Hold Norge Rent

Første i sitt slag: Designguide mot forsøpling

Del

Hvordan emballasje utformes har betydning for om produkter ender opp som forsøpling i naturen eller ikke. Særlig gjelder det produkter med stor forsøplingsrisiko, som på farta-produkter, snacks og take-away.

Lett å miste: Korker og lokk er på topp 5-lista over produkter vi finner på flest ryddeaksjoner.
Lett å miste: Korker og lokk er på topp 5-lista over produkter vi finner på flest ryddeaksjoner. Magnus Nordstrand, PUSH

Grønt Punkt Norge hadde nylig lansering av "Designguiden mot forsøpling" - et verktøy utviklet sammen med Hold Norge Rent, rådgivningsselskapet Mepex og masterstudenter i produktdesign ved Oslo Met. 

Produkter må designes mot forsøpling

Det aller meste av et produkts liv bestemmes allerede i designfasen. Materialvalg og -sammensetning avgjør for eksempel om emballasjen kan gjenvinnes til nye produkter, eller om den er enkel å kildesortere. 

- Vi ønsker at emballasjen er bedre tilpasset situasjonen slike produkter brukes i og forsøplingsrisikoen den innebærer – for å unngå at hele, eller deler av produkt og emballasje ender opp i naturen og havet, forklarer Mari Mo Osterheider, fagleder forebygging og opprydding i Hold Norge Rent.

Grep som vil redusere forsøpling

Designguiden er ment for produktdesignere og emballasjeutviklere, og viser 7 grep som vil redusere risikoen for forsøpling. Verktøyet ligger på nettsidene til Grønt Punkt, åpent og tilgjengelig for alle.

Designguiden trekker frem elementer ved emballasje og produkter som har særlig høy forsøplingsrisiko:

  1. Overemballering – Unngå unødvendig emballasje
  2. Engangsemballasje – Bytt til ombruksemballasje der det er mulig
  3. Løse deler – Reduser antall smådeler
  4. Korker og lokk – Fest løse korker og lokk
  5. Fliker og rivekanter – Unngå fliker som rives av ved åpning
  6. Nedbrytbare materialer – Vær varsom med budskap om nedbrytbarhet
  7. Informasjon og merking – Synlig og tydelig informasjon til forbruker


- I en del tilfeller har emballasjedesignerne mulighet til å redusere sjansen for at emballasjen, eller deler av den, havner på avveie ved å gjøre små justeringer på emballasjedesignet eller det som kommuniseres til sluttbruker. Dette temaet har frem til nå fått for lite oppmerksomhet og vi er glade for å kunne bidra til å spre denne kunnskapen til bransjen, forklarer Johannes Daae, utviklingssjef Grønt Punkt Norge.

Utviklet med støtte fra Handelens Miljøfond

Designguiden er utarbeidet som del av prosjektet Design mot forsøpling. Med i prosjektet er Hold Norge Rent, Mepex, Grønt Punkt Norge og Emballasjeforeningen, og Handelens Miljøfond har bidratt med finansiering.

Se Grønt Punkts designguide her for god veiledning til utforming av emballasje.

Det utvikles også en egen kursmodul som blir en del av Emballasjeskolen i 2024. Emballasjeskolen er et samlingsbasert studium som går over 18 måneder i regi av Emballasjeforeningen.

null
I prosjektet er det utviklet en designguide som viser 7 grep som reduserer risikoen for forsøpling. I arbeidet med designguiden har vi fått god hjelp av masterstudenter i produktdesign ved Oslo Met. Illustrasjon hentet fra Grønt Punkt sine nettsider.

Kontakter

Mari Mo OsterheiderFagleder forebygging og opprydding

Mari har lang erfaring fra arbeid mot forsøpling og har bred kompetanse på feltet. Fra april 2022 har hun ledet Hold Norge Rents avdeling for forebygging og opprydding. Mari bistår dessuten daglig leder i det politiske og internasjonale arbeidet.

Tel:+47 905 69 619mari@holdnorgerent.no

Bilder

Design mot forsøpling lansering sammen med Hold Norge Rent, Mepex, Grønt Punkt Norge, Emballasjeforeningen og masterstudenter i produktdesign ved Oslo Met.
Design mot forsøpling lansering sammen med Hold Norge Rent, Mepex, Grønt Punkt Norge, Emballasjeforeningen og masterstudenter i produktdesign ved Oslo Met.
Last ned bilde
Nøkkelen er å vurdere faren for forsøpling for ulike produkter, situasjoner og områder.
Nøkkelen er å vurdere faren for forsøpling for ulike produkter, situasjoner og områder.
Last ned bilde
Designguiden trekker frem elementer ved emballasje og produkter som har særlig høy forsøplingsrisiko.
Designguiden trekker frem elementer ved emballasje og produkter som har særlig høy forsøplingsrisiko.
Last ned bilde

Om Hold Norge Rent

Hold Norge Rent er en ideell forening som arbeider mot forsøpling. Foreningen skal både forebygge forsøpling og bidra opprydding av søppel. Vår hovedoppgave er å engasjere frivillige til opprydding av eierløst avfall, og et av våre viktigste tiltak er Strandryddeuka som er Norges største kollektive ryddedugnad.

Følg pressemeldinger fra Hold Norge Rent

Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Hold Norge Rent på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra Hold Norge Rent

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye