Fremtind

Ny undersøkelse: Så mange bilister utsetter dekkskift

Del

Én av fire mellom 25 og 34 år har utsatt skiftet til vinterdekk så lenge at de måtte la bilen stå eller kjøre med sommerdekk på vinterføre, viser fersk undersøkelse.

Mer snø og glatt føre kan by på flere bilskader denne uken, særlig hvis bilister ikke har skiftet til vinterdekk. - Skift dekk, eller la bilen stå, sier skadeforebygger. Foto: Fremtind.
Mer snø og glatt føre kan by på flere bilskader denne uken, særlig hvis bilister ikke har skiftet til vinterdekk. - Skift dekk, eller la bilen stå, sier skadeforebygger. Foto: Fremtind.

I undersøkelsen, som er utført av Respons Analyse på vegne av Fremtind, svarer 16 prosent bileiere at de har utsatt skiftet til vinterdekk én eller flere ganger i løpet av de siste fem årene, slik at bilen enten måtte stå eller at de måtte kjøre på vinterføre med sommerdekk.  
 
Det tilsvarer nær 600 000 nordmenn. Blant aldersgruppen mellom 25 og 34 år er det hele 24 prosent som svarer dette.  
 
– Husk at det er ditt ansvar som bilist å ha tilstrekkelig veigrep i forhold til føre. I flere av bilskadene vi registrerer ved første snøfall, ser vi at sjåføren har hatt mulighet til å forberede seg bedre for å forebygge skader, sier Therese Hofstad-Nielsen, som er skadeforebygger i Fremtind, forsikringsselskapet til SpareBank 1 og DNB. 

Det er flest i Agder som oppgir at de utsetter dekkskiftet - her er det 39 prosent som oppgir dette. 
 
Dobbel bremselengde med sommerdekk 
Kjører du med sommerdekk på vintervei, risikerer du både dobbel bremselengde og politianmeldelse.  

– Bremselengden på snø øker drastisk om du ikke har skiftet til vinterdekk når den første snøen kommer. I 40 kilometer i timen vil du bruke 60 meter på nedbremsingen, mot 30 meter om du har byttet til vinterdekk, sier Hofstad-Nielsen. 

Bilister som kjører uten tilstrekkelig veigrep i forhold til føre risikerer en reaksjon fra politiet, i form av en anmeldelse. 

– Konklusjonen er at det er smart å bytte dekk tidlig, og i alle fall ikke kjøre om du er i tvil om du har veigrep. En ting er at det fort blir dyrt, men verre er det at du risikerer å skade deg selv eller andre. Bytt dekk eller la bilen stå, sier Hofstad-Nielsen. 

Venter mer snøkaos 
Tidligere i uken opplevde Fremtind økt pågang fra kunder som fikk problemer med snøfylte og glatte veier. Mandag ble det registrert rundt 350 skademeldinger, og det var en overvekt av redningssaker, sammenstøt og utforkjøringer. Enkelte av bilistene kjørte på sommerdekk.  

En kunde ble påkjørt av en bil som kom seilende ned en bakke på angivelig dårlige dekk. En annen kunde hadde kjørt inn i et fortau som følge av glatt veibane.  

– Når det nå ventes mer snø og isete føre mange steder i landet, kan det by på problemer og kaos i trafikken de neste dagene. Vi registrerer alltid mange bilskader på dager med nullføre, sier Hofstad-Nielsen, som har følgende råd til de som må ut og kjøre:  

– Avpass farten, hold god avstand til bilen foran, la mobilen ligge og sørg for å ha på gode vinterdekk.  

Nøkkelord

Kontakter

Bilder

Bremselengden på snø øker drastisk om du ikke har skiftet til vinterdekk i tide. Foto: Fremtind.
Bremselengden på snø øker drastisk om du ikke har skiftet til vinterdekk i tide. Foto: Fremtind.
Last ned bilde
Therese Hofstad-Nielsen, skadeforebygger i Fremtind.
Therese Hofstad-Nielsen, skadeforebygger i Fremtind.
Last ned bilde
Glatt føre. Foto: Fremtind.
Glatt føre. Foto: Fremtind.
Last ned bilde

Om Fremtind

Fremtind – størst på forsikring i bank

Vi er eid av SpareBank 1 Gruppen og DNB, og er et av Norges største forsikringsselskap.

Vår oppgave er å hjelpe og motivere deg til å ta vare på deg selv, tingene dine og de du er glad i, og vi skal være der når det trengs. Vi jobber med å finne nye og smarte løsninger, som gjør hverdagen din enklere og tryggere.

Fremtind Service er et datterselskap av Fremtind. De utsteder bombrikker til kjøretøy og krever inn penger for bompasseringen. Ønsker du å komme i kontakt med Fremtind Service finner du kontaktinformasjon her.

HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye