NAF

NAF advarer mot nytt snøkaos

Del

Vogntog og biler med sommerdekk skapte kaos på veiene på Sør- og Østlandet mandag. Nå advarer NAF foran neste snøfall: - Dette må både bilister og transportselskaper lære av. Er du ikke rustet for snøføre har du ingenting på veiene å gjøre, sier Ingunn Handagard, pressesjef i NAF.

Bilde av bil med snø på taket og bilkø
NAF advarer mot å ta sjanser på vinterveiene NAF

Sesongens første snø på Østlandet førte til lange køer og en rekke trafikkuhell. Flere steder var kaoset forårsaket av vogntog som stod fast eller ikke var skodd for vinterføre.

- Det er en enorm risiko å ta. Det må bli slutt på at transportselskaper sender ut vogntog med dårlige dekk eller lar sjåfører uten opplæring kjøre på vinterføre. Likevel ser vi samme kaos år etter år, sier Handagard. 

Kan miste førerkortet

Også personbiler med sommerdekk forårsaket uhell og lange køer. Om du tar sjansen på å kjøre med sommerdekk risikerer du ikke bare å forårsake ulykker, men også å miste førerretten eller få et erstatningskrav mot deg fra forsikringsselskapet.

- Selv en kort kjøretur eller å kjøre til verksted for å få lagt om dekk medfører å sette andre i fare. Hver enkelt har et ansvar her. Har du ikke vinterdekk på, må du rett og slett la bilen stå, sier Handagard.

NAF anbefaler også bilistene om å passe på at ruter og biltak er frie for snø. Har du snø på taket og må bremse risikerer du at snøen sklir ned over frontruten.

- Det er trafikkfarlig, det samme gjelder dersom du kjører av gårde uten å tilstrekkelig sikt, sier Ingunn Handagard

Manglende brøyting

Før neste bølge med snø er ventet, sender NAF også en oppfordring til de som styrer brøytemannskapene. Flere steder var også mangelfull brøyting med på å øke problemene mandag.

- I våre dager kan snø varsles med rimelig stor sikkerhet. Da må mannskapene være beredt til å rykke ut. For å gjøre jobben enklere for mannskapene, bør både bilister og transportselskaper vurdere om det er nødvendig å kjøre før snøen er ryddet, sier Handagard.  

Nøkkelord

Kontakter

Bilder

Bilde av bil med snø på taket og bilkø
NAF advarer mot å ta sjanser på vinterveiene
Last ned bilde

Om oss

Hver tiende nordmann og 25 prosent av alle personbileiere er medlem i NAF. Dette gjør oss til Nordens største interesse- og forbrukerorganisasjon med nærmere 500 000 medlemmer. Organisasjonen er landsomfattende med 68 lokalavdelinger, 450 ansatte og ca. 2000 frivillige. NAF er en engasjert og markant samfunnsaktør som arbeider aktivt for at norske trafikanter skal kunne reise sikkert, effektivt og miljøvennlig. NAFs virksomhet omfatter kontroll og testing av biler ved 44 NAF-sentre, trafikkopplæring, veihjelp, reise, handel, juridisk bistand og forbrukerrådgivning m.m. Etter avtale med Vegdirektoratet driver NAF 27 øvingsbaner i Norge.

Følg pressemeldinger fra NAF

Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra NAF på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra NAF

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom