CARE

- Å føde blir livsfarlig på Gaza nå

Del

Samtidig som FN varsler at sykehusene på Gaza kan måtte stenge i løpet av dagen, går 5522 kvinner på Gaza høygravide og kan føde når som helst.

Folk har flyktet fra hjemmene sine nord i Gaza, men det er ingen steder som er trygge. Bilde fra 14 oktober. Grayscale Media/CARE
Folk har flyktet fra hjemmene sine nord i Gaza, men det er ingen steder som er trygge. Bilde fra 14 oktober. Grayscale Media/CARE Grayscale Media/CARE

Tallene kommer frem i en analyse fra UN Women. FNs organisasjon for palestinske flyktninger sa tirsdag kveld at de må stoppe arbeidet på Gazastripen onsdag dersom de ikke får drivstoff til strømaggregatene.

Samme dag uttalte det israelske militæret i følge Reuters at de ikke vil slippe inn mer drivstoff.

– Det er umulig å se for seg at de mange gravide kvinnene på Gaza skal få tilgang på noe som en gang minner om forsvarlig fødselshjelp. Vi frykter for livet til både kvinnene og barna. Å føde blir livsfarlig på Gaza nå, sier Hilde Sofie Pettersen, kommunikasjonssjef i CARE Norge.

Omlag 493000 kvinner og jenter er blant de internt fordrevne på Gaza. De som har fått plass, sover i skolebygg og annen midlertidig innkvartering. Mange sover også ute på gata.

– Når man er høygravid, er det ekstra viktig med god hygiene og man bør unngå stress. CAREs ansatte som befinner seg sør, i området folk er beordret å evakuere til, ligger våkne om natta og hører på bombingen. Folk er under et umenneskelig press. De har ikke vann nok å drikke, langt mindre for å opprettholde hygienen, og ingen steder er trygge, sier Pettersen.

Ifølge helsemyndighetene på Gazastripen er 7000 mennesker i fare for å dø på sykehusene hvis det ikke kommer inn forsyninger.

– I tillegg kommer det store antallet som ikke nå befinner seg på sykehus, men som vil trenge medisinsk hjelp i tiden som kommer, som fødende kvinner og folk som blir skadet i bombeangrepene. Det er et helt akutt behov for drivstoff. CARE oppfordrer på det sterkeste til at vann, medisiner og drivstoff får slippe trygt inn, sier Kaj-Martin Georgsen, generalsekretær i CARE Norge. 

– Slik det er nå, teller vi ned timene til strømmen kuttes og nyfødte som trenger pustehjelp dør. Det er en helt umenneskelig situasjon, avslutter Georgsen.

Nøkkelord

Bilder

Kaj-Martin Georgsen, generalsekretær i CARE Norge
Kaj-Martin Georgsen, generalsekretær i CARE Norge
Last ned bilde
Hilde Sofie Pettersen, kommunikasjonssjef i CARE Norge
Hilde Sofie Pettersen, kommunikasjonssjef i CARE Norge
Last ned bilde

Om CARE

CARE ble grunnlagt i 1945 og er nå en av verdens største hjelpeorganisasjoner, med prosjekter i mer enn 100 land. CARE jobber for å hjelpe kvinner og jenter og ut av fattigdom, og bidrar med nødhjelp når kriser rammer. CAREs bistand nådde mer enn 100 millioner mennesker i 2021.

Følg pressemeldinger fra CARE

Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra CARE på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra CARE

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye