Miljøstiftelsen Bellona

–Et solid klima-arbeid

Del

– Hvis denne rapporten legges til grunn vil norsk klimapolitikk endelig bevege seg i riktig retning. Klimautvalget har gjort et solid stykke arbeid. Anbefalingene deres treffer en rekke viktige punkter for omstillingen vi skal gjennom, sier fagsjef Christian Eriksen i Bellona.

Klimautvalget har gjort et solid arbeid, mener Christian Eriksen, fagsjef Bellona.
Klimautvalget har gjort et solid arbeid, mener Christian Eriksen, fagsjef Bellona.

Klimautvalget, som ble satt ned av Solberg-regjeringen i 2021, fikk i oppdrag å utrede Norges veivalg frem mot 2050. Da skal klimautslippene ifølge Klimaloven være kuttet med hele 90–95 prosent fra 1990-nivå.

Utvalget, som la fram sin rapport i dag, anbefaler at det så snart som mulig utarbeides en strategi for sluttfasen av norsk petroeleumsvirksomhet.

– Forslaget om en strategi for norsk sokkel, som trapper ned olje og gass og utvikler ny verdiskaping, må følges opp av olje- og energiministeren. Bellona har over mange år løftet behovet for å utvikle det vi kaller Nordsjøen 2.0, en konkret plan for å bygge opp nye næringer og redusere utslipp. Det har vi alle forutsetninger for å få til, sier Eriksen.

Utvalget anbefaler også at tiltak som reduserer etterspørselen etter transport prioriteres, både når det gjelder transport av varer og av personer. Utvalget mener at biomasse, som er en knapp ressurs, bør prioriteres til andre formål enn energi.

–Det er bra at utvalget sier at biomasse må prioriteres til andre formål enn til drivstoff. Her går utvalget i rette med Støre-regjeringens biodrivstoffsatsing i sitt forslag til statsbudsjett. Bellona er helt enig med klimautvalgets syn på biomasse. Både tid og ressurser er knappe, og da må vi evne å prioritere bedre, også kraft, arealer og mineraler, som utvalget helt riktig også trekker fram, sier Eriksen.

Bellona forventer at Regjeringen bygger en ny og mer ambisiøs klimapolitikk med Klimautvalgets rapport som grunnlag.

– Å legge denne i skuffen vil være både uansvarlig og useriøst, sier Eriksen.

Nøkkelord

Kontakter

Om oss

Miljøstiftelsen Bellona er en uavhengig, ideell stiftelse som arbeider med å løse verdens klima- og miljøproblemer. Bellonas tilnærming er teknologioptimistisk og basert på systemtenkning, med mål om å utvikle og fremme løsninger for politikere, offentlig forvaltning og næringsliv. Stiftelsen ble grunnlagt i 1986 og har i dag ca. 60 medarbeidere – deriblant ingeniører, statsvitere, økonomer, biologer, jurister og journalister – fordelt på våre kontorer i Oslo, Brussel, Vilnius og Berlin.

Følg pressemeldinger fra Miljøstiftelsen Bellona

Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Miljøstiftelsen Bellona på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra Miljøstiftelsen Bellona

Samarbeid skal gjøre ørken til blå skog17.1.2024 07:00:00 CET | Pressemelding

I det stille har en av Europas største naturkriser utspilt seg utenfor Norges kyst. Havbunnen langs kysten har gått fra frodig tareskog til kråkebolleørken. Nå lanserer næringsliv, frivillige og miljøvernere samarbeidsplattformen NoMaRe for å gjøre Norges ukjente ørken om til blå skog. – Sammen ønsker vi å legge til rette for en storstilt restaurering av norsk tareskog, sier lederen i Bellonas bioprogram, Joakim Hauge.

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye