Færre gytinger enn før hos avlstorsken
Før kunne avlstorsken gyte tre ganger før den ble slaktemoden. Etter at den ble selektert for vekst, gyter den én gang.

Men fortsatt blir mange kjønnsmodne før tiden når de ikke lysstyres. Det er viktig å nevne at oppdrettstorsk i kommersiell produksjon lysstyres, og trolig har lavere innslag av kjønnsmodning.
Gyting er uønsket i oppdrett. For oppdretter betyr gyting tapt vekst. For miljøet kan det være risiko for spredning av befruktede egg i vannmassene og mulig fremtidig krysning med villfisk.
Avl på vekst gir færre gytinger
På oppdrag fra Nærings- og fiskeridepartementet driver Nofima det nasjonale avlsprogrammet for torsk, og leverer befruktet rogn til torskeoppdrettere langs kysten.
Gjennom seks generasjoner har avlsmålet hovedsakelig vært vekst. Med avl på vekst har samtidig antall gytinger for torsken på avlsstasjonen gått ned fra tre til en gyting i løpet av de 20 månedene i sjø, før den når slaktevekt.
Kjønnsmodning hindrer at torsken utnytter ressursene til hurtig tilvekst. Energi flyttes fra muskel og lever til gonader. Kjønnsmodning fører til at torsken gyter.
Kan utsettes
Mens det er en forutsetning at torsk gyter i et avlsprogram, er gyting en uønsket egenskap i kommersielt oppdrett. Derfor vil Nofima tidlig kjønnsmodning til livs – at torsken ikke kjønnsmodnes ved to års alder før den har nådd slaktevekt.
Nylig ledet avlsforsker i Nofima, Anne Kettunen, et stort forsøk. Hun testet omfanget av tidlig kjønnsmodning på over hundre fullsøskenfamilier i merder i Nordland. Undersøkelsen viste at 84 prosent av hunnene og 91 prosent av hannene ble kjønnsmodne ved to års alder når de ikke ble lysstyrt. Beregninger viser at det er betydelig genetisk variasjon i tidlig kjønnsmodning hos torsk. 33 prosent av egenskapen avhenger av gener, resten av miljø.
− Det betyr at det er mulig å avle for å redusere tidlig kjønnsmodning, og dermed trolig redusere risikoen for gyting i merd ytterligere, sier Kettunen.
− I avlsarbeidet til Nofima ser vi etter flere løsninger, hvor avl er en av dem. Selvsagt er produksjonsstyring hos oppdretter også en del av løsningen, sier hun.
Nøkkelord
Kontakter
Reidun Lilleholt KraugerudKommunikasjonsleder Akvakultur
Tel:48197382reidun.lilleholt@nofima.noAnne Helena KettunenForskerAvl og genetikk
Tel:+47 977 80 903anne.kettunen@nofima.nonofima.no/ansatte/anne-helena-kettunen/Bilder

Lenker
Nofima er et ledende næringsrettet forskningsinstitutt som driver forskning og utvikling for akvakulturnæringen, fiskerinæringen og matindustrien.
Vi leverer internasjonalt anerkjent forskning og løsninger som gir næringslivet konkurransefortrinn langs hele verdikjeden.
Nofima AS har hovedkontor i Tromsø, og forskningsvirksomhet i Bergen, Stavanger, Sunndalsøra, Tromsø og på Ås.
Instituttet ble etablert 1. januar 2008 og har om lag 390 ansatte
Følg pressemeldinger fra Nofima
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Nofima på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Nofima
Hermetikk holder seg i årevis – men spis likevel opp, og etterfyll beredskapslageret med jevne mellomrom12.3.2025 07:00:00 CET | Pressemelding
Har hermetikk uendelig holdbarhet? Og hva er forskjellen på tradisjonell hermetikk på metallbokser sammenlignet med hermetikk i kartong eller på glass? Spørsmålene er mange når det norske folk skal bygge opp sine private beredskapslager for krise og krig.
Store summer til ny mat av alger11.3.2025 12:06:26 CET | Pressemelding
Med 12 millioner euro i lomma møttes partnerne i EU-prosjektet AlageProBANOS for å skape industri av tare og alger. Ordfører i Tromsø kommune, Gunnar Wilhelmsen, åpnet møtet.
Produksjon av trygg rakfisk: slik kan Listeria unngås4.3.2025 09:36:28 CET | Pressemelding
Forskere har funnet effektive måter å stoppe veksten av Listeria i rakfisk. En spesiell bakteriekultur hemmer den sykdomsframkallende bakterien Listeria, uten at det går ut over smaken.
Nye metoder kan gi mer flyndre på norske middagsbord3.3.2025 13:01:55 CET | Pressemelding
Langs norskekysten finnes det store mengder flyndre som nesten ingen fisker. Forskere har funnet ut hvordan fiskerne kan fange flyndre på en bedre måte, og hvordan den kan lagres levende for bedre kvalitet og jevnere leveranser.
Teknologiutvikling på fiskens premisser?28.2.2025 11:49:08 CET | Pressemelding
Nye teknologier og metoder som tas i bruk skal ikke være til skade for fiskens ve og vel. Men hvordan sikrer man det? Det skal forskere finne ut av i prosjektet VELDOK. – Vi har allerede fått noen innspill fra næringen og ønsker flere, sier prosjektleder René Alvestad.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom