Slik løser du nabokrangelen
- De fleste krangler handler om dårlig kommunikasjon og historie vi bærer med oss over tid.

Det sier produktsjef i Frende Forsikring, Øystein Øren. En fersk undersøkelse Norstat har gjort for Frende viser at 20 prosent har kranglet med naboen i løpet av de siste fem årene.
Flest krangler handler om bråk eller støy, etterfulgt av trær eller hageutfordringer. Trusler er på 3. plass, mens byggesaker og konflikter rundt veier eller tilkomst havner like utenfor pallen.
Den viktige begynnelsen
- Kommunikasjon mellom naboer kan være kjempevanskelig. Mange konflikter starter med misforståelser, eller en ugrei tone når folk snakker sammen første gang de tar opp et problem, sier Øren.
- En direkte og krevende tilnærming blir ofte helt feil mottatt, sier Siri B. Horn. Hun er daglig leder i Mekle, som samarbeider med en rekke norske forsikringsselskaper om saker som blir meldt inn på rettshjelpsforsikringen på hus- og innboforsikringer. Rundt en tredjedel av sakene som kommer til Mekle handler om nabobråk. Da hjelper jurister partene å komme til enighet.
Ser ikke skogen for bare trær
Siri B. Horn forklarer steg for steg hvordan du bør håndtere en konflikt om klassikeren med trær som skygger for utsikten eller solforholdene hos deg.
Vi begynner med hva du ikke skal si: “Nå stjeler treet ditt alt lys og utsikt fra eiendommen min, og det bryter naboloven. Jeg vil at det beskjæres og har allerede kontaktet en arborist som har kommet med et forslag. Hvis du ikke aksepterer det, går jeg til advokat og krever at hele treet fjernes."
- De fleste av oss vil naturlig sette seg på bakbeina når krav og ultimatum blir stilt uten at vi får mulighet til å påvirke situasjonen, sier Horn.
- Men du som nabo tenker gjerne at motparten bør godta det med en gang. Du har jo til og med tatt kontakt med noen som kan fikse jobben, sier Øystein Øren.
- Så blir du gjerne overrasket og skuffet over at naboen ikke ser verdien i forslaget ditt. Mens naboen sitter igjen med inntrykk av at du må være en spesielt vanskelig person, sier Siri B. Horn.
Slik bør første møte være
Inviter heller naboen på en kaffe og prøv en åpen og forsiktig tilnærming. Du kan si: "Takk for at du ville komme. Jeg vil at vi skal ha et godt naboforhold, men jeg har en sak jeg har lyst til å ta opp med deg og håper vi kan ta en liten prat om det."
- Her ber du om tillatelse til å diskutere et problem, noe som gir den andre parten en følelse av kontroll. De får også forberedt seg litt mentalt og oppfatter at du er opptatt av relasjonen deres. Det kan skape en atmosfære av tillit, sier Horn fra Mekle.
Så sier du: “Du har et stort og flott tre på eiendommen din som jeg forstår at du sikkert setter pris på. Samtidig tar treet mye av utsikten min, spesielt på vinteren når jeg knapt får sollys innendørs. Det påvirker også ettermiddagssolen hos meg om sommeren.”
Deretter lar du naboen kommentere før du kommer med noe mer. Har du flaks forstår naboen problemet og foreslår en løsning med det samme.
- De fleste er mye vennligere innstilt til et forslag de selv har kommet med. Bare tenk på det selv, hvordan ville du håndtert det hvis du bare fikk beskjed om hva du skulle gjøre, sier Øren i Frende.
Oppfordre til samarbeid
Hvis ingen forslag dukker opp kan du prøve: "Jeg forstår at du gjerne vil beholde treet. Jeg er åpen for ulike løsninger. Kanskje vi kan vurdere å snakke med en arborist sammen? For å se om det finnes en måte å beskjære treet på som hadde fungert for oss begge?"
- Ved å vise forståelse og oppmuntre til samarbeid, blir forslaget ditt mindre truende. Det er større sannsynlighet for at du får gjennomslag, sier Siri B. Horn.
Men av og til er det helt fastlåst, og da er det lurt å oppsøke profesjonell hjelp. Da får du en tredjepart som kan snakke fra begge sider.
- Ofte kan en prat med noen som ikke er følelsesmessig involvert løse krangelen. Neste steg er eventuelt å ta det til retten, men nabokrangler bør vi klare å holde unna rettsapparatet, sier Øystein Øren i Frende Forsikring.
Nøkkelord
Kontakter
Siri B. Horn
Mekle
936 37 141
siri.horn@mekle.no
Marius Solberg Anfinsenseniorrådgiver og pressekontakt
Tel:+47 959 31 440msa@frende.nowww.frende.no/aktuelt/Bilder



Om Frende Forsikring
Frende Forsikring har noen av Norges mest fornøyde forsikringskunder. Vi bryr oss litt ekstra om deg, ditt og dine!
Helnorske Frende eies av solide sparebanker og brannkasser og har rådgivere landet rundt. Vi har over 300 ansatte ved hovedkontoret i Bergen, og rundt 270.000 privat- og bedriftskunder med forsikringsløsninger innen skadeforsikring og livsforsikring.
Følg pressemeldinger fra Frende Forsikring
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Frende Forsikring på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Frende Forsikring
Nå kommer sommerens verste reiseskadedager17.7.2025 08:02:00 CEST | Aktuelt
19., 22. og 25. juli var de verste skadedagene i fjor sommer. - Mange skal hjem den neste uken og mange kommer til å møte på uventede problemer.
95 druknet i fjor: 1 av 3 nordmenn er ikke svømmedyktige15.7.2025 07:57:00 CEST | Aktuelt
Hver tredje nordmann regner seg ikke som svømmedyktig. I fjor økte antallet som druknet i Norge med 20 prosent.
Nå starter den verste lynsesongen14.7.2025 12:25:43 CEST | Aktuelt
Juli og august er de verste lynmånedene i landet. - I tillegg trives lynet i varmt og lummert vær som mange opplever nå.
3 av 5 er blitt delt bilder av uten lov12.7.2025 08:15:00 CEST | Aktuelt
- Det er faktisk ulovlig å dele bilder som andre er med på, hvis de ikke gir deg lov.
Topp tre: Disse feriesvindlene må du vite om10.7.2025 07:56:00 CEST | Aktuelt
Skanner du QR-koder for å bestille mat på restauranten? Kobler du deg til usikre hotellnettverk? Eller lader mobilen fra flysetet? - Da kan du fort bli svindlet eller hacket.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom