Norges Jeger- og Fiskerforbund

Felles eie bør gi lik rett

Del

NJFF vil bedre tilgangen til jakt og fiske i Vestland.

Fuglejakt
Fuglejakt Torgeir W. Skancke NJFF

I Norge er retten til jakt og fiske uløselig knyttet til grunneierretten. Heldigvis har Norges Jeger- og Fiskerforbund (NJFF) et godt forhold til de private grunneierne og deres organisasjoner. Gode samarbeidsforhold mellom grunneiere og lokale jeger- og fiskeinteresser materialiserer seg mange steder i gode jakt- og fisketilbud for allmennheten.

Men det finnes også eksempler på private områder der jakt og fiske er forbeholdt noen få, og der den allmenne tilgjengeligheten derfor er dårlig. På statsgrunn derimot, er alle i utgangspunktet gitt en anledning til å kjøpe jakt- eller fiskekort innenfor de lokale reguleringer som gjelder. Derfor mener NJFF det er bra at også staten eier skog og utmark, på vegne av oss alle i fellesskap.

Verdier der folk bor

I dag er det store andeler statsgrunn i fjellområdene, mens det er dårlig med statsgrunn langs kysten og i innlandsområdene. Det betyr at tilgjengeligheten til jakt- og fiske kan være ulikt fordelt. NJFF vil ha en likere geografisk fordeling av allmennhetens tilgang til jakt og fiske, og det får vi dersom de tidligere prestegårdsskogene overføres til Statskog. Da vil det åpnes opp tilgang til en rekke interessante jakt- og fiskeområder der folk faktisk bor, for eiendommene er spredt langs hele kysten og i innlandet i øst. I Vestland er det fire eiendommer av særlig interesse.

Sammen eier vi «Prestegårdsskogene»

Etter at Statskirken ble avviklet i 2017, fulgte det en prosess med avklaring av eiendomsretten til betydelige skog- og utmarksarealer mellom stat og kirke. Det er nå bestemt at det er staten som er rettmessig eier av denne utmarken, mens Den norske kirke eier selve prestegårdene og andre bygg av særlig kirkelig verdi.

Til sammen er det omtrent 900.000 mål utmark som fellesskapet eier. Likevel er det fremdeles det gamle «Kirkefondet», Opplysningsvesenets Fond (OVF), som forvalter og administrerer jakt og fiske her. Eiendommene drives på markedsmessige betingelser og fondets mål er at det skal gi best mulig avkastning. Mange av eiendommene er derfor i praksis forbeholdt noen få. Det er ikke noen god løsning med tanke på allmennhetens tilgang til jakt og fiske.

Jakt og fiske som knapphetsgode

NJFF mener at forvaltningen av disse skogs- og utmarksarealene må overføres til Statskog. Hos Statskog tilbys jakt og fiske til rimelige priser, som en motvekt til en utvikling der jakt og fiske mange steder er blitt et knapphetsgode i et fritt marked. Det er nedfelt i Statskogs strategi at de skal «være en garantist for allmennhetens tilgang til jakt, fiske og friluftsliv». Flytter man forvaltningen av prestegårdsskogene over til Statskog, kan allmennhetens tilgang til jakt og fiske ivaretas på en god og forutsigbar måte, uten krav til markedshensyn og maksimal avkasting.

Ambisjonen til NJFF er klar: Regjeringen må overføre forvaltningen av prestegårdsskogene fra OVF til Statskog. Regjeringen kan da være med å oppfylle NJFFs visjon om «Jakt- og fiskeglede til alle – for alltid».

Line Johansen
1. nestleder NJFF

Nøkkelord

Kontakter

Om oss

Norges Jeger- og Fiskerforbund er den eneste landsdekkende interesseorganisasjon for jegere og fiskere i Norge. Vi er en partipolitisk nøytral organisasjon, men har et sterkt jakt-, fiske-, og naturpolitisk engasjement i mange saker.

Følg pressemeldinger fra Norges Jeger- og Fiskerforbund

Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Norges Jeger- og Fiskerforbund på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra Norges Jeger- og Fiskerforbund

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye