Funn av ulovlige stoffer i kosmetikk og sminke til barn og unge
Mattilsynet har avdekket kosmetiske produkter med innhold av ulovlige stoffer, manglende merking og mangelfulle ingredienslister. Mange av produktene er rettet mot barn og unge.
Mattilsynet fører jevnlig tilsyn med at kosmetiske produkter produseres og selges i henhold til gjeldende regler. Kosmetiske produkter skal være trygge, og skal markedsføres og merkes slik at forbrukerne får tilstrekkelig og korrekt informasjon.
I 2022 kontrollerte Mattilsynet 65 produkter innen kategoriene ansiktsmaling/karnevalsminke, kroppsmaling, sminke (øyenskygge, mascara, foundation, leppestift) og «badebomber».
Kontrollen var en del av et overvåknings- og kartleggingsprogram der Mattilsynet så spesielt på kosmetikk og sminke til barn og unge.
Produktene ble analysert for innhold av mulig allergifremkallende og helsefarlige stoffer. Mattilsynet vurderte også om de obligatoriske kravene til merking var oppfylt, som blant annet språk, betegnelse, holdbarhetsdato og ingrediensliste. Det ble rettet særlig oppmerksomhet mot innhold av sensibiliserende eller allergifremkallende stoffer.
Flere funn av ulovlige stoffer
– Vi avdekket blant annet ansiktsmalinger med forbudt parfymestoff, forbudt konserveringsmiddel og ulovlig innhold av bly. Vi fant ulovlig innhold av bly og arsen i øyenskygge, og forbudt parfymestoff i «badebombe». I tillegg var det en rekke feil og mangler i merkingen av produkter, sier Are Sletta, seksjonssjef i seksjon kjemisk mattrygghet i Mattilsynet.
Salget av alle produkter med ulovlig innhold, er stanset.
– Barn og ungdom utgjør en sårbar gruppe av befolkningen, og bør ikke utsettes for skadelig og unødvendig kjemi. Vi ser derfor alvorlig på funn av mulig helsefarlige stoffer og feilmerking som kan gjøre det vanskelig for forbrukeren å ta informerte valg utfra sine behov, sier Sletta.
- Les hele rapporten her: Analyse og merkevurdering av kosmetikk og sminke til barn og unge 2022
Råd til forbrukere
– Hvis du skal kjøpe ansiktsmaling og annen sminke til halloween, så er det viktigste du kan gjøre å sjekke merkingen på produktet. Alle kosmetiske produkter skal ha en ingrediensliste. Har det ikke det, så kan det være et tegn på at du bør styre unna. Hvis du er allergisk mot enkelt stoffer, så bør du sjekke om produktet inneholder dette, sier Sletta.
Kosmetiske produkter skal ha en europeisk adresse på produktene, som forteller hvem som er (juridisk) ansvarlige representant for produktet i EU/EØS. Dersom foreldre er usikre, kan de ta kontakt med eier av produktene og be om forsikringer om at produktene er sikkerhetsvurderte.
– Bruk produktene med omhu, og være nøye med at de må brukes slik det er beskrevet i bruksanvisningen. Noen produkter skal for eksempel ikke brukes nær øynene, fordi de inneholder ingredienser som ikke skal komme i nærheten av slimhinner, sier Sletta.
Kontakter
Andre henvendelser: Mattilsynets sentralbord
Vintertid: 09:00-11:00 og 12:00-15:00
Sommertid: 09:00-11:00 og 12:00-14:30 (15. mai til 15. september)
Mediehenvendelser: Mattilsynets pressevakt (kl. 08.00 - 22.00, ikke SMS. Etter arbeidstid og i helger besvares i utgangspunktet kun hastesaker.)
Tel:469 12 910pressevakt@mattilsynet.noOm oss
Mattilsynet er eit statleg, landsdekkjande forvaltingsorgan som er med på å sikre forbrukarane trygg mat og trygt drikkevatn. Vi skal fremje folke-, plante- , fiske- og dyrehelse, miljøvennleg produksjon og etisk forsvarleg hald av fisk og dyr. Mattilsynet har også oppgåver i høve til kosmetikk og legemiddel og fører tilsyn med dyrehelsepersonell.
Mattilsynet sine roller er å utarbeide framlegg til, forvalte og rettleie om regelverk, føre eit risikobasert tilsyn, formidle informasjon og kunnskap og ha beredskap. Mattilsynet skal gi faglege råd til Landbruks- og matdepartementet, Nærings-og fiskeridepartementet og Helse- og omsorgsdepartementet.

Følg pressemeldinger fra Mattilsynet
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Mattilsynet på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Mattilsynet
Ny organisering i Mattilsynet fra 1. mai2.5.2025 09:36:24 CEST | Pressemelding
Fra 1. mai endrer Mattilsynet organiseringen fra fem geografiske regioner til fire nasjonale tilsynsdivisjoner og et hovedkontor med direktoratsfunksjoner.
Øker tiltakssonen for blåtunge28.4.2025 14:00:27 CEST | Pressemelding
Mattilsynet forventer økt forekomst av blåtunge hos drøvtyggere i år. Derfor utvider vi området med tiltak, som vi håper skal bidra til å begrense spredningen av den alvorlige dyresykdommen. Blåtunge smitter ikke til mennesker, hverken via dyr eller mat.
Ingen funn av MRSA i norske svinehold på fem år20.3.2025 13:00:39 CET | Pressemelding
Heller ikke i 2024 ble det påvist MRSA-bakterier i norske svinehold. Det viser at Norge har lykkes med å forebygge introduksjon og etablering av bakterien som er motstandsdyktig mot flere typer antibiotika.
Mange salmonellapåvisninger hos katt – hold katten ute av fjøset19.2.2025 09:33:34 CET | Pressemelding
Mattilsynet har de siste ukene fått mange meldinger om katter som er smittet av salmonella, nærmere bestemt Salmonella Typhimurium. Det er sannsynlig at smitten kommer fra ville fugler.
Svin med forhøyet vitamin D har gått til mat8.2.2025 21:40:23 CET | Pressemelding
Torsdag ble over 600 tonn egg trukket fra markedet grunnet risiko for høyt innhold av vitamin D. Dette skjedde som følge av en feildosering hos Felleskjøpet Agri i fôr til verpehøns og svin. Nortura har nå informert Mattilsynet om at kjøtt fra ca. 200-300 svin som har spist fôr med forhøyet vitamin D, har gått til mat før feildoseringen ble avdekket. Selv om foreløpige beregninger viser at det ikke er akutt helserisiko knyttet til konsum, ser Mattilsynet alvorlig på at dette har skjedd.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom