Ny norsk forskning om prostatakreft viser større fare for overbehandling enn antatt
Norske pasienter som behandles for prostatakreft rapporterer om flere senskadevirkninger enn med pasienter i internasjonale studier, ifølge kreftforsker.

– Mange tidligere studier har konkludert med at pasienter som får behandling mot prostatakreft ikke opplever klinisk relevante bivirkninger. Våre funn har ikke støttet denne konklusjonen, sier forsker og kreftlege Line Hjelle.
Sammen med kollegaer på UiT Norges arktiske universitet og Universitetssykehuset Nord-Norge HF, har Hjelle studert senskadevirkninger av behandling for prostatakreft.
Norske leger gir høye stråledoser og mer langvarig antihormonbehandling mot prostatakreft enn i andre land, sier lege og kreftforsker Line Hjelle. Foto: Privat
Funnene deres var uventede.
– Det vi fant sammenlignet med tidligere studier var at pasientene egentlig har ganske uttalte plager etter behandling.
Om studien
Studien er basert på spørreundersøkelser med 120 pasienter som har gjennomgått såkalt «salvage»-behandling.
– Dette innebærer at de først hadde blitt operert for prostatakreft, og deretter gjennomgår strålebehandling i området hvor prostata lå, forteller Hjelle.
Pasientene fikk utdelt standardiserte spørreskjema i ulike stadier av behandlingsforløpet.
Hjelle forklarer at tidligere forskning ofte har fokusert på pasienter som allerede har gjennomgått salvage-stråling – uten å undersøke hvordan de hadde det før behandlingen startet.
Av hennes 120 pasienter, ble 48 nøye analysert.
– Først før de gjennomgikk strålebehandling, deretter umiddelbart etter strålingen før de dro hjem, så 3 måneder etter strålebehandlingen, og til slutt 18 måneder etter strålingen.
Pasientene ble særlig spurt om plager i bekkenområdet.
– Vi undersøkte spesifikt urinveisproblemer, endringer i avføringsmønstre, og seksuelle plager.
– I tillegg inkluderte vi noen generelle spørsmål om pasientenes generelle velvære. Sånn som tretthet, vektendringer og depresjon – som gjerne følger med alvorlig sykdom, behandling og antihormonene vi gir dem.
– Overbehandling?
Vi trenger kunnskap om senskader for at pasienter skal kunne ta et informert valg når det kommer til egen behandling, mener Hjelle.
Hun påpeker at hennes studieresultater stort sett bekrefter tidligere forskning, men med ett viktig unntak:
– Det vi observerte, var en høyere forekomst av urinveis- og avføringsproblemer blant pasienter som har gjennomgått både kirurgi og strålebehandling enn det vi hadde forventet, sier Hjelle.
Hjelle presiserer at tidligere studier ofte har sett på litt andre behandlingsmetoder.
– Mange av disse studiene har kanskje ikke gitt like mye antihormonbehandling som vi gjør i Norge. Strålebehandlingsmetodene har også variert internasjonalt.
På spørsmål om senskader, svarer Hjelle:
– Jeg tror at en del av de funnene vi ser er fordi at vi både gir høye stråledoser og langvarig antihormonbehandling.
– Er det snakk om overbehandling?
– Det kan jeg ikke si noe om på bakgrunn av studien vår. Behandlingen gis for å kurere pasienten. Vår studie ser bare på bivirkninger.
– Men det vi definitivt må gjøre er å sørge for at pasientene blir grundig informert om at det er en betydelig risiko for økte plager etter både kirurgi og strålebehandling.
Nøkkelord
Kontakter
Simon GramvikForskningsjournalistKilden kjønnsforskning.no
Tel:97 40 99 11sig@forskningsradet.noFølg pressemeldinger fra Kilden kjønnsforskning.no
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Kilden kjønnsforskning.no på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Kilden kjønnsforskning.no
Høyresidens amasoner8.4.2025 13:17:51 CEST | Pressemelding
Stadig flere ytre høyre-partier i Europa er ledet av kvinner. Samtidig har disse partiene få kvinner blant velgere, medlemmer og folkevalgte, ifølge forskere.
Fortsatt få kvinnelige ledere i Øst-Europa etter 198926.3.2025 15:26:48 CET | Pressemelding
– Kommunismens fall fikk store og til dels overraskende konsekvenser for likestillingen, sier forsker og statsviter Sabrina P. Ramet.
For lite kvinnehelse i sykefraværdebatten, mener forsker20.3.2025 09:37:36 CET | Pressemelding
Marianne Gjellestad har forsket på kvinnehelse på arbeidsplassen. Da hun begynte å tenke på prosjektet for ti år siden var temaet kontroversielt.
Forskere roper varsko om menns vold mot menn19.3.2025 14:53:43 CET | Aktuelt
Menns vold mot menn blir ikke tatt på alvor som et samfunnsproblem. Den fremstilles som noe som bare rammer enkeltindivider eller hører hjemme i visse miljøer, ifølge Nina Jon og Mai-Len Skilbrei.
Innvandrerkvinner fanges i midlertidige stillinger i helsevesenet12.3.2025 10:21:17 CET | Pressemelding
Kvinner med innvandrerbakgrunn som jobber i helse- og omsorgstjenestene er mer sårbare enn andre kvinnelige arbeidstakere. Ny forskning har kartlagt deres utfordringer.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom