FN-sambandet

Slik markeres FN-dagen landet rundt

Del

Hundrevis av barnehagebarn feirer FN-dagen i Oslo domkirke. På menyen ellers står barnetog i Arendal, debatter, TV-sending, flagg-heising og opplegg for skoleelever fra nord til sør.

8. klassinger ved Ruseløkka skole i Oslo gjør de siste forberedelsene før FN-dagsfeiringen i morgen. Her ønsker de god FN-dag til FN-sambandets og TV 2 Elevkanalens FN-dagssending som går ut til alle landets skoler i morgen kl 10.
8. klassinger ved Ruseløkka skole i Oslo gjør de siste forberedelsene før FN-dagsfeiringen i morgen. Her ønsker de god FN-dag til FN-sambandets og TV 2 Elevkanalens FN-dagssending som går ut til alle landets skoler i morgen kl 10. Foto: Magent Fotobyrå

Hvert år markerer FN og FNs medlemsland at FN-pakten trådte i kraft 24. oktober 1945. I år er det 75 år siden FNs verdenserklæring om menneskerettigheter ble vedtatt og derfor løfter vi frem temaet menneskerettigheter i årets feiring. 

Her er oversikten over noen av aktivitene i forbindelse med FN-dagen landet rundt:  

Østlandet

Frokostseminar og workshop med LNU 

Landsrådet for Norges barne- og ungdomsorganisasjoner (LNU) arrangerer frokostseminar om bærekraft og optimisme. Arrangementet holdes i Kulturhuset, og dørene åpner 08:30. Det vil bli holdt et foredrag av Petter Gulli om temaet, før FN-sambandet holder workshop klokken 10:00.  

Mer info og påmelding: LNU – Frokostseminar

FN-film 

I løpet av dagen vises det FN-film på flere kinoer i og rundt Oslo. Filmen passer for elever på mellomtrinnet, ungdomsskolen, eller videregående.   

09:00 – ODEON Drammen 
09:00 – ODEON Lillestrøm 
10:00 – ODEON Moss  
11:00 – ODEON Sandvika 
11:30 – ODEON Oslo 
12:00 – ODEON Ski 

null
Barnehagebarn var med og markerte FN-dagen i domkirken i Oslo i 2022, og i år blir det nye muligheter. Foto: FN-sambandet

Feiring av FN-dagen i Oslo domkirke 

Alle barnehagebarn i hele Oslo er invitert til å feire FN-dagen og FNs barnekonvensjon i domkirken. Arrangementet er fordelt på to klokkeslett, 10:00 og 13:00. Her blir det fest, sang, og besøk av FN-filuren!  

Mer info: FN-dagen i domkirken

FN-lunsj på Blindern 

Demokratilunsj: Hvor viktige er egentlig menneskerettighetene? Gratis lunsj med spennende faglig påfyll for studenter, kl. 12:00 – 13:00, Scene HumSam.

I panelet sitter:

  • Catharina Bu, generalsekretær i FN-sambandet 
  • Anine Kierulf, førsteamanuensis ved Institutt for offentlig rett og spesialrådgiver hos NIM
  • Ida Helene Benonisen, slam-poet og aktivist 

Samtaleleder er Marte Storbråten Ytterbøe, UiO:Demokrati.

Mer info: Demokratilunsj: Hvor viktige er egentlig menneskerettighetene?

Panelsamtale om menneskerettigheter 

Universitetet i Oslo inviterer til panelsamtale om menneskerettighetserklæringen. Arrangementet holdes på Domus Biblotheca klokken 13:30. I panelet sitter: 

  • Volker Türk, FNs høykommissær for menneskerettigheter 
  • Nina Reiners, Førstemanuensis, NCHR 
  • Boris Tadiwanashe, President av Zimbabwe National Students Union (ZINASU), student ved UiOs “Student at risk”- program 
  • Aili Keskitalo, politisk rådgiver for Amnesty Norge og tidligere president av Sametinget

Moderator vil være FN-sambandets generalsekretær, Catharina Bu.  

Mer info og påmelding: Panelsamtale om menneskerettigheter

Sør- og Vestlandet 

Internasjonal uke i Bergen 

I Bergen arrangeres det Internasjonal uke 21.-28. oktober. På søndag 22. oktober markeres FN-dagen med FN-veteraner, og utover uken vil det være flere spennende arrangementer om menneskerettigheter og bærekraft.  

Mer info: Internasjonal Uke

FN-film 

Det vises FN-film både i Bergen, Stavanger, og Arendal på FN-dagen. FN-film passer for elever på mellomtrinnet, ungdomsskolen, og videregående.  

For å åpne FN-dagen i Bergen blir det visning av FN-film på ODEON Sotra, med besøk av fylkesordføreren i Vestland.  

I Stavanger blir det FN-film på Sølvberget klokken 08:30 og 11:45.  

I Arendal blir det visning av filmen Dounia and the Princess of Aleppo på Store Torungen klokken 10:00, etter barnetoget.  

Barnetog i Arendal 

FN-sambandet, GRID-Arendal, og Arendal kommune inviterer alle på mellomtrinnet i Arendal kommune til å feire FN-dagen med barnetog. Det blir musikk og flagg, i tillegg til besøk fra FN-filuren. Etter toget blir det filmvisning på Store Torungen.  

Mer info og påmelding: Barnetog og filmvisning 

Handelsspillet 

Handelsspillet blir arrangert klokken 10:00 og 12:00 i Hjertekammeret, Arendal. Spillet passer best for elever i 10. klasse og på videregående. 

Workshop og panelsamtale 

FN-sambandet arrangerer workshop for ungdom på Arendal Street Food klokken 15:00. Workshopen blir etterfulgt av en panelsamtale med tema «Natur vs. Næring».  

Bokbad, samtale og konsert 

På ARKIVET i Kristiansand markeres FN-dagen med bokbad, samtale og konsert klokken 17:00. Panelsamtalen skal handle om FNs rolle i samfunnssamtalen, og i panelet sitter: 

  • Gunvor Andresen (FN-sambandet)
  • Åsmund Mjåland (Røde Kors)
  • Jakob Berge (Mangfoldshuset)

Samtalen ledes av ARKIVET.  

Mer info: Bokbad, samtale og konsert på ARKIVET 

Nord- og Midt-Norge 

FN-film  

I løpet av dagen vises det tre FN-filmer parallelt på Aurora Kino Narvik, og Aurora Kino Fokus i Tromsø. Filmene passer for elever på mellomtrinnet, ungdomsskolen, og videregående skole.  

09:00 – Tårnet 
11:00 – Dounia og prinsessen av Aleppo  
13:00 – And Still I Sing 

Det blir også arrangert visninger av FN-film på skoler i Trondheim. 

Digitalt 

FN-dagen LIVE  

FN-dagen LIVE er en digital markering for skoleelever fra mellomtrinnet til videregående, klokken 10:00 på FN-dagen. I år er temaet for sendingen menneskerettigheter, og elevene får se reportasjer fra flere steder i verden hvor mennesker opplever å få sine rettigheter brutt. Sendingen kan strømmes på FN-sambandets YouTube-kanal eller hos TV 2 Elevkanalen, og vil også være tilgjengelig som opptak etter sendingen. 

Mer info: FN-dagen LIVE 2023 

Appell fra FN-sambandets generalsekretær 

Se en digital appell fra FN-sambandets generalsekretær, Catharina Bu. Appellen handler om menneskerettighetserklæringen, og motiverer til innsats for rettighetene.  

Kontakter

Om oss

FN-sambandet jobber for økt kunnskap om FN og internasjonale spørsmål. Vi har seks distriktskontorer som dekker hele landet. Det finnes FN-samband i mer enn hundre land.