7466 søknader etter produksjonssvikt i jordbruket
Landbruksdirektoratet har mottatt 7466 søknader om tilskudd ved produksjonssvikt. Dette er langt flere enn etter en vanlig vekstsesong – men ikke i nærheten av tørkeåret 2018.

63 prosent av søknadene gjelder kornproduksjon og 32 prosent er innen grovfôrproduksjon. Av de gjenværende søknadene er de fleste innen potet- og honningproduksjon.
Som ventet er omfanget av søknader størst i Innlandet og Oslo og Viken, men også i Vestfold og Telemark, Agder og Troms og Finnmark er det langt flere søknader enn i et gjennomsnittsår.
Prognoser fra september tilsa at det ville komme rundt 6600 søknader og at tilskuddsbeløpet ville ligge rundt 560 mill. kroner.
–Noe av økningen i antallet søknader kan skyldes at enkelte deler av landet fikk mye nedbør og vanskelige høsteforhold i september og starten av oktober. Vi kan nok anta at utbetalingene vil bli noe høyere enn dette, gitt at antall søknader er høyere enn prognosert, kommenterer seniorrådgiver Grete Mari Sand i Landbruksdirektoratet.
Matproduksjonen er utsatt når klimaet endrer seg
Årets sesong ble preget av tørke på forsommeren som ble etterfulgt av flommene Hans I og II. Det medførte store utfordringer for bønder særlig på sør- og østlandet. På grunn av dette har Regjeringen kommet med flere tiltak for å lette på situasjonen . Ordningen som gir tilskudd ved produksjonssvikt skal redusere økonomiske tap som oppstår ved produksjonssvikt forårsaket av klimatiske forhold det ikke er mulig å sikre seg mot.
Det var forventet mange søknader i år. Sammenlignet med tørkeåret 2018, er søknadsomfanget i 2023 rundt halvparten av det som ble mottatt den gang. Omfanget er imidlertid relativt stort dersom man ser det opp mot et «gjennomsnittsår», der antall søknader er på rundt 1000.
Hva skjer videre
Det er statsforvalterne som fatter vedtak om tilskudd ved produksjonssvikt, men før en søknad kan behandles av statsforvalterne, skal kommunene ha gitt en uttalelse til denne.
Mange kommuner og statsforvaltere i områdene som var berørt av tørke og flom har økt ressursene for å håndtere store søknadsmengder. – Det gjøres en stor innsats både i kommunene og hos statsforvalterne for å få betalt ut tilskudd så raskt som mulig. Flere søkere har bedt om forskudd og det er allerede utbetalt rundt 44 millioner kroner, kommenterer Grete Mari Sand.
Det er forventet at rundt halvparten av sakene blir behandlet før årsskiftet.
Antall søknader for 2023 er elektroniske søknader mottatt innen fristen 31.10. I tillegg kan det bli etterregistrert søknader innsendt på papirskjema.
Nøkkelord
Bilder

Om oss
Landbruksdirektoratet gir faglige råd, iverksetter landbrukspolitikken og legger til rette for landbruket og matindustrien.
Følg pressemeldinger fra Landbruksdirektoratet
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Landbruksdirektoratet på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Landbruksdirektoratet
Har du husket å sende inn jakt- og fangstrapporten for 2024/2025?24.4.2025 13:32:50 CEST | Pressemelding
Alle som har betalt jegeravgiften for perioden 1. april 2024 - 31. mars 2025 må huske å levere jakt- og fangstrapporten til Statistisk sentralbyrå.
Importvernet forvaltes smidig og forutsigbart14.4.2025 14:41:31 CEST | Kronikk
I Konkurransetilsynets dagligvarerapport for 2024 pekes det på at importvernet og forvaltningen av dette er etableringshindre for bedre konkurranse i det norske dagligvaremarkedet.
Landbruksdirektoratet lanserer nye jakt-apper2.4.2025 11:23:26 CEST | Pressemelding
I forbindelse med nytt jaktår 1. april 2025 lanserer Landbruksdirektoratet en ny løsning for Skyteprøvekontrollør og Min Jegerdokumentasjon.
Økning i salget av økologiske produkter26.3.2025 08:41:14 CET | Pressemelding
Salgsøkningen for økologiske produkter i dagligvaremarkedet i 2024 ble 7,8 prosent. For andre salgskanaler var det en lignende utvikling.
Er du opptatt av rammebetingelser for landbruk og matproduksjon?12.3.2025 08:54:41 CET | Presseinvitasjon
Velkommen til årets konferanse spekket med aktuelle og varierte temaer innen hele vårt samfunnsoppdrag, der eksperter fra næringene og direktoratets egne folk bidrar med fakta og gode faglige samtaler.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom