CARE

– Likhusene er overfylt

Del

CAREs ansatte forteller at folk som har evakuert til sør på Gaza nå flykter nordover igjen i et håp om å finne vann, mat og husly.

Ødelagte hjem etter flere luftangrep mot Gaza.
Ødelagte hjem etter flere luftangrep mot Gaza. Chandra Prasad CARE

– Folk lever i overfylte hus og tilfluktsrom. Flere av de som evakuerte sørover for tolv dager siden har nå begynt å reise tilbake til hjemmene sine nord på Gaza, sier Hiba Tibi, landdirektør for CARE Palestina.

– I dag tidlig fortalte kollegaer meg at bakeriene begynner å gå tomme for brød. Folk har ikke rent vann å drikke eller lage mat med. Mine kollegaer på Gazastripen rasjonerer på vannet for at barna skal få drikke. Nødhjelpen som kommer inn til Gaza fra Egypt via grenseovergangen Rafah, er fortsatt bare en dråpe i havet, forteller hun.

En tredjedel av alle sykehusene på Gaza har så langt stengt ned fordi de mangler medisiner og drivstoff til å drive strømaggregater. Helsevesenet som helhet er i ferd med å bryte sammen.

– Livene til tusenvis av skadde og syke mennesker står på spill. Mine kollegaer har klart å få tak i noe vann og hygiene-sett og distribuere det til mennesker på Gaza, men lagrene er i ferd med å tømmes. Det samme gjelder for drivstoffet som trengs for at hjelpearbeidere skal nå mennesker i nød, sier Tibi, og legger til:

– Likhusene er overfylte. Jeg er redd for at flere mennesker vil dø. Ikke bare på grunn av den nådeløse bombingen, men også på grunn av mangel på mat, vann, medisiner og drivstroff. Over to millioner mennesker i Gaza trenger humanitær hjelp stor skala. De trenger det nå. Og de trenger at kampene stopper.   

Nøkkelord

Bilder

Hiba Tibi, landdirektør for CARE Palestina.
Hiba Tibi, landdirektør for CARE Palestina.
Last ned bilde

Om CARE

CARE ble grunnlagt i 1945 og er nå en av verdens største hjelpeorganisasjoner, med prosjekter i 102 land. CARE Norge jobber med langsiktig utviklingsbistand og nødhjelp i 11 av disse landene, med jenter og kvinners rettigheter i fokus. CAREs bistand nådde mer enn 100 millioner mennesker i 2021.