Dette høstes på jordene nå
Norskproduserte frukt og grønnsaker er ikke noe som bare hører sommerhalvåret til. Faktisk finnes det grønnsaker som høstes så sent som i november. Lagringsgrønnsakene er nå på full fart inn til lagring, og det kan nordmenn nyte godt av utover den kalde lange vinteren og så langt lageret rekker.
Melder om utfordrende høsting
Bønder og produsenter gjør sitt ytterste for å høste avlingene slik at vi som forbruker skal kunne spise ferske lagringsgrønnsaker av beste kvalitet langt utover vinteren. I år er det mange våte jorder rundt om i Norge. Flere steder har det blitt høstet for hånd fordi våte jorder har gjort det vanskelig å kjøre tunge maskiner ut på jordene.
— Det er nå bare grønnsaker igjen ute i Rogaland hvor det er gode høsteforhold og det høstes for fullt av rosenkål, purre, stangselleri, knollselleri, salater og blomkål. På Østlandet er alle poteter og grønnsaker i hus, bortsett fra rosenkål og purre som tåler både snø og noen kuldegrader. For Trøndelag sin del står det igjen både hodekål og poteter, men det er grunn til å tro at disse er tapt grunnet temperaturer langt ned på minussiden, forteller Sigurd Sylling fra Grøntprodusentene.
Harde prioriteringer i handlekurven
— Vi er fortsatt midt i en dyrtid og mange må gjøre harde prioriteringer i handlekurven. Norske lagringsgrønnsaker er robuste og har ofte lang holdbarhet om de oppbevares riktig. Det er lett å glemme hva man har i kjøleskapet, og i denne dyrtiden har vi ikke råd til matsvinn. De gode norske lagringsgrønnsakene er derfor perfekte å ha som basisvarer i kjøleskapet, sier Iselin Bogstrand Sagen, ernæringsrådgiver fra Opplysningskontoret for frukt og grønt (OFG)
Moderne lagringsteknologi og økt norskandel
— De som har levd noen år husker kanskje at kjellere ble brukt til lagring av grønnsaker- spesielt potet. De siste 50 årene har lagerbygninger med egne systemer for luftsirkulasjon erstattet kjellere. Det tas stadig i bruk ny teknologi som vil kunne legge til rette for enda lenger vekstsesong. Moderne veksthusteknologi gjør det også mulig å produsere friske grønnsaker som tomat, salat og agurk året rundt, forteller ernæringsrådgiveren.
Nye sorter, bedre lagringsteknologi og produktutvikling gjør at landets grad av selvforsyning på grønnsaker øker. Det gjelder spesielt for potet, gulrot, løk og agurk. Grønnsaker som gulrot, løk og kål er grønnsaker med gode lagringsegenskaper og som kan oppbevares i mange måneder ved riktig lagring.
— Tenk så heldig vi er som får spise ferske norske grønnsaker om vinteren, sier Sagen. Hun mener det er viktig for forbrukere å vite om arbeidet som ligger bak varene som vi finner i butikken, og at flere får øynene opp for de gode lagringsgrønnsakene våre.
Norskandel på utvalgte grøntprodukter (1)
- Slangeagurk: 79 %
- Gulrot: 95,2 %
- Potet: 77,8
- Løk: 70 %
- Kål: 89,60 %
- Kålrot: nesten 100 %
- Kinakål: 43,2 %
- Knollselleri: 50-70 %
- Purre: 50 %
- Rosenkål: 81,5 %
- Selleri: 73,1 %
Frukt og grønt statistikken 2022
Nøkkelord
Kontakter
Iselin Bogstrand SagenInnholdsrådgiver ernæring
Tel:954 18 998iselin.sagen@frukt.noLenker
Om oss
Opplysningskontoret for frukt og grønt arbeider for å inspirere hele Norges befolkning til mer fargerike måltider med frukt, bær og grønnsaker.
Vårt arbeid er nøytralt uten hensyn til merkevarer. Vår hovedstrategi er å stimulere til "5 om dagen" for hele Norges befolkning, ved å fylle halve tallerkenen med grønt. Vi fremhever fordelene ved produksjon av frukt, bær, grønnsaker og poteter i Norge.
Følg pressemeldinger fra Opplysningskontoret for frukt og grønt
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Opplysningskontoret for frukt og grønt på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Opplysningskontoret for frukt og grønt
Derfor er det viktig å spise nok vitamin C15.10.2024 07:30:00 CEST | Pressemelding
Tror du vitamin C bare er viktig for et godt immunforsvar og for å unngå mangelsykdommer? Et lavt nivå av vitaminet i blodet knyttes nå til både hjerte- og karsykdom og kreft. Og rådet er klart, vi trenger mer vitamin C daglig, og da særlig menn og de som røyker. Kosttilskudd er derimot helt unødvendig, det holder å spise nok frukt og grønt.
Spar tusenvis av kroner ved å oppbevare frukt og grønt riktig11.10.2024 07:30:00 CEST | Pressemelding
Nordmenn kaster enorme mengder mat hvert år, og dette gjelder spesielt frukt og grønnsaker. Feiloppbevaring kan gjøre frukt og grønt raskere dårlig. Ved å lære seg riktig oppbevaring, kan vi spare penger, og bidra til å redusere matsvinnet.
Poteten er friskmeldt2.10.2024 07:30:00 CEST | Pressemelding
Undersøkelse viser at nordmenn “friskmelder” poteten etter mange år med et ufortjent dårlig rykte (1). Potet er det sunneste karbohydratvalget, og er en klimavennlig knoll som egner seg perfekt for norske forhold. Det er med andre ord gode grunner for å feire den norske potetdagen, som i år er 2.oktober.
Mat kastes for svimlende høye beløp og frukt og grønnsaker er blant verstingene27.9.2024 07:30:00 CEST | Pressemelding
Verdens internasjonale dag mot matsvinn markeres 29. september. Til tross for økende bevissthet rundt matsvinn, viser tall fra Norsus at norske husholdninger fortsatt kaster mat for opptil 11 000 kroner i året (1). Og frukt og grønnsaker er blant det som kastes mest.
Gresskar til Halloween: Stor popularitet, men også mye matsvinn23.9.2024 07:30:00 CEST | Pressemelding
Når Halloween nærmer seg, er det mange norske hjem pyntet med gresskar. Det blir det mye matsvinn av. Undersøkelser viser at hele 6 av 10 personer kaster fruktkjøttet etter at de har laget Halloween-lykter.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom