Sounds Like Gold

Trond Kallevåg drar til sjøs og utforsker sin dype fascinasjon for det norsk amerikanske, samt historier og mystikk fra en tid da vi var selv flyktninger.

Del

 Etter suksessen med sine to kritikerroste utgivelser, "Bedehus & Hawaii" (2019) og "Fengselsfugl" (2021), er Trond Kallevåg tilbake med sitt etterlengtede tredje album, "Amerikabåten". Albumet inkludererblant annet Daniela Reyes på trekkspill og Selma French på Hardingfele, som begge er talentfulle og fremadstormende soloartister. Han har også fått med seg Fieh-trommeslager Ola Øverby, Fiolin-virtous og multiinstrumentalist Håkon Aase og bassist Jo Berger Myhre, kjent fra blant annet bandet til Nils Petter Molvær.

Photo: Erlend Berge
Photo: Erlend Berge

Trond tar oss på en stemningsfull og instrumental reise til havs, men også en kjapp tur innom de «norske» nordstatene, blandet med litt spagettiwestern, kitch og norske rosemalerier, nesten som en god gammel Cohen-brødrene-film. Ideen bak "Amerikabåten" spinner videre på de kunstneriske konseptene og fra Trond Kallevågs to forrige Hubro-utgivelser "Bedehus & Hawaii" (2019) og "Fengselsfugl" (2021) hvor han lot seg inspirere av livshendelser og møter med miljøer som stod ved siden av det etablerte. På platene introduserte Trond oss for en instrumental musikalsk verden som hentet inspirasjon fra norsk bedehusmusikk, skillingsviser og fengselsviser.

LYTT HER

I tillegg til gitaren tar Trond også, for første gang på egen solo-utgivelse, fatt på pedalsteelgitaren. Det etter to solo-utgivelser hvor Hubrokollega Geir Sundstøl fikk dette oppdraget, som med sitt pedalsteelgitarspill perfekt matchet Tronds affeksjon for atmosfærisk filmmusikk, forsiktig bedehussakralitet og polynesisk exotica. Som ved sine forrige to plater har Trond også komponert og mikset all musikken selv, som er en stor del av hans kreative arbeid. Fotografiet på coveret er tatt av den annerkjentefotografen, Rune Johansen, og er hentet fra hans bok «Så lenge det vara».

 ««Amerikabåten» er en utforskning av min dype beundring og fascinasjon for den amerikanske kulturen, samt den store drømmen og livet ombord Amerikabåtene som fraktet så mange nordmenn over til Amerika helt frem til midten av 1900-tallet. En tid da sjøen var eneste reisealternativ. Mange opplevde sjøen som et liberalt fristed hvor man turte å være seg selv uten datidens konformiteter. Overfarten hadde en hypnotisk tiltrekningskraft på individualistene og de som ikke passet inn, ofte de nyreligiøse og lovløse. Besteforeldrene mine kunne fortelle historier om flere slektninger som dro over til Amerika og aldri kom tilbake." –Trond Kallevåg

SE MUSIKKVIDEOER HER

null
Photo: Rune Johansen, Cover: Aslak Gurholt

Trond Kallevåg har på få år etablert seg som en særs original og viktig musikalsk stemme i sin generasjon musikere i Norge i dag. Anmeldere har hyllet musikken for sitt ærlige og lyriske instrumentale uttrykk som på originalt vis blander alt fra vestnorsk melodisk nøysomhet til amerikansk folk og Americana. 

Hans hubro-debut «Bedehus og Hawaii» var inspirert av de mange somrene han tilbrakte hos sine besteforeldre på Bømlo, hvor bedehuset og musikken var sentral. Likheten til polynesiske gitartradisjoner og bedehusmusikken og fascinerte Trond. 

Trond ble fort lagt merke til etter av anmeldere og fikk blant annet to hele sider i Vårt Land dedikert til seg med tittelen «Den Nye Strengemusikken». Høydepunktet ble nådd da Bandcamp, utvilsomt en av verdens største og viktigste platformer for salg av musikk, kåret platen Bedehus & Hawaii til en av 15 beste internasjonale jazzutgivelser i 2019. I sin anmeldelse skrev de at det var "en av de nydeligste innspillingene som har nådd butikkhyllene i 2019."

Anmeldelser kom også på løpende bånd på trykk. Blant annet i Dagens Næringsliv - "Åpen Klasse av Høy Klasse", Dagsavisen - "Klasse for seg", Dag og Tid - «Kallevåg og Sundstøl er så avgjort på bølgelengde" og Vårt Land på to hele sider - "Den Nye Strengemusikken". BBC radio lovpriste også platen og skrev - "It’s a lovely album all the way through».

Trond fulgte opp med utgivelsen «Fengselsfugl» (2021). På platen lot han seg inspirere av førstehånds opplevelser fra inni Oslo Fengsel hvor han jobbet med innsatte under pandemien samt gamle norske skilling- og fengsels-viser. Musikken kunne like gjerne vært det perfekte soundtracket til fengselsfilmen regissør Wim Wenders aldri lagde, tett i leia til Ry Cooder og Bill Frisell. Som flere utenlandske anmeldere har trukket paraleller til, både når det gjelder hans gitarspill, kompoisjoner og konsepter, som er med på å skape bilder hos lytteren. Platen fikk ikke mindre gode omtaler som «Bedehus & Hawaii». Blant annet trillet Dagsavisen, Nettavisen og Klassekampen alle femmere for albumet. 

Trond bruker gitaren som et verktøy for å formidle sine musikalske ideer som ofte har sterkt melodisk fundament og historiefortellende kvalitet, men som fremdeles er åpne nok til at medmusikantene kan uttrykke seg uten problemer. Alt ser ut til å falle naturlig på plass, og det intime lydbildet føles nært og personlig på platen. "Jeg ønsket at musikerne skulle uttrykke seg uten å føle seg begrenset av musikken", sier han. 

Nøkkelord

Kontakter

Bilder

Photo: Erlend Berge
Photo: Erlend Berge
Last ned bilde
Last ned bilde
Photo: Rune Johansen, Cover art: Aslak Gurholt
Photo: Rune Johansen, Cover art: Aslak Gurholt
Last ned bilde
Photo: Kristoffer Vincent
Photo: Kristoffer Vincent
Last ned bilde
Photo: Erlend Berge
Photo: Erlend Berge
Last ned bilde

Lenker

Om Grappa Musikkforlag

Grappa Musikkforlag A/S ble etablert i 1983 og er et av Norges største uavhengige plateselskap. I år 2023 har Grappa 40 års jubileum. 

Grappa Musikkforlag har gitt ut over fire tusen album spredt på ulike labler. Foruten Grappa som favner viser og pop, så utgis klassisk musikk på Simax Classics, folkemusikk og verdensmusikk på Heilo, blues og country på Blue Mood og jazz på Hubro.

Grappa samarbeider med Egmont Kids Media Nordic AS om utgivelse av barnemusikk gjennom Barneselskapet. Grappa samarbeider med Norsk Jazzforum om innspilling og utgivelse av norsk jazz på Odin. Grappa har også et tett samarbeide med Rune Grammofon og Drabant Music.

Andre språk

Følg pressemeldinger fra Sounds Like Gold

Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Sounds Like Gold på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra Sounds Like Gold

Tapt musikk blir levende igjen – Olav Kiellands hardingfeleverk utgis for første gang11.4.2025 09:00:00 CEST | Pressemelding

I dag lanseres innspillingen «Her vil eg kvile» med kammermusikk og komposisjoner for hardingfele av komponisten Olav Kielland. Komposisjonene for hardingfele ble gjenoppdaget i 2019. Kielland var en av Norges viktigste komponister, men hans musikk blir sjelden fremført. Blant verkene på innspillingen finnes syv verdenspremierer, fremført av kammermusikkensemblet Fragaria Vesca, fiolinist Tor Johan Bøen og pianist Eirik Haug Stømner. Basert på Tor Johan Bøens forsknings- og edisjonsarbeid blir nå Kiellands ukjente musikalske «villarkorn» tilgjengelig for et bredere publikum.

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye