ABB

Vellykket ABB-oppgradering av Kårstø bidrar til å sikre gasseleveranser til Europa

Del
  • ABB har levert avanserte og omfattende system- og kontrollromløsninger til prosessanlegget på Kårstø
  • Oppgraderingen og overføringen til nye sikre kontroll-løsninger ble gjennomført mens anlegget var i full drift
  • Anlegget unngikk flere dager med vedlikeholdsstans som ville gitt enorme tap i inntekter som følge av utsatt gass- og oljeproduksjon

Kårstø prosesssanlegg i Nord-Rogaland er Europas største i sitt slag. Anlegget spiller en nøkkelrolle i transport og behandling av gass og kondensat (lettolje) fra sentrale områder på norsk sokkel. Nærmere 30 felt er knyttet til Kårstø via rørledninger. Daglig strømmer millioner av kubikkmeter gass og ustabilisert kondensat til anlegget, der de tyngre komponentene blir skilt ut før resten blir sendt videre i rør til kontinentet.

Prosessene på det omfattende og komplekse anlegget styres av ABB System 800xA. ABB har nå gjennomført en vellykket oppgradering av det eksisterende styringssystemet til nyeste versjon, og levert løsninger til et nytt, sentralt kontrollrom utenfor prosessområdet.

Oppgradering av kontrollsystemet på anlegget i drift

Godt samarbeid med Equinor under omkoblingen resulterte i at oppgraderingen av hele HMI-systemet på Kårstø prosessanlegg lot seg gjennomføre mens anlegget var i full drift. Dermed ble anlegget spart for to dager med vedlikeholdsstans, som ville gitt et enormt inntektstap knyttet til utsatt gass- og oljeproduksjon.

Kårstø har nå et nytt og oppgradert system som oppfyller gjeldende standarder, inkludert toppmoderne cybersikkerhet. Dette er viktig for et ganske gammelt anlegg som Kårstø, for å opprettholde sikker og effektiv drift fremover.

Nytt Kontrollrom

Cockpiten til paneloperatørene på Kårstø består av operatørkunder med 50 skjermer og 4 storskjermer. Nærmere 70 000 tagger fra rundt 160 kontrollere og andre støttesystemer overvåkes og administreres fra dette rommet.

– Det nye kontrollrommet byr på bedre ergonomi og arbeidsmiljø som igjen bidrar til et nytt nivå av helse, miljø og sikkerhet (HMS). Det er utformet for god samhandling mellom ulike arbeidsstasjoner og gir god oversikt for skiftoperatører og innsatsteam, sier Tor Ove Lussand, leder for ABB Energy Industries i Norge.

Leveransen inneholder også omfattende datasikkerhetsløsninger og -tjenester, andre digitale tjenester og nye simulatorer for opplæring og testing av nye funksjoner på anlegget. 

Majoriteten av ABBs ingeniørarbeider, prosjektledelse og anleggsarbeider utføres ved avdelingene i Bergen og på Stord.

Pålitelige energileveranser

– Vi er stolte over å fortsette det langvarige og fruktbare samarbeidet på Kårstø. Moderniseringen av anlegget gjør det enda bedre rustet for pålitelige leveranser av norsk energi til kontinentet, noe som er viktigere enn noensinne. Dessuten er norsk gass, med lavt karbonavtrykk fra produksjonen, en viktig energikilde i en overgangsperiode på veien til klimanøytralitet, sier Lussand.

Kårstøanlegget eies av Gassled, Gassco er operatør og Equinor er teknisk driftsansvarlig.

Nøkkelord

Kontakter

ABB er en teknologileder innen elektrifisering og automatisering som legger til rette for en mer bærekraftig og ressurseffektiv fremtid. Selskapets løsninger kobler ingeniørkunnskap og programvare for å optimalisere hvordan ting produseres, transporteres, drives og opereres. ABBs rundt 105 000 ansatte bygger på mer enn 140 år med kvalitet, og er forpliktet til å drive innovasjoner som akselererer industriell omstilling. www.abb.com

Følg pressemeldinger fra ABB

Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra ABB på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra ABB

Energianalyse av motordrifter i industrien avdekker et sparepotensiale på 2,1 TWt22.11.2023 15:34:41 CET | Pressemelding

Energianalyser utført på mer enn 2000 motordrevne systemer viser en gjennomsnittlig potensiell energibesparelse på 31 prosent per motor. Total energibesparelse i motordriftenes levetid tilsvarer årlig forbruk* i 1,25 millioner husholdninger. Kutter opp mot 1,5 millioner tonn av CO2-utslipp med en tilbakebetalingstid ned mot 3 måneder, avhengig av regional energimiks og -kostnad.

ABB E-mobility støtter Scania globalt med ladeløsninger for elektriske kjøretøy2.11.2023 07:00:00 CET | Pressemelding

ABB E-mobility har tegnet en global rammeavtale med Scania for å leverere hele sin portfølje av DC-ladeløsninger Avtalen bygger på et langvarig partnerskap mellom de to selskapene og innebærer at ABB E-mobility vil støtte Scania i deres kundetilbud ABB E-mobilitys portefølje gjør det mulig for Scania å tilby en komplett løsning for kunder som elektrifiserer sin kjøretøysflåte - gjennom å leverere både kjøretøy, ladere, service og programvare

ABB inngår avtale med SalMar om innsamling og bruk av sanntidsdata for å effektivisere driften av lakseoppdrettsanlegg20.9.2023 10:18:02 CEST | Pressemelding

• ABB samarbeider med SalMar, en av verdens største produsenter av oppdrettslaks, for å strømme offshore driftsdata i sanntid • ABB Ability™ EdgeInsight™ vil samle inn data fra driftsutstyr og enheter på ulike anlegg og overføre dem sikkert til en skybasert database • Den globale oppdrettsnæringen forventes å øke med opptil 40 prosent innen 2030, ifølge FN

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom