Studie: Patenter og varemerker gir langt større finansieringssuksess

Del

En fersk EU-rapport viser at Europeiske oppstartsbedrifter lykkes 10 ganger oftere med å sikre finansiering hvis de har IP-rettigheter som varemerke og patent.

Kommunikasjonsdirektør Elisabet Mæland Fosse mener studien vekker oppsikt.
Kommunikasjonsdirektør Elisabet Mæland Fosse mener studien vekker oppsikt. Patentstyret/B. Willumsen

Den omfattende studien redegjør for hva IP-rettigheter faktisk har å si for finansieringen til en oppstartsbedrift, og er gjennomført av EPO (European Patent Office) og EUIPO (The European Union Intellectual Property Office).

Sikrer gevinst

Studien viser blant annet at bedrifter som registrerer varemerke på et tidlig stadium har 4.3 ganger større muligheter for finansiering enn hvis de ikke har noen form for IP-rettigheter. I Norge er varemerkeregistrering aktuelt for de fleste bedrifter.

For bedrifter som sikrer seg patent øker sjansen for finansiering 6.4 ganger, mens for bedriftene som sikrer seg både patent og varemerkeregistrering øker sjansen for finansiering opptil 10.2 ganger.

Unngå kopiering

Studien viser videre at bedrifter som aktivt bruker IP har en bedre evne til å oppnå gode resultater, noe som i større grad sikrer gevinst for investorene.

– Denne studien understreker at god og strategisk bruk av IP blant oppstartsbedrifter sikrer god økonomisk vekst og resultater, sier kommunikasjonsdirektør Elisabet Mæland Fosse, og legger til:

– Å beskytte seg med slike rettigheter og overvåke at de ikke blir krenket sikrer egne konkurransefortrinn. Vi vet at 30 prosent av norske virksomheter oppgir at de har blitt forsøkt kopiert – og risikoen øker jo sterkere merkevare du får.

Forskjeller i bransjer

I gjennomsnitt har 29 prosent av europeiske oppstartsselskaper søkt IP-rettigheter, og her er det betydelige forskjeller mellom bransjer. Bioteknologi er den klart mest IP-intensive sektoren, hvor nesten halvparten av oppstartsselskapene bruker patenter eller registrerte varemerker.

Andre sektorer som har en høy grad av kombinert beskyttelse med patenter og varemerker er vitenskap og ingeniørvitenskap, helsevesenet og produksjon.

Se hele studien her.

Kontakter

Bilder

Last ned bilde
Kommunikasjonsdirektør Elisabet Mæland Fosse mener studien vekker oppsikt.
Kommunikasjonsdirektør Elisabet Mæland Fosse mener studien vekker oppsikt.
Last ned bilde

Lenker

Følg pressemeldinger fra Patentstyret

Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Patentstyret på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra Patentstyret

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom