Den norske kirke

Rom for sorg i kirken

Del

Den norske kirke har et landsdekkende tilbud til mennesker i sorg. I fjor ble det gjennomført flere tusen samtaler og sorggrupper.

Kirkens ansatte har lang utdanning og erfaring i å snakke med mennesker i sorg.
Kirkens ansatte har lang utdanning og erfaring i å snakke med mennesker i sorg. Foto: Jarle Hvidsten / Den norske kirke

Kirker over hele landet tilbyr åpne kirker og samtaler om sorg og savn.

– Kirken er et naturlig sted å søke i sorgen, både med gode og vonde minner. Det er rom for sorg i kirken.

Det sier Jan Christian Kielland om Den norske kirkes tilbud for mennesker i sorg. Han er avdelingsdirektør for kirkefag og økumenikk i Kirkerådet.

Økende etterspørsel

Kirken har et bredt tilbud for mennesker i sorg, og etterspørselen etter sjelesorgtilbudet øker. Kirkens ansatte har lang utdanning og erfaring i å snakke med mennesker i sorg.

– Behovet for samtaler oppleves som økende over hele landet, og det utvikles stadig tilbud for å møte denne etterspørselen – for eksempel for å være tilgjengelige for unge, sier Kielland.  

I 2022 var det 32 825 slike samtaler i regi av Den norske kirke. I tillegg ble det arrangert 902 sorggrupper, der mennesker i sorg møtes gruppevis over tid for å dele erfaringer med andre.

– Dette er en viktig del av kirkens arbeid som mange setter pris på. Åtte av ti medlemmer opplever kirken som samfunnsnyttig når den støtter mennesker i sorg.

Neste helg, 4. og 5. november, markeres allehelgen i Den norske kirke med konserter, åpne kirker for lystenning og gudstjenester med opplesing av navn på de som har gått bort det siste året. 

Nøkkelord

Kontakter

Bilder

Kirkens ansatte har lang utdanning og erfaring i å snakke med mennesker i sorg. (Foto: Jarle Hvidsten / Den norske kirke)
Kirkens ansatte har lang utdanning og erfaring i å snakke med mennesker i sorg. (Foto: Jarle Hvidsten / Den norske kirke)
Last ned bilde

Om oss

65 prosent av befolkningen er medlemmer av Den norske kirke. Kirken tilhører den evangelisk-lutherske kirkefamilien. Kirkens ledelse er samlet i Kirkemøtet som består av medlemmene av elleve regionale bispedømmeråd og alle biskopene.

Kirken er inndelt i 1174 menigheter som disponerer 1635 kirkebygg. Mer enn 8000 mennesker arbeider i kirken og over 75.000 er frivillige medarbeidere.

Den norske kirkes virksomhet finansieres over kommunebudsjettene og statsbudsjettet.

Mer himmel på jord

kirken.no

Følg pressemeldinger fra Den norske kirke

Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Den norske kirke på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra Den norske kirke

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom