CARE

Gaza går tom for vann

Del

– Dersom kun 20 lastebiler med nødhjelp slippes inn, frykter vi at enormt mange på Gaza vil dø, sier Kaj-Martin Georgsen i CARE Norge.

Ødelagte hjem etter flere luftangrep mot Gaza.
Ødelagte hjem etter flere luftangrep mot Gaza. Chandra Prasad CARE

Israel har annonsert at det i dag vil bli åpnet for at 20 lastebiler med nødhjelp skal kunne passere over grensen fra Egypt til Gaza. Mer enn 150 fullastede biler er klare til å ta samme rute. 

– Dersom kun 20 lastebiler med nødhjelp slippes inn, frykter vi at enormt mange på Gaza vil dø. Gaza går tom for vann. Hvis folk skal overleve, må de reelle behovene møtes. Det var daglig behov for hjelp før krigen. Nå har det ikke kommet inn hjelp på snart to uker, og behovene er blitt enorme, sier Kaj-Martin Georgsen, generalsekretær i CARE Norge.

Fredag ble det gitt evakueringsordre fra Israel, om at folk i Gaza måtte forflytte seg sørover, men både langs veien dit og sør på Gaza har bombingen fortsatt.  

– Vi har kommet til et punkt hvor vi ringer våre venner, og blir sjokkerte over at de tar telefonen og har overlevd, sier Hiba Tibi, landdirektør for CARE Palestina.  

Fra kontoret i Ramallah leder hun CAREs respons, i tett kontakt med CAREs ansatte på Gaza.  

– CAREs ansatte har evakuert til sør, men jeg kan ikke si at de er trygge. Det finnes ingen trygge steder i Gaza nå. En reise som vanligvis ville tatt 20 minutter, tok 16 timer for to av dem. En annen kollega bor nå i en liten leilighet sammen med 80 andre. Folk er stuet sammen, og det øker sannsynligheten for at sykdommer vil spre seg, forteller hun. 

I helgen klarte CAREs team å sikre 72.000 flasker med rent vann fra ulike lagre internt på Gaza.  

– Den samme kollegaen som brukte 16 timer på å komme seg sørover, bidro i distribusjonen. Han sa det var første gang han så håp og glede i barnas ansikter etter krigen brøt ut. Behovet for mer vann er akutt nå, og det må komme over grensen, sier Tibi.  

CARE koordinerer med andre organisasjoner som egyptisk Røde Halvmåne, for å bidra med nødhjelp inn til Gaza så snart blokaden løftes og nødhjelp kan fraktes inn gjennom Rafah-overgangen.  

Nøkkelord

Kontakter

Bilder

Kaj Martin Georgsen, generalsekretær i CARE Norge.
Kaj Martin Georgsen, generalsekretær i CARE Norge.
Last ned bilde

Om CARE

CARE ble grunnlagt i 1945 og er nå en av verdens største hjelpeorganisasjoner, med prosjekter i 102 land. CARE Norge jobber med langsiktig utviklingsbistand og nødhjelp i 11 av disse landene, med jenter og kvinners rettigheter i fokus. CAREs bistand nådde mer enn 100 millioner mennesker i 2021.