Frende Forsikring

Vann og vind på vei

Del

Natt til onsdag feier et gigantisk lavtrykk inn fra vest. Her er brannvesenets tips til hva du bør gjøre. 

Her er rådene du trenger før det verste regnværet setter inn.
Her er rådene du trenger før det verste regnværet setter inn.

Det blir mye vær og vind de kommende dagene fra Lindesnes i sør til Svalbard i nord. Hus, hytter og eiendommer kan få kjørt seg. 

For store deler av Vestland er det sendt ut farevarsel om mye regn og fare for overvann. En rekke andre steder er det sendt ut farevarsel om kuling eller storm. 

- Vi ser at mange huseiere vet litt for lite om hvordan eiendommen deres ligger i terrenget. Når det blir mer ekstremvær og nedbør fremover blir det viktig kunnskap for folk, sier Øystein Mathisen i Sandefjord brannvesen. Han er avdelingsleder på forebyggende avdeling.  

Mange aner ikke om de er rustet mot ekstremvær
- 3 av 5 sier i en helt fersk landsdekkende undersøkelse at de er usikre på om huset, leiligheten eller eiendommen deres er godt rustet mot mer ekstremvær, sier produktsjef i Frende Forsikring, Øystein Øren. Undersøkelsen er utført av Norstat for Frende. 

Avdelingsleder Mathisen forteller at brannvesenet ofte ser skader på eiendommer på grunn av overvann. Når været slår seg vrangt, må ofte brannvesenet rykke inn for å hjelpe med å åpne kumlokk og sluk, eller pumpe ut vann. 

Disse klimaendringene frykter vi mest
Sentio har spurt 1000 nordmenn, på vegne av Frende, hvilke naturkonsekvenser de er mest bekymret for nå.  

- Her svarer 53 prosent at de frykter flom. Og 4 av 5 har bekymringer for noe på grunn av klimaendringene, sier Øystein Øren.  

36 prosent sier de bekymrer seg for stormer, 34 prosent for styrtregn og 26 prosent nevner spesielt overvann. 

- Det er viktig å vite at det er mye du kan gjøre for å begrense hvor utsatt du er for skade. Men det må gjøres før stormen hamrer på døren, sier Øren i Frende.  

Tenk noen steg fram 
- Før uværet kommer må du som huseier vite litt om hvor vannet kommer fra og gjøre deg opp noen tanker slik at du har rigget tomten din for det som kommer, sier Øystein Mathisen i Sandefjord brannvesen.  

- Hvis du vet at tomten din har hatt trøbbel med mye vann tidligere bør du vurdere å se på dreneringen. Du kan tenke på steinsetting, hvor du legger asfalt og hvor du legger plen. Det viktige er at du får ledet vannet forbi eiendommen din og ut i et mottak, sier Øystein Mathisen.  

Bry deg om det som ikke er ditt ansvar 
Selv om du har kontroll på eiendommen din har du også et visst ansvar for å følge med på det som ligger utenfor det du selv eier.  

- Vi har opplevd at en kar visste om at et kommunalt sluk som skulle ta imot vann var fullt av løv uten å løfte en finger for å ta det bort før stormen kom. Grunnen var at det var kommunens sluk, sier avdelingslederen i Sandefjord brannvesen.  

- Det holder ikke, vi må alle ta litt ansvar for å hjelpe hverandre og hindre skader. Jo flere skader som skjer, jo dyrere blir regningen. Og til slutt går det utover oss alle med høyere priser på forsikringen hvis skadene blir stadig flere og dyrere, sier Øystein Øren i Frende.  

Disse grepene bør du gjøre før stormen kommer  

  • Hold sluk, rister og avløp åpne. Fjern rusk og rask fra før høststormen kommer. Gå over en ny runde når løvet fra trærne har falt ned før vinteren.  
  • Rens takrennene og sjekk at de er hele. Sjekk at regnvann renner fritt bort fra huset ditt. Tilstoppede eller brukne renner kan gjøre skade.  
  • Rydd området utenfor huset ditt. Sikre løse gjenstander som gjerne har ligget ute i sommer. Fjern utemøbler, løse leker og sikre at gjerder er skikkelig festet. Pakk ned eller sikre trampolinen.  
  • Sjekk taket etter fjoråret. Ligger huset i et snøutsatt område? Har du sjekket hvordan det ser ut etter fjorårets snøfall? Gå over taket før og se etter sprekker, skjevheter eller brister. Se også godt over hjørner og området rundt pipen. Hvis du finner noe galt, fiks det eller bytt ut ødelagte deler.  
  • Sjekk trær på eiendommen din. Har du trær på eiendommen, i nærheten av bolig eller uthus? Sjekk at de er rustet for sterke vindkast.  
  • Fyll opp vedlagrene. Du vil takke deg selv den første mørke fredagskvelden når du bare vil synke ned i godstolen med fyr i peisen. Da er det nedtur å være tom for ved.  
  • Tett sprekker og hull fra utsiden. Når gradestokken kryper nedover, søker mus og gnagere inn. De kommer seg inn gjennom veldig små hull, så gå over bygget og tett igjen gliper og små åpninger.  
  • Sjekk brannslukningsutstyret. Dette må du ha orden på året gjennom, men det er en fin rutine å sjekke dem som en del av høstforberedelsene. Har du brannalarm i alle rom? Er batteriene i varslerne byttet? Har du brannslukker lett tilgjengelig? Snu det på hodet, sjekk at det ikke er utgått på dato. Og husk å gjennomføre brannøvelse hjemme - det er like viktig som på jobben.  
    (Kilde: Frende Forsikring) 

Gode råd ved flom 

  1. Gjør det du kan for å begrense skaden. 
  2. Ta ut sikringer for elektrisk anlegg for den etasjen som har vært oversvømt. 
  3. Tøm bygningen for vann som ikke har rent ut. 
  4. Riv ut gulvbelegg/tepper og lagre dette på eiendommen. 
  5. Ta ut/åpne vinduer i kjeller, og fest netting over vinduet med lekter som spikres for forsvarlig tetting. La innvendige dører stå åpne. 
  6. Når noen er hjemmeværende, åpnes i tillegg ytterdører i kjeller og evt. ytterdører og vinduer i skadet boligetasje. Dette er med på å fremskynde tørking. 
  7. Sett opp vifter i skadet etasje for å forsterke luftsirkulasjonen. 
  8. Rydd slam og gjør rent. 
  9. Kontroller avløp hvis bygningen tas i bruk. 
  10. Har kjeller oppfôret gulvkonstruksjon av tre - og denne har vært oversvømt - vurderes først uttørking før eventuell riving. 
  11. Varmtvannsbereder/elektrisk anlegg som har stått under vann, må ikke tas i bruk før utstyret er kontrollert av elektriker. 
  12. Bygninger som står i fare for å "flyte opp" må forankres, evt. må kjeller fylles med vann. 
    (Kilder: Finans Norge og Norsk Naturskadepool) 

Nøkkelord

Kontakter

Bilder

Her er rådene du trenger før det verste regnværet setter inn.
Her er rådene du trenger før det verste regnværet setter inn.
Last ned bilde
Øystein Øren, produktsjef hos Frende Forsikring.
Øystein Øren, produktsjef hos Frende Forsikring.
Last ned bilde

Om Frende Forsikring

Frende Forsikring har noen av Norges mest fornøyde forsikringskunder. Vi bryr oss litt ekstra om deg, ditt og dine! 

Helnorske Frende eies av solide sparebanker og brannkasser og har rådgivere landet rundt. Vi har over 300 ansatte ved hovedkontoret i Bergen, og rundt 270.000 privat- og bedriftskunder med forsikringsløsninger innen skadeforsikring og livsforsikring.

HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye