Liten storm på Islands kyst

Del

Dersom man befinner seg på Island 1.-4. november kan man oppleve blant annet samisk pop, tradisjonell joik, og elektronisk musikk på den anerkjente festivalen Iceland Airwaves. Dette er en del av et ferskt samarbeid med Europas største urfolksfestival Riddu Riđđu festivála, basert i Olmmáivággi i Nord-Troms. De to festivalene samarbeider i år for første gang rundt det kunstneriske programmet til Arctic Waves, en showcase som viser fram en rekke musikksjangere fra ulike deler av den arktiske regionen.

Katarina Barruk. Foto: Helleday Arts
Katarina Barruk. Foto: Helleday Arts

Riddu Riđđu festivála er for de fleste kjent som den samiske festivalen som hver juli trekker hundrevis av folk til K. I tillegg til selve festivaluka gjennomfører Riddu Riđđu arrangementer gjennom hele året, både lokalt, nasjonalt, og internasjonalt. Festivalens administrasjon opplever en tydelig økning i forespørsler fra andre arrangører som ønsker å inngå kuntneriske samarbeid, og samarbeidet med Iceland Airwaves stod høyt på ønskelisten ifølge festivalsjef Sajje Solbakk:

Riddu Riđđu festivála er i tydelig endring og har stadig økende helårsaktiviteter. Vi er i en posisjon hvor vi må avslå flere spennende invitasjoner til samarbeid grunnet ressurskapasitet. Arctic Waves var derimot en forespørsel vi ikke kunne si nei til. Det er spennende å følge med på utviklingen i samisk kulturliv, og det er flott å se at etterspørselen til samisk kunstproduksjon stadig øker. Jeg er stolt over den samiske delegasjonen vi har med til Island, og jeg gleder meg til å se publikums begeistring når de får oppleve kremen av samisk musikk! - Sier Solbakk.

To konserter med umesamisk popsensasjon
Prisbelønte Katarina Barruk er en av Sápmis mest populære vokalister, kjent for å sin atmosfæriske popmusikk som kombinerer joik og umesamiske tekster. Hun synger på sitt morsmål umesamisk, som er på UNESCOs rødliste over truede språk. Barruks musikk er en blanding av pop, tradisjonell joik og improviserte elementer. Under Arctic Ways spiller Katarina Barruk konsert onsdag 1.11 og lørdag 4.11.

Spellemannprisvinner klar for Arctic Waves
Peder Niilas Tårnesvik har markert seg som en av de mest populære elektronikaartistene, og -produsentene i Norge. Albumet "Also This Will Change" ble mottatt til strålende kritikk i Aftenposten og Bergens Tidende som begge trillet terningkast 6. Han vant også Spellemann for Årets elektronika for albumet. Niilas har et øre for detaljer som få andre, hvor han blander sjangre, uttrykk og musikalske følelser i sitt helt eget lydlandskap. Han bruker feltopptak, samples, live- og digitale instrumenter, med drypp av sin samiske bakgrunn som skaper et glitrende teppe av lyd. Niilas spiller torsdag 2.11 under Arctic Waves.

Fersk samisk språkløftprisvinner til verdens nordligste musikkfestival
Emil Kárlsen er skuespiller og musiker fra Storfjord i Nord-Troms. Kárlsen lager musikk på samisk, med et unikt lydbilde som Sápmi ikke har opplevd tidligere: Et lydbilde farget av klassiske strykere, med hint av alternativ country og jazz, som på drømmende vis har fått kle inn fengende popmelodier og poetiske tekster. Emil Kárlsen er også fersk vinner av Sametingets språkløftpris for 2023. Under Arctic Waves spiller Emil Kárlsen konsert fredag 3.11.

Kontakter

Sajje SolbakkFestivalsjefRiddu Riđđu festivála

Tel:46950573

Om oss

Riddu Riđđu Festivàla er en internasjonal urfolksfestival, som årlig finner sted i Kåfjord kommune i Nord-Troms. Festivalen er utendørs, og har programtilbud for hele familien. Programmet inneholder verdensomspennende urfolksmusikk, kunst, teater og dans, ungdomsleirer med kunstneriske og politiske workshops, barnefestival, dagsaktuelle seminarer, omfattende kursprogram, film og litteratur.

Følg pressemeldinger fra Riddu Riđđu Festivála

Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Riddu Riđđu Festivála på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra Riddu Riđđu Festivála

Brennaktuelle Emil Kárlsen til Riddu Riđđu 20248.11.2023 10:39:44 CET | Pressemelding

For bare noen dager siden spilte musiker og skuespiller Emil Kárlsen konserter for fulle hus i Reykjavik under den anerkjente Iceland Airwaves festivalen. Multikunstneren fra Omasvuotna/Storfjord i Troms har mange jern i ilden om dagen; Han er fersk vinner av Sametingets Språkløftpris, står på rollelisten i Disney+ serien Koke Bjørn som kommer høsten 2024, og i dag er det klart at han også spiller på Riddu Riđđu festivála i 2024.

Buolli-áigeguovdilis Emil Kárlsen 2024 Riddui8.11.2023 10:32:37 CET | Pressemelding

Dušše moadde beaivvi áigi čuojahii musihkar ja neavttár Emil Kárlsen konsearttaid mat ledje spagga dievva Reykjavikas dovddus Iceland Airwaves festiválas. Multidáiddáris Omasvuonas eret Romssas lea ollu mii dáhpáhuvvá dál; Son lea Sámedikki Giellaloktenbálkkašumi varas vuoiti, lea neavttárlisttus Disney+ ráiddus Koke Bjørn mii boahtá 2024 čavčča, ja odne lea čielgan ahte son maiddái čuojaha jagi 2024 Riddu Riđđu festiválas.

Riđoš Islándda rittus30.10.2023 16:50:57 CET | Pressemelding

Jus leat Islánddas skábmamánu 1.-4. beivviid de lea vejolaš vásihit earret eará sámi pop, árbevirolaš juoigama ja elektrovnnalaš musihka dovddus Islándda Airwaves festiválas. Dát lea oassi varas ovttasbarggus Eurohpa stuorámus álgoálbmotfestiválain Riddu Riđđu festiválain, mii lea Olmmáivákkis Davvi-Romssas. Dát guokte festivála ovttasbargaba dán jagi vuosttaš gearddi Arctic Waves dáiddalaš prográmma oktavuođas, mii lea čájálmas mii čájeha ollu musihkkašáŋŋeriid iešguđetge árktalaš guovlluin.

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom