Eidsiva

Eidsiva leverer tilfredsstillende resultat tross lavere kraftpriser

Del

Eidsiva-konsernet leverte et resultat etter skatt på 2 607 millioner etter tredje kvartal. Resultatet påvirkes av lavere kraftpris sammenlignet med samme periode i 2022.

- Eidsiva leverer et tilfredsstillende resultat etter tre kvartaler, men spesielt kraftprisene i tredje kvartal påvirker oss gjennom reduserte resultater fra bioenergi og vannkraft. Økt produksjon var ikke nok til å kompensere for de lave prisene i perioden, og det reduserer det underliggende resultatet vårt med nærmere 700 millioner kroner, sier konsernsjef Henning Olsen.

Lavere forventning til kraftpriser fører imidlertid til urealiserte positive verdiendringer på kraftsikringer, noe som gir et vesentlig høyere regnskapsmessig resultatbidrag fra Hafslund Eco Vannkraft, hvor Eidsiva eier 43,5 prosent, per tredje kvartal sammenlignet med samme periode i 2022.

Eidsivas driftsinntekter etter tredje kvartal ble 6 564 millioner kroner mens driftsresultatet endte på 3 270 millioner kroner. Konsernstyret i Eidsiva vedtok et utbytte for tredje kvartal på 174 millioner kroner, totalt 1,6 milliarder hittil i 2023.

Godt resultat i Elvia

Nettselskapet Elvia leverer et driftsresultat hittil i 2023 på 1 473 millioner kroner. Det er en økning sammenlignet med samme periode i fjor, og skyldes lavere kostnader til overliggende nett og nettap.

Bredbåndsvirksomheten opplever fortsatt sterk konkurranse i markedet, og driftsresultatet etter tre kvartaler endte på 99 millioner kroner, en nedgang på 28 millioner sammenliknet med samme periode i fjor.  

Innenfor vekstområder vant Eidsivas batteritjeneste Peak Shaper Smartgridsenterets innovasjonspris for 2023. Løsningen er utviklet for å redusere presset på ny nettutbygging. Ved å plassere batterier i områder der nettkapasiteten er begrenset, kan batteriene gi økt utnyttelse av nettet gjennom å redusere de høyeste effekttoppene. 

- Konsesjonstid må ned

4. oktober sendte Statnett et brev til Elvia der de informerte om at det er fullt i transmisjonsnettet i Oslo, Akershus og Østfold for forbrukskunder med større effektbehov.

- Dette er en alvorlig situasjon for Elvias kunder. Dagens konsesjonsbehandlingstid for konsesjoner til nett og produksjon er for lang, og den må kortes ned. Tiden det tar i Norge står i skarp kontrast til den som skjer i EU, hvor man planlegger for såkalte akslerasjonsområder for fornybar energi. Her blir maksimal behandlingstid for kraftutbygginger og tilhørende nett på ett år, mens det i Norge kan ta opptil 12 år å få bygd ut transmisjonsnettet. Det er viktig at vi nå jobber aktivt sammen med Statnett for å finne gode løsninger og tiltak for nettkundene, sier Olsen.

Eidsiva har i de første tre kvartalene av 2023 investert for 2 108 millioner kroner. Elvia står for hoveddelen av investeringene, med 1 485 millioner investert i nettinfrastruktur. I bredbåndsvirksomheten er det investert 405 millioner kroner, hovedsakelig i videre utbygging av fiber i Innlandet. I bioenergi er det investert 212 millioner kroner.

Kontakter

Om Eidsiva

Eidsiva er Norges største regionale energi- og telekomkonsern, med virksomhet i Innlandet, Oslo og Viken. Selskapet eies av Hafslund Eco AS, Innlandet Energi Holding AS og Åmot kommune. Eidsiva-konsernet leverer samfunnskritisk infrastruktur som strøm, telekommunikasjon og varme, og har totalt 1 253 medarbeidere innen nett, bredbånd og bioenergi.

Følg pressemeldinger fra Eidsiva

Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Eidsiva på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra Eidsiva

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye