BDO

Frykter permitteringsbølge og konkurser i bygg og anlegg

Del

Bygg- og anleggsbransjen er soleklart på topp når det gjelder konkurser. 2.kvartal i år var det hele 325 konkurser, noe som er en økning på 12 prosent fra samme kvartal i fjor. Statistikken for 3. kvartal viser at trenden dessverre fortsetter. Med flere rentehevinger både bak oss og trolig foran oss, i tillegg til bråstoppen i boligmarkedet, er det ingen grunn til å tro at dette vil snu med det første.

Henning Dalsegg er partner og leder for bransjesatsingen bygg og anlegg i BDO.
Henning Dalsegg er partner og leder for bransjesatsingen bygg og anlegg i BDO. Sander Enebakk / Grillefenger

- Økende renter og høye materialkostnader, kombinert med synkende eiendomspriser og stigende personalkostander, blir utrolig krevende for bransjen. På toppen av det hele er det innført forbud mot innleie av arbeidskraft til bygningsarbeid, noe som særlig har rammet Østlandet, forklarer Henning Dalsegg, som leder bransjesatsingen innen bygg og anlegg i BDO.  

Usikkerhet kan bli den nye normalen, og det blir krevende å tilpasse seg en ny virkelighet.  

- Mange ledere vil for første gang måtte ta den virkelig vanskelige praten med sine medarbeidere. Flere vil bli tvunget til å gjennomføre permitteringer og kutte kraftig i budsjettene, kampen for å unngå konkurs blir reell for mange denne høsten og vinteren, advarer Dalsegg.  

Avtagende aktivitet og magre ordrebøker vil presse likviditeten. Så snart inflasjonen er under kontroll, bør det offentlige igjen ta ansvar for å øke etterspørselen og bygge Norge videre.   

- Bygg- og anleggsbransjen er fastlands-Norges viktigste industri. Slik vil det fortsette å være, men nå går vi inn i en periode hvor de beste vil styrke posisjonen sin ytterligere. Det er rett og slett de sterkeste som vil komme seg gjennom, mener Dalsegg.  

I et krevende marked er det flere grep bedrifter bør ta når det begynner å butte imot. 

- Ha kontroll på balansen og likviditeten, gjør tiltak tidsnok og ikke tro at dette kommer til å gå over med det første. Med et økende antall konkurser, gjelder det nå å gjøre gode vurderinger av hvem man jobber for og hvem man kjøper tjenester fra. Konkurser på kunde- eller leverandørsiden kan koste mye, sier Dalsegg. 

Norge står også midt i en omstilling til et sirkulært lavutslippssamfunn, og i dette arbeidet spiller bygg og anleggsbransjen en avgjørende rolle.   

- Fokuset må opp på bærekraftrapportering, som kommer for fullt i både liten og stor skala. Det er også viktig at bransjen ikke bremser for fort og for mye, spesielt når det gjelder tiltak som skal bidra til et grønnere samfunn. Her bør bedriftene tviholde på den kompetansen som trengs for at utviklingen skal fortsette i bærekraftig retning, påpeker Dalsegg.  

Kontakter

Bilder

Om BDO

Nye ideer. Ambisiøse planer. Store drømmer. Over hele landet jobber tusenvis av virksomheter og organisasjoner hardt for å skape verdier. Og over hele landet er BDO til stede for å hjelpe dem. Vi er et autorisert regnskapsførerselskap og internasjonalt rådgivnings- og revisjonsselskap med dypt fotfeste i norsk samfunns- og næringsliv. Vi kjenner utfordringene, ser mulighetene og engasjerer oss sterkt for at kundene våre skal nå målene sine.

I Norge har vi nær 2000 ansatte og 60 kontorer over hele landet. Våre kunder er alt fra store, verdensomspennende selskaper til små og mellomstore bedrifter. Vi har kunder fra de fleste bransjer i både privat og offentlig sektor.

Internasjonalt er BDO til stede i 164 land og teller mer enn 111 000 ansatte. Ved behov, samarbeider vi med store deler av nettverket om både internasjonale og nasjonale kunder.

Følg pressemeldinger fra BDO

Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra BDO på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra BDO

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye