Boliglånet spiser nå halve lønnen for mange
Denne uken klatret den gjennomsnittlige boliglånsrenten over 5,5 %, ifølge brukerdata fra Renteradar. For låntakere med en gjeld på fem ganger sin årsinntekt, betyr dette at omtrent halvparten av lønnen nå går til å betjene boliglånet.

- Mange går nå inn i julen med langt mindre å rutte med enn i fjor, sier Sindre Noss, markedssjef i Renteradar. Å be om avdragsfrihet i en periode hjelper også mindre enn tidligere. Avdragsdelen utgjør en stadig mindre andel av den månedlige utgiften. For de med lån på fem ganger brutto årsinntekt, som er maksgrensen i boliglånsforskriften, vil renteutgiftene på et annuitetslån snart alene utgjøre hele 40 % av disponibel inntekt.
- I tillegg er ikke rentetoppen nådd helt enda, fortsetter Noss. Om en måned blir en ny renteøkning effektuert basert på hevingen i september. Selv om Norges Bank antakeligvis holder renten i ro på rentemøtet i morgen, forventes en ny renteheving i desember. Det betyr en gjennomsnittlig boliglånsrente på 6 % i februar 2024.
Figuren under er fra Hayons nyeste kvartalsrapport om boliglånsmarkedet. Den viser hvor mye boliglånskunder bruker av sin disponible inntekt på boliglånet på ulike rentenivåer. På litt over to år har rentekostnadene mer enn tredoblet seg.

Ifølge boliglånsundersøkelsen til Finanstilsynet ble nesten halvparten av nye lån i perioden 2020 til 2022 gitt til kunder med gjeldsgrad over 4. Det betyr at boliglånet var på mer enn fire ganger bruttoinntekt. I 2023 var denne andelen kommet ned til 38 % som tyder på en innstramming i bankens utlånspraksis.
- Det er spesielt de unge som rammes hardt, sier Noss. I aldersgruppen under 35 år har flertallet av nye boliglånskunder gjeldsgrad over 4. Det er tøft at man i etableringsfasen i livet opplever at halvparten av lønnen går til å betjene boliglånet.
- En liten trøst for de unge er at bankene gir dem bedre rentebetingelser enn de eldre på tross av høyere risiko. Det er fortsatt slik at bankene prioriterer de unge boliglånskundene når rentene settes, avslutter Noss.
Nøkkelord
Kontakter
Sindre NossMarkedssjef
Tel:92 01 37 37sindre@renteradar.noBilder


Om Hayon / Renteradar
Hayon er et fintech selskap som driver forbrukertjenesten Renteradar. I tillegg utarbeider vi analyser om bankmarkedet.
Renteradar har over 140 000 registrerte brukere i Norge og vokser raskt. På Renteradar kan man enkelt sammenligne sine betingelser med beste relevante tilbud. Man kan sjekke ut beste tilbud og starte bankbytte eller enkelt forhandle på renten hos banken sin.

Følg pressemeldinger fra Renteradar
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Renteradar på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Renteradar
Renteradar runder 150 000 brukere19.10.2023 13:49:31 CEST | Pressemelding
Renteradar har opplevd stor vekst det siste året og har nå 150 000 registrerte brukere. Det er en stor milepæl for oss, sier Fredrik Stang Heffermehl, daglig leder i Hayon, selskapet bak forbrukertjenesten Renteradar.
De faktiske boliglånsrentene er lavere enn listeprisene4.10.2023 10:04:30 CEST | Pressemelding
Ordinære boliglånskunder har cirka 0,4 %-poeng lavere rente enn det listeprisene skulle tilsi, viser en analyse fra Hayon, selskapet bak forbrukertjenesten Renteradar. Markedssjef i Renteradar, Sindre Noss, mener at bankene ofte bruker den høye listeprisen som et argument for å hevde at kundene allerede har en god renteavtale. Dette til tross for at faktiske rentesatser er betydelig lavere.
Dobling av boliglånskunder som vurderer å bytte bank26.9.2023 09:23:07 CEST | Pressemelding
Andelen av Renteradars brukere som vurderer å bytte bank har mer enn doblet seg i løpet av det siste året. Økte rentenivåer får selv boliglånskunder med mindre besparelser til å vurdere bankbytte, ifølge en analyse utført av Hayon, selskapet bak forbrukertjenesten Renteradar.
Bankene fortsetter aldersdiskrimineringen på boliglån20.9.2023 11:35:11 CEST | Pressemelding
Data fra forbrukertjenesten Renteradar viser at unge boliglånskunder fortsatt betaler lavere renter på boliglånet enn de eldre. På tross av at de unge er mer belånt og nå med rentehevingene utgjør større risiko for bankene, har de under 34 år 0,2 %-poeng lavere rente enn de over 50 år.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom