Afghanistan på bunnen av global indeks om kvinners stilling

Del

Afghanistan gjør det dårligst av 177 land med hensyn til kvinners stilling, i følge årets Women, Peace and Security (WPS) Index, som lanseres i New York i dag.

Image not for re-use.
Image not for re-use. Getty Images

Danmark topper 2023-lista som det beste landet i verden å være kvinne i, med tre ganger så høy score som Afghanistan på bunnen. Jemen gjør det nest dårligst, og Den sentralafrikanske republikk har tredjeplassen nedenfra.

Årets indeks viser at samfunn der kvinners rettigheter blir ivaretatt, også er samfunn som nyter fred, demokrati og velstand, og er bedre rustet til å takle effektene av klimaendringer.

WPS-indeksen utgis av Senter for kjønn, fred og sikkerhet ved Institutt for fredsforskning (PRIO) i Oslo og Institutt for kvinner, fred og sikkerhet (GIWPS) ved Georgetown University, og baserer seg på anerkjente datakilder for å måle deltakelse, rettferdighet og sikkerhet for kvinner i 177 land. Indeksen bruker 13 indikatorer for å måle kvinners stilling, fra utdanning og deltakelse i arbeidslivet til lovgivning og organisert voldsutøvelse.

Norge er det 7. beste landet å være kvinne i. USA er nummer 37 i år, med lik score som Slovenia, Bulgaria og Taiwan.

«Rangeringene og det solide datagrunnlaget gjør WPS-indeksen til et verdifullt redskap for de som arbeider med kvinner, fred og sikkerhet,» sier Elena Ortiz, hovedforfatteren av WPS-indeksen. «Beslutningstakere kan bruke indeksen til å peke ut hvor det er størst behov for innsats. Forskere kan bruke den til studier av trender innenfor hver enkelt indikator og på tvers av regioner. Journalister kan benytte den til å gi kontekst og perspektiv i sitt arbeid. Og aktivister kan få hjelp til holde politisk ledelse ansvarlig for løfter om bedring av kvinners stilling.»

Alle de 20 landene på bunnen av årets indeks har opplevd væpnet konflikt i perioden 2021-2022. I de fleste av disse landene lever mer enn halvparten av kvinnene nær konflikthandlingene.

“Siden 2021 har Afghanistan vært det landet der det er verst å være kvinne. Hver morgen våkner afghanske kvinner til enda en dag uten jobb, utdanning eller selvbestemmelse i eget liv. Denne rapporten bør fungere som en vekker for verdens ledere om at vi har å gjøre med en stat som fungerer som et fengsel for kvinnene,” sier Torunn L. Tryggestad, leder for PRIOs senter for kjønn, fred og sikkerhet.

WPS-indeksen avdekker store variasjoner innad i det enkelte land. Et eksempel er Vietnam, som ligger på 24. plass når det gjelder kvinners sikkerhetssituasjon, men helt nede på 154. plass mht juridiske rettigheter for kvinner. Det er rom for forbedring i alle land, og indeksen bidrar til å avdekke hvor kvinner møter mest motstand og hvor det trengs handling.

Fjerde utgave av indeksen inneholder også en dypere analyse av Colombia, der scoringene beregnes på provinsnivå. På tross av fredsavtalen fra 2016 lever to tredeler av colombianske kvinner nærmere enn 50 kilometer fra konflikthandlinger. Provinsene med høyest konfliktnivå, samt de med høyest andel urbefolkning eller afro-colombiansk befolkning, scorer stort sett lavere på WPS-indeksen.

«Verden herjes av et økende antall konflikter. Samtidig øker autoritære tendenser som er spesielt rettet inn mot å slå tilbake kvinners fremgang. Indeksen minner oss på at det er en direkte sammenheng mellom kvinners velferd og staters velferd. Investeringer i likestilling mellom kjønnene er samtidig investeringer i fred, sikkerhet og velstand,» sier ambassadør Malanne Verveer, direktør ved Institutt for kvinner, fred og sikkerhet (GIWPS) ved Georgetown University

Rapporten er finansiert av det norske Utenriksdepartementet.

Kontakter

The Peace Research Institute Oslo (PRIO) conducts research on the conditions for peaceful relations between states, groups and people.

Researchers at PRIO seek to understand the processes that bring societies together or split them apart. We explore how conflicts erupt and how they can be resolved; we investigate how different kinds of violence affect people; and we examine how societies tackle crises – and the threat of crisis. We document general trends, seek to understand processes, and inform concrete responses.

PRIO is committed to academic excellence. We aim to develop theoretical insights, refine research methodologies, and communicate our findings widely. We see this academic excellence as paramount to having a meaningful impact on society.

Følg pressemeldinger fra PRIO - Peace Research Institute Oslo

Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra PRIO - Peace Research Institute Oslo på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra PRIO - Peace Research Institute Oslo

Fredsprisen: PRIO-direktørens favoritter29.9.2023 09:00:00 CEST | Pressemelding

Henrik Urdal er direktør ved Institutt for fredsforskning (PRIO). Han presenterer i dag sin endelige liste med kandidater til årets fredspris. Menneskerettighetsaktivister topper lista. Lista for 2023 består av: 1. Narges Mohammadi og Mahbouba Seraj 2. Victoria Tauli-Corpuz og Juan Carlos Jintiach 3. Den internasjonale domstol 4. Kyaw Moe Tun og Myanmars National Unity Consultative Council 5. Human Rights Data Analysis Group “Historien har vist at respekt for menneskerettighetene er en viktig bestanddel i fredelige samfunn. Derfor er ikke-voldelig kamp for menneskerettigheter et verdifult bidrag til fred og stabilitet, og en naturlig forlengelse av “folkens förbrödrande”, slik Alfred Nobel beskrev det i sitt testamente. I år markerer vi at det er 75 år siden FN vedtok Verdenserklæringen om menneskerettigheter. Min liste reflekterer dette, med et fokus på forsvarere av menneskerettighetene,” sier Henrik Urdal. Hvert år presenterer PRIO-direktøren sin liste over mulige kandidater til Nob

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye