Renteradar

Boliglånet spiser nå halve lønnen for mange

Del

Denne uken klatret den gjennomsnittlige boliglånsrenten over 5,5 %, ifølge brukerdata fra Renteradar. For låntakere med en gjeld på fem ganger sin årsinntekt, betyr dette at omtrent halvparten av lønnen nå går til å betjene boliglånet.

Sindre Noss, markedssjef i Renteradar
Sindre Noss, markedssjef i Renteradar

- Mange går nå inn i julen med langt mindre å rutte med enn i fjor, sier Sindre Noss, markedssjef i Renteradar. Å be om avdragsfrihet i en periode hjelper også mindre enn tidligere. Avdragsdelen utgjør en stadig mindre andel av den månedlige utgiften. For de med lån på fem ganger brutto årsinntekt, som er maksgrensen i boliglånsforskriften, vil renteutgiftene på et annuitetslån snart alene utgjøre hele 40 % av disponibel inntekt.

- I tillegg er ikke rentetoppen nådd helt enda, fortsetter Noss. Om en måned blir en ny renteøkning effektuert basert på hevingen i september. Selv om Norges Bank antakeligvis holder renten i ro på rentemøtet i morgen, forventes en ny renteheving i desember. Det betyr en gjennomsnittlig boliglånsrente på 6 % i februar 2024.

Figuren under er fra Hayons nyeste kvartalsrapport om boliglånsmarkedet. Den viser hvor mye boliglånskunder bruker av sin disponible inntekt på boliglånet på ulike rentenivåer. På litt over to år har rentekostnadene mer enn tredoblet seg.

null
Kilde: Renteradar/Hayon

Ifølge boliglånsundersøkelsen til Finanstilsynet ble nesten halvparten av nye lån i perioden 2020 til 2022 gitt til kunder med gjeldsgrad over 4. Det betyr at boliglånet var på mer enn fire ganger bruttoinntekt. I 2023 var denne andelen kommet ned til 38 % som tyder på en innstramming i bankens utlånspraksis.

- Det er spesielt de unge som rammes hardt, sier Noss. I aldersgruppen under 35 år har flertallet av nye boliglånskunder gjeldsgrad over 4. Det er tøft at man i etableringsfasen i livet opplever at halvparten av lønnen går til å betjene boliglånet.

- En liten trøst for de unge er at bankene gir dem bedre rentebetingelser enn de eldre på tross av høyere risiko. Det er fortsatt slik at bankene prioriterer de unge boliglånskundene når rentene settes, avslutter Noss.

Nøkkelord

Kontakter

Bilder

Kilde: Renteradar/Hayon
Kilde: Renteradar/Hayon
Last ned bilde
Sindre Noss, markedssjef i Renteradar
Sindre Noss, markedssjef i Renteradar
Last ned bilde

Om Hayon / Renteradar

Hayon er et fintech selskap som driver forbrukertjenesten Renteradar. I tillegg utarbeider vi analyser om bankmarkedet.

Renteradar har over 140 000 registrerte brukere i Norge og vokser raskt. På Renteradar kan man enkelt sammenligne sine betingelser med beste relevante tilbud. Man kan sjekke ut beste tilbud og starte bankbytte eller enkelt forhandle på renten hos banken sin.

Følg pressemeldinger fra Renteradar

Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Renteradar på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra Renteradar

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom