NAF

100 drepte i trafikken så langt i år

Del

Per september i år har 100 personer mistet livet på norske veier. - Dette er tall vi må jobbe for å snu. I år tegner til å bli et verre ulykkesår enn i fjor. Derfor oppfordrer vi igjen bil- og MC-førere til å være med å få ned ulykkestallene, sier Ingunn Handagard, pressesjef i NAF.

NAF har en klar oppfordring til trafikantene: Kjør forsiktig og vær med å redusere trafikkulykker på norske veier i årets siste måneder
NAF har en klar oppfordring til trafikantene: Kjør forsiktig og vær med å redusere trafikkulykker på norske veier i årets siste måneder NAF

Tall fra Statens vegvesen viser at 100 personer har mistet livet i trafikken per september i år. I fjor var det 89 personer som omkom i trafikkulykker i samme periode.  

- Etter flere år hvor ulykkestallene har gått ned, er vi bekymret for økningen i dødstallene i trafikken både i fjor og så langt i år. Derfor har vi en klar oppfordring til alle trafikanter nå som vi går inn i de mørkeste månedene: Kjør forsiktig og ta hensyn. Alle kan gjøre sitt for å redusere risikoen for ulykker, sier Handagard.  

Møteulykker og utforkjøringsulykker 

Det er møteulykker og utforkjøringsulykker som tar flest liv på norske veier. I tillegg til den innstendige oppfordringen til trafikantene om å kjøre forsiktig, har NAF en klar beskjed til norske myndigheter.  

- Vi trenger mer møtefri vei, med enten fysisk skille mellom kjøreretningene eller forsterket midtoppmerking. Og det er behov for å sikre mer av veinettet mot utforkjøringsulykker, spesielt fylkesveiene, sier Handagard.  

Trygge sjåfører på trygge veier 

Hver enkelt sjåfør må ta ansvar for å kjøre etter forholdene. Samtidig må veinettet utformes slik at ulykkesrisikoen blir så liten som mulig når uhell skjer, mener NAF. Selv om årsakene til årets ulykker ikke er kjent, er det en klar sammenheng mellom tilstanden på veinettet og risiko for ulykker.  

- Mer midler må på plass for å styrke vedlikeholdet av veiene og styrke trafikksikkerheten. Dårlige veier tar liv, det vet vi fra Riksrevisjonens rapport før sommeren, sier Handagard. - Økt bevissthet hos den enkelte, sammen med styrket innsats for tryggere veier, er viktig for å få ned ulykkestallene, sier hun.  

Fortsatt mange MC-ulykker 

Etter en sommer med en positiv utvikling på MC-ulykker har det vært flere omkomne MC-førere de siste månedene.  

- Dessverre ser vi at antall omkomne på MC holder seg høyt også i år. Med 20 drepte er vi på samme nivå som for ett år siden, sier Jan Harry Svendsen, leder for NAF MC. - Det er viktig for sikkerheten til motorsyklister at man rydder sideterreng og at man sikrer farlige veistrekninger. Underskinner på autovern vet vi er med på å redde liv. 

Kontakter

Lenker

Om oss

Hver tiende nordmann og 25 prosent av alle personbileiere er medlem i NAF. Dette gjør oss til Nordens største interesse- og forbrukerorganisasjon med nærmere 500 000 medlemmer. Organisasjonen er landsomfattende med 68 lokalavdelinger, 450 ansatte og ca. 2000 frivillige. NAF er en engasjert og markant samfunnsaktør som arbeider aktivt for at norske trafikanter skal kunne reise sikkert, effektivt og miljøvennlig. NAFs virksomhet omfatter kontroll og testing av biler ved 44 NAF-sentre, trafikkopplæring, veihjelp, reise, handel, juridisk bistand og forbrukerrådgivning m.m. Etter avtale med Vegdirektoratet driver NAF 27 øvingsbaner i Norge.

Følg pressemeldinger fra NAF

Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra NAF på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra NAF

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom