ABB

Vellykket ABB-oppgradering av Kårstø bidrar til å sikre gasseleveranser til Europa

Del
  • ABB har levert avanserte og omfattende system- og kontrollromløsninger til prosessanlegget på Kårstø
  • Oppgraderingen og overføringen til nye sikre kontroll-løsninger ble gjennomført mens anlegget var i full drift
  • Anlegget unngikk flere dager med vedlikeholdsstans som ville gitt enorme tap i inntekter som følge av utsatt gass- og oljeproduksjon

Kårstø prosesssanlegg i Nord-Rogaland er Europas største i sitt slag. Anlegget spiller en nøkkelrolle i transport og behandling av gass og kondensat (lettolje) fra sentrale områder på norsk sokkel. Nærmere 30 felt er knyttet til Kårstø via rørledninger. Daglig strømmer millioner av kubikkmeter gass og ustabilisert kondensat til anlegget, der de tyngre komponentene blir skilt ut før resten blir sendt videre i rør til kontinentet.

Prosessene på det omfattende og komplekse anlegget styres av ABB System 800xA. ABB har nå gjennomført en vellykket oppgradering av det eksisterende styringssystemet til nyeste versjon, og levert løsninger til et nytt, sentralt kontrollrom utenfor prosessområdet.

Oppgradering av kontrollsystemet på anlegget i drift

Godt samarbeid med Equinor under omkoblingen resulterte i at oppgraderingen av hele HMI-systemet på Kårstø prosessanlegg lot seg gjennomføre mens anlegget var i full drift. Dermed ble anlegget spart for to dager med vedlikeholdsstans, som ville gitt et enormt inntektstap knyttet til utsatt gass- og oljeproduksjon.

Kårstø har nå et nytt og oppgradert system som oppfyller gjeldende standarder, inkludert toppmoderne cybersikkerhet. Dette er viktig for et ganske gammelt anlegg som Kårstø, for å opprettholde sikker og effektiv drift fremover.

Nytt Kontrollrom

Cockpiten til paneloperatørene på Kårstø består av operatørkunder med 50 skjermer og 4 storskjermer. Nærmere 70 000 tagger fra rundt 160 kontrollere og andre støttesystemer overvåkes og administreres fra dette rommet.

– Det nye kontrollrommet byr på bedre ergonomi og arbeidsmiljø som igjen bidrar til et nytt nivå av helse, miljø og sikkerhet (HMS). Det er utformet for god samhandling mellom ulike arbeidsstasjoner og gir god oversikt for skiftoperatører og innsatsteam, sier Tor Ove Lussand, leder for ABB Energy Industries i Norge.

Leveransen inneholder også omfattende datasikkerhetsløsninger og -tjenester, andre digitale tjenester og nye simulatorer for opplæring og testing av nye funksjoner på anlegget. 

Majoriteten av ABBs ingeniørarbeider, prosjektledelse og anleggsarbeider utføres ved avdelingene i Bergen og på Stord.

Pålitelige energileveranser

– Vi er stolte over å fortsette det langvarige og fruktbare samarbeidet på Kårstø. Moderniseringen av anlegget gjør det enda bedre rustet for pålitelige leveranser av norsk energi til kontinentet, noe som er viktigere enn noensinne. Dessuten er norsk gass, med lavt karbonavtrykk fra produksjonen, en viktig energikilde i en overgangsperiode på veien til klimanøytralitet, sier Lussand.

Kårstøanlegget eies av Gassled, Gassco er operatør og Equinor er teknisk driftsansvarlig.

Nøkkelord

Kontakter

ABB er en teknologileder innen elektrifisering og automatisering som legger til rette for en mer bærekraftig og ressurseffektiv fremtid. Selskapets løsninger kobler ingeniørkunnskap og programvare for å optimalisere hvordan ting produseres, transporteres, drives og opereres. ABBs rundt 105 000 ansatte bygger på mer enn 140 år med kvalitet, og er forpliktet til å drive innovasjoner som akselererer industriell omstilling. www.abb.com

Følg pressemeldinger fra ABB

Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra ABB på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra ABB

ABB først i verden med vannkjølt IE5 SynRM motor som setter en ny standard for energieffektivisering og høy effekt8.2.2024 10:54:20 CET | Pressemelding

Nytt vannkjølt design kombinerer ultra-premium virkningsgrad med høy ytelse IE5 SynRM vannkjølte motorer er ideelle for applikasjoner der høy effekt og kompakt størrelse er en kritisk faktor IE5 virkningsgrad og høy pålitelighet optimaliserer de totale levetids-kostnadene (TCO) ved lavere energiforbruk og reduserte drifts- og vedlikeholdskostnader

DNV-studie bekrefter energieffektivitetsgevinster for LNG-skip med ABB og MANs DFE+ fremdriftsløsning6.2.2024 10:46:10 CET | Pressemelding

Nytt Dual Fuel, Electric+ (DFE+) konsept fra ABB og MAN Energy Solutions anerkjennes av DNV som et mer energieffektivt alternativ til dagens konvensjonelle design for flytende naturgass (LNG) skip DFE+-løsningen kan hjelpe LNG-skip med å øke energieffektiviteten med opptil 7,5 prosent, noe som muliggjør reduksjon av utslipp ​ Den modulære og fleksible løsningen øker lastekapasiteten med 5 prosent​

Nittien prosent av industrielle bedrifter er påvirket av ressursmangel, hvilket understreker behovet for sirkularitet25.1.2024 09:46:37 CET | Pressemelding

Ny rapport viser at ressursmangel fører til økte kostnader, forstyrrelser i forsyningskjeder og produksjonsstans. De fleste bedrifter støtter regler for sirkularitet og vil investere mer de neste tre årene, til tross for mangelen på en standardisert tilnærming og treg implementering av regulativer. Sirkularitet er nært knyttet til energieffektivisering, i og med at energi er en stor kilde til utslipp.

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye