NAF

Hjulskift: - Gjør du dette feil, blir det dyrt

Del

Sjekk nøye hvor du fester jekken før du bytter hjul på elbilen, råder NAF. - Plasserer du jekken feil kan resultatet bli en skyhøy regning, og det er slett ikke sikkert forsikringsselskapet dekker skaden, sier rådgiver Jan Harry Svendsen i NAF.

- Elbiler kan få svært kostbare skader på batteripakken om du plasserer jekken feil, advarer Jan Harry Svendsen i NAF.
- Elbiler kan få svært kostbare skader på batteripakken om du plasserer jekken feil, advarer Jan Harry Svendsen i NAF.

Elbilens vekt og plasseringen av batteripakken gjør at du må være ekstra nøye med å bruke bilens jekkfefster når du skal skifte hjul på bilen. 

- Kan koste flere 100-tusen  

- Skulle du være uheldig å plassere jekken slik at du får skader på batterikassen kan du i verste fall måtte bytte ut batteriet. Da snakker man om svært høye summer, sier Jan Harry Svendsen i NAF. 

Med et batteri som ligger under bilen kan skadene bli langt mer alvorlige på en elbil enn en tradisjonell bil hvis du plasserer jekken feil, eller om bilen faller av jekken.  

- Jekkfestet er konstruert til å tåle svært høy vekt på et veldig lite område, og det er også plassert slik at du ikke står i fare for å ødelegge noen av bilens komponenter når du plasserer jekken her. Dette er grunnen til at det er så viktig å plassere jekken i henhold til bilprodusentens anbefalinger. 

- Sett bort jobben om du er usikker 

Dersom det ikke står noe om hvordan du plasserer jekken i instruksjonsboken, bør du ta kontakt med merkeforhandler. Er du i tvil bør du sette bort jobben. Ikke tro at du du vet hvor jekkfestet er om du ikke er helt sikker.  

- En bil som faller av jekken har et stort skadepotensial for deg som skifter hjul, men skadene på bilen kan også bli alvorlige om dette skjer, sier Svendsen.  

Sjekk forsikringsdekningen 

Skulle du likevel være uheldig er det ikke sikkert at du får hjelp fra forsikringsselskapet.  

- Det er store forskjeller på hva de ulike forsikringene dekker av denne typen skader og om forsikringsselskapet mener du har handlet i god tro eller uaktsomt. Her må du sjekke med selskapet man er forsikret i for å se hva som gjelder for den forsikringen du har, sier Svendsen.  

Om man velger å legge om hjulene selv er selve jobben lik om man kjører elbil eller ikke. NAF har tipsene for et trygt hjulskift, og minner om at det er på tide å legge om til vinterdekk nå. 

- Pass på at bilen står på et jevnt underlag og at den ikke kan rulle. Sjekk at jekken står stabilt og ikke stikk hodet inn i hjulbuen når bilen er jekket opp. Når du monterer vinterhjulene, bør du stramme boltene i et stjernemønster og bruke rett moment. Husk på at du må etterstramme boltene etter at du har kjørt noen få mil, sier Svendsen.  

Kontakter

Om oss

Hver tiende nordmann og 25 prosent av alle personbileiere er medlem i NAF. Dette gjør oss til Nordens største interesse- og forbrukerorganisasjon med nærmere 500 000 medlemmer. Organisasjonen er landsomfattende med 68 lokalavdelinger, 450 ansatte og ca. 2000 frivillige. NAF er en engasjert og markant samfunnsaktør som arbeider aktivt for at norske trafikanter skal kunne reise sikkert, effektivt og miljøvennlig. NAFs virksomhet omfatter kontroll og testing av biler ved 44 NAF-sentre, trafikkopplæring, veihjelp, reise, handel, juridisk bistand og forbrukerrådgivning m.m. Etter avtale med Vegdirektoratet driver NAF 27 øvingsbaner i Norge.

Følg pressemeldinger fra NAF

Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra NAF på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra NAF

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom