Lovlig å eie en cavalier king charles spaniel

Del

Norsk Kennel Klub er bekymret over at Norges mange tusen eiere av hunder av rasen cavalier king charles spaniel risikerer å bli mobbet og stigmatisert etter dommen i Høyesterett 11. oktober. Dommen forbyr videre avl av rasen i Norge.

To hunder av rasen cavalier king charles spaniel
Ikke mobb cavalieren min: Høyesterett har forbudt videre avl av rasen cavalier king charles spaniel, men det er fullt lovlig å eie en slik hund, og de aller fleste individene er friske og har et utmerket liv. Foto: iStock

- Det er viktig for oss å klargjøre at det ikke er forbudt eller uetisk å eie en cavalier king charles spaniel. Vi regner med at det finnes mellom fire og fem tusen eksemplarer av denne populære rasen rundt om i Norge, og de aller, aller fleste er friske, funksjonelle hunder som ikke lider på noen som helst måte, sier kommunikasjonssjef i Norsk Kennel Klub, Cecilie Holgersen.

11. oktober slo Høyesterett fast at videre avl på rasen er i strid med Dyrevelferdslovens paragraf 25, da en liten prosent av hundene er i fare for å utvikle en smertefull nevrologisk lidelse. Disposisjonen for lidelsen er arvelig. Norge er det eneste land i verden som nå får et forbud mot å avle videre på rasen.

Bare forbud mot å avle

- NKK mener at dommen er et altfor drastisk inngrep, men vi respekterer selvsagt Høyesteretts beslutning. Men det er veldig viktig å ha klart for seg at forbudet bare gjelder fremtidig avl. De som eier en slik hund i dag, gjør ikke noe ulovlig, og det er ingen grunn til å frykte at hunden plutselig skal bli syk, eller lide uten at man merker noe som helst, understreker Holgersen.

Bare et par dager etter at dommen ble kjent, ble NKK gjort kjent med at enkeltpersoner som gikk tur med sine cavalierer, opplevde å bli snakket til og skjelt ut fordi de hadde «en syk og ulovlig» hund.

- Dette er forferdelig trist og helt feil. Cavalier har i flere tiår vært en veldig populær hunderase i Norge, og, for den saks skyld, i hele verden. Det er en fantastisk familiehund, velegnet for førstegangs hundeeiere og familier med små barn. Den hendige størrelsen og det elskelige temperamentet er hovedgrunnen til rasens store popularitet. Og det faktum at de aller fleste er friske, velfungerende og lever lange liv, gjør at det ikke er noen grunn til å stigmatisere rasen eller de som eier dem, påpeker Holgersen, som ber publikum om å vise respekt for hundeeierne.

Frykter at friske hunder avlives

- Folk er glade i hundene sine, og med god grunn. Ingen hundeeier, uansett hva slags hund man har, fortjener å bli trakassert på åpen gate bare fordi noen danner seg en feilaktig oppfatning av hunden. En hunderase som sådan er ikke syk, det er individer som kan bli syke. Derfor skal man ikke dra alle over én kam, og folk har rett til å bevege seg i det offentlige rom med en snill, trivelig, frisk og fullstendig lovlig hund uten å bli trakassert, sier Holgersen.

Da Oslo Tingrett i januar 2022 besluttet at avl av både cavalier og engelsk bulldog var ulovlig, opplevde flere veterinærer at hundeeiere kom for å avlive friske individer av disse to rasene på bakgrunn av misforståelser omkring dommen. Siden den tid har både Borgarting lagmannsrett og Høyesterett opphevet avlsforbudet for engelsk bulldog.

- Vi frykter at det finnes hundeeiere der ute som tenker i de samme baner, tror de er nødt til å kvitte seg med hundene, eller er redde for at de gjør noe ulovlig bare ved å eie dem. Det gjør de altså ikke. Ikke la denne dommen ta fra deg gleden over å ha en flott hund, som mest sannsynlig vil fortsette å være frisk og funksjonell i hele sin levetid, oppfordrer Holgersen.

De siste ti år er det registrert 6459 cavalier king charles spaniel-valper i Norsk Kennel Klub. De fleste lever til normal livslengde for en hund, dvs. ca. 10-12 år.

Nøkkelord

Kontakter

Cecilie HolgersenAvdelingsleder marked og kommunikasjonNKK/avdeling marked og kommunikasjon

Tel:41541143cecilie@nkk.no

Følg pressemeldinger fra Norsk Kennel Klub

Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Norsk Kennel Klub på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra Norsk Kennel Klub

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye