CARE

Bekymret for Gazas barn

Del

Mer enn én million palestinere har flyktet sørover etter at de ble bedt om å evakuere. Samtidig fortsetter bombeangrepene mot hele Gazastripen. – Hvem skal ta vare på barna på Gaza, spør CAREs landdirektør Hiba Tiba.

Ødelagte hjem etter flere luftangrep mot Gaza.
Ødelagte hjem etter flere luftangrep mot Gaza. Chandra Prasad CARE

Også CAREs ansatte i Gaza er blant dem som har klart å flykte sørover. De har daglig kontakt med Hiba Tibi, som er landdirektør for CARE i Gaza og på Vestbredden, og som leder CAREs respons fra sitt kontor i Ramallah. 

– Det blir stadig vondere å høre det de forteller. De får ikke sove om natten på grunn av stadig nye flyangrep. Ingen steder på Gaza er trygge. Datteren til en av kollegaene mine har sluttet å snakke. Jeg er så bekymret for alle barna på Gaza. Mange av dem har mistet familiene sine – hvem skal ta vare på dem? Hvordan skal de klare å legge disse traumene bak seg, spør Tibi.  

Siden 7. oktober er mer enn 8000 mennesker drept i Israel, på Gazastripen og på Vestbredden. Ifølge palestinske helsemyndigheter ble 704 mennesker drept i flyangrep mot Gazastripen bare det siste døgnet.  

Til sammen skal mer enn 5700 palestinere være drept i luftangrep siden krigen mellom Israel og Hamas startet. Nesten halvparten av disse skal være barn. 

– Vi ber på det sterkeste om en våpenhvile, slik at mer livsnødvendig hjelp kan slippe inn i Gaza. Humanitær hjelp kan ikke nå de som trenger det mens bombene faller. Det trengs mat, medisiner og drivstoff til strømgeneratorene på sykehusene. Nå er det snakk om timer før sykehusene er tomme for strøm. Og folk på Gaza har ikke tid til å vente lenger, sier Kaj-Martin Georgsen, generalsekretær i CARE Norge. 

De siste dagene har 34 lastebiler med nødhjelp passert over grenseovergangen fra Egypt til Gaza. Det er første gang på mer enn to uker at grunnleggende varer som mat, vann og medisiner har sluppet inn til sivile på Gazastripen.  

– Jeg er veldig glad for at noe nødhjelp slipper inn. Samtidig er det kun en dråpe i havet. Vi hadde en kriseplan, men vi kunne ikke forestille oss noe sånt som det som skjer nå. Jeg frykter at flere vil sulte og tørste i hjel, dersom humanitær tilgang ikke blir sikret, sier Hiba Tibi.  

Ifølge FN trengs det minst 100 lastebilder med nødhjelp om dagen for å møte behovene.  

Nøkkelord

Kontakter

Bilder

Hiba Tibi, landdirektør for CARE Gaza og Vestbredden.
Hiba Tibi, landdirektør for CARE Gaza og Vestbredden.
Last ned bilde
Kaj Martin Georgsen, generalsekretær i CARE Norge.
Kaj Martin Georgsen, generalsekretær i CARE Norge.
Last ned bilde

Om CARE

CARE ble grunnlagt i 1945 og er nå en av verdens største hjelpeorganisasjoner, med prosjekter i 102 land. CARE Norge jobber med langsiktig utviklingsbistand og nødhjelp i 11 av disse landene, med jenter og kvinners rettigheter i fokus. CAREs bistand nådde mer enn 100 millioner mennesker i 2021.