I dag er det VERDENS frukt- og grønnsaksdag!
I dag er det verdens frukt- og grønnsaksdag som markeres over store deler av verden. Bak markeringen er alliansen som jobber for å fremme inntak av frukt og grønnsaker, AIAM5 for mennesker over hele verden (1). Dagen markeres i over 30 land på samme dato, 20.oktober.

Den ferske forbrukerundersøkelsen “5 a day Europe”, viser at det står dårlig til med det daglige frukt og grøntinntaket til folk flest, samt at dyrtiden vi er inne i, gjør det vanskeligere enn noen gang å nå frem med budskapet (2).
Trangere økonomi utfordrer frukt- og grøntinntaket i Norge og i Europa
Undersøkelsen viser at med trange økonomiske forhold gjør det store utslag på prioriteringene til folk flest, og det går hardt ut over hardt ut over frukt og grønt inntaket. Nå er det kun 18,6 % av befolkningen som når anbefalingen om “5 om dagen” med minst 5 porsjoner med frukt/bær og grønnsaker hver dag (1). Videre viser undersøkelsen at andelen som legger vekt på lav pris øker, og flere oppgir at de kjøper de billigste alternativene. Det er også stadig færre som er villig til å betale ekstra for frukt og grønnsaker av høy kvalitet.
Det er ikke bare i Norge det står dårlig til med frukt og grønt inntaket. Tall fra undersøkelsen viser at det jevnt over er alt for lavt forbruk av frukt og grønt i Europeiske land. Vi ser et stabilt forbruk, men det er stabilt lavt. Utfordringene er ulike verden over og dagen gir oss en anledning til å reflektere over hvorfor det er viktig å inkludere friske matvarer som frukt og grønnsaker i kostholdet. Verdens helseorganisasjon (WHO) påpeker at lavt inntak av disse matvarene er en av de ti viktigste risikofaktorene for dødelighet, og økt forbruk kunne reddet 1,7 millioner liv verden over.
– Fem porsjoner frukt og grønnsaker om dagen gir viktige vitaminer, fiber og mineraler, samtidig som det reduserer risikoen for kroniske sykdommer som diabetes og fedme, sier Iselin Bogstrand Sagen, ernæringsrådgiver i Opplysningskontoret for frukt og grønt (OFG).
I dag lanserer AIAM5 en digital kampanje som har det internasjonale budskapet «Eat Fruits and Vegetables. More hydration, More life» på verdens frukt- og grønnsaksdag.
– Opplysningskontoret for frukt og grønt slutter seg til kampanjen og oppfordrer alle, inkludert forbrukere, dagligvarebutikker og produsenter, til å sette mer fokus på frukt og grønnsaker i hverdagen og på den måten jobbe samlet for å bedre helsen til folk flest, avslutter Sagen.
1.Global Alliance to Promote Fruit and Vegetable Consumption "5 a day"
Nøkkelord
Kontakter
Iselin Bogstrand SagenInnholdsrådgiver ernæring
Tel:954 18 998iselin.sagen@frukt.noLenker
Om oss
Opplysningskontoret for frukt og grønt arbeider for å inspirere hele Norges befolkning til mer fargerike måltider med frukt, bær og grønnsaker.
Vårt arbeid er nøytralt uten hensyn til merkevarer. Vår hovedstrategi er å stimulere til "5 om dagen" for hele Norges befolkning, ved å fylle halve tallerkenen med grønt. Vi fremhever fordelene ved produksjon av frukt, bær, grønnsaker og poteter i Norge.
Følg pressemeldinger fra Opplysningskontoret for frukt og grønt
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Opplysningskontoret for frukt og grønt på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Opplysningskontoret for frukt og grønt
Glem alt du har hørt: Mikro gir mer næring, ikke mindre!25.4.2025 09:49:42 CEST | Pressemelding
Har du hørt at mikrobølgeovnen ødelegger vitaminene i maten? Sannheten er faktisk det motsatte: Når du damper grønnsakene i mikroen, bevarer du mer av næringsstoffene enn om du koker dem på vanlig måte.
Bålforbud i påsken? Dette kan du lage på tur uten å bryte reglene15.4.2025 07:30:00 CEST | Pressemelding
Hyttekos og uteliv hører påsken til for mange, men i år faller påsken så sent at det ikke er lov å tenne bål hvor som helst. Husk at det fra 15. april er generelt bålforbud i hele landet, men det betyr ikke at du må droppe turmat og gode smaker i friluft- tvert imot, oppfordrer matfaglig rådgiver Torjus Bredvold Lunder fra Opplysningskontoret for frukt og grønt (OFG).
Kritisk til priskrig på påskegodt: – Vent med egget!11.4.2025 11:41:15 CEST | Pressemelding
Priskrig på smågodt og påskesnop i kiloesker – det er et tydelig tegn at påsken nærmer seg. Men hvor mye kos er egentlig passe? Ernæringsrådgiver Iselin Bogstrand Sagen fra Opplysningskontoret for frukt og grønt (OFG) mener vi kan nyte påskegodt – uten at det tar helt av.
Nesten halvparten av oss tar feil om frosne grønnsaker8.4.2025 11:14:45 CEST | Pressemelding
Det er en myte at frosne grønnsaker er mindre næringsrike enn ferske. Salget har også gått ned de siste årene. Det er synd, mener ernæringsrådgiver i Opplysningskontoret for frukt og grønt (OFG), for frosne grønnsaker kan være både praktisk og økonomisk for mange. Dessuten er det norsk sesong i frysedisken året rundt.
Årets Grønne Kokk 2025 er kåret19.3.2025 15:51:01 CET | Pressemelding
Den prestisjefylte kokkekonkurransen Årets Grønne Kokk 2025 ble avholdt 19. mars på UMAMI Arena i NOVA Spektrum, Lillestrøm. Etter timer med intens kokkelering og kreativ matlaging gikk lag 4 med Aleksander Næss Strand (fra Arakataka) og Felix Dalen ( fra Vaaghals) seirende ut av konkurransen, til stor jubel fra publikum.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom