OsloMet får master i kunstterapi
OsloMet får master i kunstterapi fra høsten 2024. Masteren skal bidra til å svare på de økende psykiske helsebehovene.

– Institutt for estetiske fag er veldig glade for endelig å kunne tilby master i kunstterapi, forteller instituttleder Liv Dahlin ved Institutt for estetiske fag ved OsloMet.
Studiet tilbys som en studieretning på det eksisterende masterstudiet i estetiske fag.
– Vi ønsker at flere skal få sjansen til å fordype seg i dette viktige fagområdet. For tiden finnes det ikke noe masterprogram i kunstterapi i noen av de andre nordiske landene. Dette har medført at studenter har reist til andre europeiske land for å få en mastergrad i kunstterapi, forteller hun.
Fra før omfatter masterstudiet i estetiske fag fire studieretninger med ulike opptakskrav: kunst i samfunnet, mote og samfunn, teater i samfunnet, kunst- og designdidaktikk.
Stort behov
Kunstterapi anvender skapende arbeid med bilder som kommunikasjon i en terapeutisk relasjon. Tilnærmingen brukes til å forebygge og fremme mental og fysisk helse, og livskvalitet.
For tiden er kunstterapi mest brukt i ulike former for psykiske helsetjenester. Det er i økende grad vekt på medikamentfrie behandlingsformer og samfunnsbasert omsorg. Det er derfor viktig å utvikle, bruke og forske på effekten av komplementære behandlingsmetoder, slik som kunstterapi.
– Det er et stort behov for kompetanse som kan møte de økende psykiske helseutfordringene til folk i alle aldersgrupper og med ulik kulturell bakgrunn. Her kan kunstterapi spille en viktig rolle gjennom å integrere kunst, kreative utvikling, forskning og kliniske ferdigheter i terapeutiske prosesser.
– Vi er svært stolte av at studiet har i seg en mulighet til å svare på fremtidige behov innen nettopp psykisk helse, understreker Dahlin.
Kunstterapi anvendes også innen somatisk helsevesen, og internasjonalt er det god forskningsevidens og praksis for å bruke kunstterapi blant annet som et tillegg til kreftbehandling.
Studieretning kunstterapi gir ulike muligheter for en karriere både i det offentlige og private, blant annet innenfor helse- og sosialsektoren eller innenfor undervisning og forskning.
Studieretningen tilbys på deltid.
Kunstterapi har en nærmere 25 års lang historie ved OsloMet, gjennom videreutdanning i billedterapi.
Studiet erstattes av den nye masteren.
Professor Mimmu Rankanen er faglig ansvarlig for studiet (e-post).
Bilder


Om oss
OsloMet – storbyuniversitetet (tidligere Høgskolen i Oslo og Akershus) har cirka 18.000 studenter og 2.100 ansatte, og har studier i Pilestredet, på Kjeller og i Sandvika.
OsloMet tilbyr et bredt spekter av høyere utdanning innen profesjonsrettede studier i Norge.
OsloMet er også en ledende leverandør av forskningsbasert kunnskap for velferdssamfunnet.
Følg pressemeldinger fra OsloMet
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra OsloMet på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra OsloMet
Asbjørnsen og Moe fortellermaraton 8. – 10. mai5.5.2025 08:27:11 CEST | Pressemelding
Alle de norske folkeeventyrene som ble samlet og utgitt av Asbjørnsen og Moe i 1851, skal fortelles løpet av en tre dagers maratonforestilling på OsloMet.
Flere unge vil bli sykepleier og lærer28.4.2025 11:00:00 CEST | Pressemelding
Antall søkere til sykepleie- og lærerutdanning ved OsloMet øker betydelig. – Gledelig at flere velger noen av de viktigste yrkene i samfunnet, og at trenden snur for lærerutdanningen, sier rektor Christen Krogh.
Pressekonferanse: Søkertall til høyere utdanning22.4.2025 10:50:53 CEST | Presseinvitasjon
Årets søkertall til høyere utdanning blir kjent mandag 28. april kl. 11.00. Kunnskapsdepartementet og OsloMet inviterer til pressekonferanse.
Lanserer bildeordbok på romanes1.4.2025 14:00:09 CEST | Pressemelding
I forbindelse med den internasjonale romdagen 8. april lanserer Nasjonalt senter for flerkulturell opplæring (NAFO) ved OsloMet den digitale bildeordboken Bildetema på romanes. Romanes er romenes morsmål og har status som nasjonalt minoritetsspråk i Norge. Bildeordboka blir en av svært få skriftlige ressurser på romanes.
Hvordan undervise så flest mulig blir inkludert?21.2.2025 12:48:48 CET | Pressemelding
Hvorfor faller noen studenter av i undervisningen? OsloMet inviterer til foredrag med studentstemmer og praktiske eksempler får du innsikt i enkle grep og smarte læringsstrategier som gjør høyere utdanning mer tilgjengelig for alle.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom