskerud. Langs kysten i hele dette området er det meldt til dels store nedbørsmengder i dagene som kommer.

- Vanndammene i vegen kan komme brått på noen steder, og det er fort gjort å miste kontrollen på bilen. Det er derfor viktig å avpasse farten etter forholdene der man er, sier Leerstang. Han sier at det også er mulig å få vannplaning på slapseføre, slik det kan være lenger inn i landet, i områder der regnet er i ferd med å gå over til snø.

Råd til trafikantene

Lokalt kan veger bli stengt på kort varsel på grunn av oversvømmelser.
- Våre entreprenører har rensket sluk og stikkrenner langs vegnettet, noe som er svært viktig for å få vannet unna. Men dette er likevel ingen garanti for at det ikke likevel kan bli dammer og oversvømmelser enkelte steder, sier Leerstang.

  • Hold deg oppdatert om kjøreforholdene der du skal kjøre. Vegvesen.no/trafikk og appen Vegvesen trafikk er gode og lett tilgjengige informasjonskilder.
  • Avpass farten etter forholdene.
  • Beregn god tid til kjøreturen, mer enn du ville gjort på bar veg og tørt sommerføre.
  • Vær forberedt på at vanndammer kan komme brått på, og at veger kan bli stengt på kort varsel.

Kontakter

Ole Christian LeerstangVegtrafikksentralen sør

Tel:48142777

Pressevakt Transport og samfunn

* Trafikksikkerhet og ulykkesstatistikk
* Trafikktall
* Fotobokser/fartskontroll
* Skilt
* Bompenger
* Trafikkstyring og beredskap
* Teknologi
* Klima og miljø
* Plansaker
* Nasjonale turistveger (Pressekontakt: 91104480)
* Norsk vegmuseum (Pressekontakt: 61285250)

Tel:953 00 727pressetos@vegvesen.no

Om Statens vegvesen

Statens vegvesen arbeider for å skape et smart og sammenhengende transportsystem på vei for hele Norge. Det skal være enkelt å reise og transportere varer – på sikre veier tilpasset framtidens behov.