Sender spørreskjema til landets melkeprodusenter for å få hjelp til å bedre dyrevelferden
Forskningsprosjektet Kutrivsel har som mål å bedre dyrevelferden hos norske melkekyr, og sender i disse dager ut et spørreskjema til landets melkeprodusenter for å få hjelp i det videre arbeidet.

Bonden er nøkkelen til god dyrevelferd. Derfor ønsker forskerne ved NMBU Veterinærhøgskolen å vite mer om hva som motiverer melkeprodusenter til å gjøre endringer som kan bedre dyrevelferden, og hva de opplever som hindringer.
– Dyrevelferden i Norge er generelt god, men den kan alltid forbedres. Derfor ber vi nå om hjelp fra landets melkeprodusenter, sier prosjektleder Camilla Kielland.
Variasjoner mellom besetningene
Forskningsprosjektet gjennomføres i samarbeid med blant annet Veterinærinstituttet, TINE, ANIMALIA, Norges Bondelag og gårdbrukere. Den første delen er gjennomført. Forskerne har reist land og strand rundt og besøkt kyr og bønder i rundt 150 fjøs og registrert dyrevelferden i besetningene. De har jobbet ut fra en anerkjent europeisk velferdsprotokoll som gir et helhetsbilde av hvordan dyrene har det.
– Resultatene viser blant annet at norske kyr er svært trygge og tillitsfulle, noe som tilsier at norske melkebønder generelt har et godt samspill med sine dyr, sier stipendiat Conor Barry.
Et annet viktig funn er at det ikke er ett eller flere gjennomgående velferdsproblem i norske melkekubesetninger, men individuelle variasjoner mellom besetningene
– Det er nesten ikke variasjon mellom fylkene vi besøkte, men det er stor variasjon fra gård til gård. Ulike besetninger har ulike styrker og ulikt forbedringspotensial. Det forteller oss at nøkkelen til bedre dyrevelferd ligger hos produsenten, sier Barry.
Spørreskjema til melkebønder
Derfor går neste del av prosjektet ut på å finne ut hvordan dyrevelferden kan bli enda bedre på hver enkelt gård.
– Vi må finne ut av hva som motiverer bøndene til å endre og bedre dyrevelferden. Hvordan blir de påvirket og hvor henter de ny kunnskap? Er det på Facebook, i aviser, fra kolleger eller fra veterinærer, kanskje? spør Kielland.
Forskerne sender i den forbindelse nå ut et spørreskjema til et utvalg melkekuprodusenter.
– Vi håper at produsentene tar seg tid til å svare på dette, slik at vi får kunnskap om hvordan vi kan motivere og stimulere dem til å gjøre de endringene som trengs og finne spesifikke løsninger for de enkelte besetningene, sier Kielland.
I tillegg inneholder spørreskjemaet noen spørsmål om bøndenes arbeidsmiljø og hvordan de trives på jobb, og denne delen av forskningen er i samarbeid med prosjektet FarmMERGE, som ledes av Nord Universitet. Et av målene til dette prosjektet er å undersøke sammenhengene mellom bondens trivsel og arbeidsmiljø, og hvordan kyrne har det.
– Prosjektet vårt har underoverskriften God velferd for ku og bonde, og det er fordi vi allerede vet at det er en sammenheng mellom produsenten og kyrene sin trivsel, sier Kielland.
En tidligere studie viste at om en melkeprodusent trives med yrket sitt, er dyrevelferdsindikatoren for den besetningen høyere enn når en produsent ikke trives.
Dyrevelferdsmeldingen må innlemme bonden
Landbruks- og matdepartementet utarbeider i disse dager en stortingsmelding om dyrevelferd. Kielland mener en slik melding må anerkjenne produsentene og dyreeierens rolle.
– Ut fra det vi har lært fra dette prosjektet og tidligere forskning, så kan ikke en slik dyrevelferdsmelding kun basere seg på ressursbaserte dyrevelferdsindikatorer, som f.eks. antall båser og drikkekar i et fjøs. Fokuset bør være dyrebasert indikatorer for god dyrevelferd, og disse indikatorene er det produsenten selv som kan vurdere daglig. I tillegg bør en ny dyrevelferdsmelding fremheve at om dyrene skal ha det bra, må bonden ha det bra, sier Kielland.
Nøkkelord
Kontakter
Kristine Welde TranåsKommunikasjonsrådgiverNMBU Veterinærhøgskolen
Tel:67230647kristine.welde.tranas@nmbu.noCamilla KiellandProsjektlederNMBU Veterinærhøgskolen
Tel:67232222camilla.kielland@nmbu.noOm oss
NMBU har studier og forskning som møter de store globale spørsmålene om miljø, bærekraftig utvikling, bedre folke- og dyrehelse, klimautfordringer, fornybare energikilder, matproduksjon og areal- og ressursforvaltning.
Følg pressemeldinger fra Norges miljø- og biovitenskapelige universitet (NMBU)
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Norges miljø- og biovitenskapelige universitet (NMBU) på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Norges miljø- og biovitenskapelige universitet (NMBU)
Per Eirik Lund blir ny universitetsdirektør på NMBU9.7.2025 13:23:21 CEST | Pressemelding
Universitetsstyret ved NMBU har ansatt ny universitetsdirektør. Den nye direktøren får en sentral rolle i å lede universitetets administrative virksomhet i en tid preget av både omstilling og høye ambisjoner.
Liten sopp, stor effekt? Pekilo skal testes mot vintersår18.6.2025 09:45:58 CEST | Pressemelding
Fôrproteinet pekilo har tidligere vist helsebringende effekter på fisk. Et nylig gjennomført forsøk på NMBU vil vise om pekilo alene eller sammen med mikroalgeolje også kan booste fiskens motstandskraft mot vintersår.
Foreldres innvandringsbakgrunn har betydning for bruk av spesialisthelsetjenester blant ungdom i Norge12.6.2025 15:11:46 CEST | Pressemelding
Ungdommer med innvandrerforeldre blir sjeldnere diagnostisert med fysiske helseproblemer enn jevnaldrende med norskfødte foreldre.
Hvem plukker jordbærene dine i sommer?3.6.2025 13:58:28 CEST | Pressemelding
Arbeidsinnvandrere og de skjulte realitetene bak bærinnhøstingen i Norge.
Solve Sæbø blir ny rektor på NMBU11.4.2025 14:02:44 CEST | Pressemelding
Solve Sæbø er valgt til ny rektor på NMBU. Hans rektorteam bestående Elin Kubberød og Erik Trømborg fikk 51,37 prosent av stemmene.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom