Nå kommer kulda og elbilen din kjører kortere

Del

Mange ferske elbileiere får seg en overraskelse over hvor mye kortere de kan kjøre om vinteren. - Våre elbiltester viser at de ulike bilene går mellom fire og 36 prosent kortere i moderate vintertemperaturer, sier Nils Sødal, senior kommunikasjonsrådgiver i NAF.

EU er positive til en egen offisiell test av vinterrekkevidden, men en ny, felles europeisk test er nok dessverre langt frem. I mellomtiden er derfor god forbrukerinformasjon desto viktigere til nye elbilkjøpere (Foto: NAF)
EU er positive til en egen offisiell test av vinterrekkevidden, men en ny, felles europeisk test er nok dessverre langt frem. I mellomtiden er derfor god forbrukerinformasjon desto viktigere til nye elbilkjøpere (Foto: NAF)

I NAFs elbilmonitor som ble gjennomført i mai 2023, svarte 4 av 10 elbilister at de er skuffet over vinterrekkevidden på elbilen sin. Om lag halvparten av de spurte sier den er som forventet. 

- Når så mange er skuffet over rekkevidden vinterstid, viser det at vi ikke er helt i mål med overgangen til elbil, mener Sødal.  

Krever test av vinterrekkevidde 

NAF har lenge etterlyst en ny offisiell test av vinterrekkevidden til elbiler slik at bilkjøperne får et tall som er realistisk. I dag er det kun WLTP-testen som sier noe om rekkevidden til elbilene, men den er gjort i 23 varmegrader.  

- EU er positive til en egen offisiell test av vinterrekkevidden, men en ny, felles europeisk test er nok dessverre langt frem, sier Nils Sødal. - I mellomtiden er derfor god forbrukerinformasjon desto viktigere til nye elbilkjøpere, sier han.  

Tester gir en pekepinn 

I fraværet av en offisiell test av vinterrekkevidde, er forbrukernes eneste hjelp testene som gjennomføres og informasjonen de får hos forhandlerne. NAF har siden vinteren 2020 testet nær sagt alle bilene som har kommet på det norske markedet både om sommeren og vinteren. Testene viser et stort sprik i tap av vinterrekkevidde fra bilmodell til bilmodell.  

- Enkelte biler har kjørt nesten like langt som den rekkevidden de har på papiret, mens andre har tapt en drøy tredjedel av rekkevidden vinterstid. Testene våre er et øyeblikksbilde den aktuelle testdagen, men gir likevel en god pekepinn på hva bilkjøperne kan vente seg, sier Sødal.  

Tabell

Hva er din reaksjon på din elbil sin rekkevidde?

Eier elbil i dag

Skuffet 

14 % 

Litt skuffet 

27 % 

Som forventet 

52 % 

Litt positivt overrasket 

6 % 

Positivt overrasket 

2 % 

Kilde: NAFs elbilmonitor gjennomført av Norstati mai 2023. 

Nøkkelord

Kontakter

Bilder

Nils Sødal, senior kommunikasjonsrådgiver i NAF. (Foto: NAF)
Nils Sødal, senior kommunikasjonsrådgiver i NAF. (Foto: NAF)
Last ned bilde

Følg pressemeldinger fra NAF

Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra NAF på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra NAF

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom