FINN.no

FINN jobb: Fortsatt nedgang i stillingsmarkedet i tredje kvartal

Del

Stillingsmarkedet fortsetter å kjøle seg ned i tredje kvartal, og det ble utlyst nesten 10 000 færre stillinger på FINN enn i 2022 noe som er en nedgang på 13 prosent. Det er imidlertid store variasjoner på tvers av bransjer og geografi. 

Stillingsmarkedet er rammet av endringer i makroøkonomien og byggebransjen er speielt hardt rammet dette året.
Stillingsmarkedet er rammet av endringer i makroøkonomien og byggebransjen er speielt hardt rammet dette året. Getty Images

Inflasjon påvirker jobbmarkedet

Antall utlyste stillinger i tredje kvartal falt med 13 prosent mot tredje kvartal i 2022. Fallet er imidlertid noe lavere enn i andre kvartal hvor nedgangen var 18 prosent. Vi må også ta med oss at jobbmarkedet var eksepsjonelt sterkt i fjor, så til tross for at volumene er lavere i år er arbeidsmarkedet fortsatt sterkt. Målt mot Q3 2019 har vi faktisk en oppgang på hele 23 prosent i antall utlyste stillinger. 

Norges Bank uttaler at veksten i norsk økonomi har avtatt, men at arbeidsmarkedet fortsatt er stramt. Bedriftenes kostnader har økt mye de siste årene, og det er utsikter til at lønnskostnadene vil øke mer enn tidligere anslått. Utviklingen viser en markant endring i etterspørselen etter arbeidskraft, og er et klart tegn på at økonomien kjøles ned forteller jobbanalytiker i FINN jobb, Christopher Ringvold; 

- Mange bedrifter merker at økonomien kjøles ned. Redusert etterspørsel gir en svakere omsetning, i kombinasjon med økte kostnader gir dette press på lønnsomheten. Dette gjør at behovet for arbeidskraft reduseres, sier Ringvold.

Store variasjoner på tvers av bransjen 

Bransjen bygg og anlegg fortsetter å bremse opp, her faller etterspørselen etter arbeidskraft med hele 20 prosent i tredje kvartal. En annen bransje som også merker omslaget i økonomien er konsulent og rådgiving, hvor etterspørselen også reduseres med 20 prosent i tredje kvartal. På motsatt side av skalaen finner vi olje og gass, som fyrer på alle sylindre med en oppgang i utlyste stillinger på 16 prosent i tredje kvartal. Utviklingen i arbeidsmarkedet er altså svært ulik avhengig av hvilken bransjen vi ser på. 

Det er privat næringsliv hvor den største reduksjonen har kommet med 18 prosent. Offentlig sektor har gått tilbake 6 prosent så langt i år. 

null
null

Kraftig nedgang i Oslo, men oppgang i nord 

I tillegg er det betydelige geografiske forskjeller i stillingsmarkedet dette kvartalet. Den største nedgangen finner vi i Oslo, hvor antall stillinger faller med hele 23 prosent i tredje kvartal. Rogaland og Vestfold/Telemark er de mest stabile fylkene. I de to nordligste fylkene er det en positiv trend med en økning på 4 prosent i antall ledige stillinger sammenlignet med tredje kvartal i fjor, og Troms og Finnmark er den mest fremtredende vinneren på dette området.

null

Mest brukte søkeord på FINN jobb

Sykepleier er det mest populære søket de siste tre månedene, og har rykket opp fra tredjeplass fra i fjor. Miljøterapaut er nykommer på topplistalista dette kvartalet.

null

Kontakter

Bilder

Om FINN

Vi er der for deg når du skal selge boligen din, når du er på jakt etter en pent brukt sofa, når du er moden for et karriereskift, hvis du finner ut at du vil bytte bil, reise på ferie eller leie hytte til påsken; vi er der for de fleste anledninger. 

FINN er Norges største markedsplass, og skal du kjøpe eller selge, stort eller smått, så er FINN stedet. 

Vil du vite mer om menneskene bak produktet FINN, og litt om hva vi driver med, så besøk oss gjerne på vår inspirasjons- og innholdsside FINNspirasjon, eller på Jobbifinn.finn.no.

Har du spørsmål om data, tall eller innsikt fra FINN? Send en henvendelse til presse@finn.no (i helger og ferier er det dessverre ikke sikkert vi rekker å besvare alle henvendelser). 

Følg pressemeldinger fra FINN.no

Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra FINN.no på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra FINN.no

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom