OsloMet

OsloMet får master i kunstterapi

Del

OsloMet får master i kunstterapi fra høsten 2024. Masteren skal bidra til å svare på de økende psykiske helsebehovene.

Bilde viser to hender som maler, med pensel i den ene hånden og klut i den andre. På bordet ligger maling, vannfarger og fargestifter.
Kunstterapi, illustrasjonsbilde Foto: Kristine Svendsen

– Institutt for estetiske fag er veldig glade for endelig å kunne tilby master i kunstterapi, forteller instituttleder Liv Dahlin ved Institutt for estetiske fag ved OsloMet. 

Studiet tilbys som en studieretning på det eksisterende masterstudiet i estetiske fag. 

– Vi ønsker at flere skal få sjansen til å fordype seg i dette viktige fagområdet. For tiden finnes det ikke noe masterprogram i kunstterapi i noen av de andre nordiske landene. Dette har medført at studenter har reist til andre europeiske land for å få en mastergrad i kunstterapi, forteller hun.

Fra før omfatter masterstudiet i estetiske fag fire studieretninger med ulike opptakskrav: kunst i samfunnet, mote og samfunn, teater i samfunnet, kunst- og designdidaktikk.

Stort behov

Kunstterapi anvender skapende arbeid med bilder som kommunikasjon i en terapeutisk relasjon. Tilnærmingen brukes til å forebygge og fremme mental og fysisk helse, og livskvalitet. 

For tiden er kunstterapi mest brukt i ulike former for psykiske helsetjenester. Det er i økende grad vekt på medikamentfrie behandlingsformer og samfunnsbasert omsorg. Det er derfor viktig å utvikle, bruke og forske på effekten av komplementære behandlingsmetoder, slik som kunstterapi.

– Det er et stort behov for kompetanse som kan møte de økende psykiske helseutfordringene til folk i alle aldersgrupper og med ulik kulturell bakgrunn. Her kan kunstterapi spille en viktig rolle gjennom å integrere kunst, kreative utvikling, forskning og kliniske ferdigheter i terapeutiske prosesser. 

– Vi er svært stolte av at studiet har i seg en mulighet til å svare på fremtidige behov innen nettopp psykisk helse, understreker Dahlin. 

Kunstterapi anvendes også innen somatisk helsevesen, og internasjonalt er det god forskningsevidens og praksis for å bruke kunstterapi blant annet som et tillegg til kreftbehandling.

Studieretning kunstterapi gir ulike muligheter for en karriere både i det offentlige og private, blant annet innenfor helse- og sosialsektoren eller innenfor undervisning og forskning.

Studieretningen tilbys på deltid.

Kunstterapi har en nærmere 25 års lang historie ved OsloMet, gjennom videreutdanning i billedterapi.

Studiet erstattes av den nye masteren.

Professor Mimmu Rankanen er faglig ansvarlig for studiet (e-post).

Mer om kunstterapistudiet (oslomet.no).

Bilder

bilde av hender med maling på i mørke og lyse farger. I bakgrunnen en flate med maling på.
Kunstterapi - illustruasjonsbilde
Last ned bilde
Vilde av Liv Dahlin. Det er et ansiktsbilde mot mørk bakgrunn.
– Vi er svært stolte av at studiet har i seg en mulighet til å svare på fremtidige behov innen nettopp psykisk helse, understreker instituttleder Liv Dahlin.
Last ned bilde

Om oss

OsloMet – storbyuniversitetet (tidligere Høgskolen i Oslo og Akershus) har cirka 18.000 studenter og 2.100 ansatte, og har studier i Pilestredet, på Kjeller og i Sandvika.

OsloMet tilbyr et bredt spekter av høyere utdanning innen profesjonsrettede studier i Norge.

OsloMet er også en ledende leverandør av forskningsbasert kunnskap for velferdssamfunnet.

Følg pressemeldinger fra OsloMet

Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra OsloMet på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra OsloMet

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye