Mus spiser biler for flere millioner kroner hvert år
Når kulda kommer ute, finner gnagerne veien inn. De trekker ikke bare inn i hus og hytter. - Nei, også garasjer, biler, bobiler og campingvogner er yndede tilholdssteder for mus. Selv om de er små, kan de gjøre svært stor skade, sier Nils Sødal, senior kommunikasjonsrådgiver i NAF.

Det er godt å kose seg innendørs nå som det blir kaldere ute. Dette gjelder ikke bare for oss mennesker. Det gjelder også for mus. Dessuten er de som regel sultne.
Forebygging er viktig
På muse-menyen står gjerne bilseter, isolasjonsmateriale og ledninger – sistnevnte ofte med driftsstans og kostbare kortslutninger som følge. Mus kan også finne bilens registerreim smakfull. Det ender fort med fullt og kostbart motorhavari om man er uheldig.
Hvert eneste år spiser norske mus biler og campingvogner for et tosifret millionbeløp. Det viser tall fra forsikringsbransjen.
- Hvis du finner muselort i garasjen er det ekstra viktig å være på vakt, så de ikke flytter inn permanent. Eller enda verre at de flytter inn i bilen. Derfor er det alltid smart å tenke forebygging, sier NAF-rådgiveren. - Vedstabler, tørkepapir, pussekluter, arbeidsklær og slike ting er populære boplasser for mus. Alt som musene trives i eller spiser bør vekk eller i lukkede plastkasser, oppfordrer Sødal.
Bort med fristelsene inne i bilen eller campingvogna
Kjeks, pastiller, sjokolade og nøtter er det mange som har liggende i bilen. Dette er godsaker også for mus. Derfor må du rydde bilen for disse fristelsene. Få ut gammelt sjokolade- og ispapir og støvsug brødsmuler og slike ting.
-Vinter-lagrer man bobil, campingvogn eller en veteranbil bør disse sjekkes regelmessig igjennom vinteren. Minst en gang i måneden, mener Sødal.
Skulle man være uheldig å få mus i garasjen finnes det hjelpemidler. Elektroniske muse-jagere kan kjøpes til en rimelig penge. Disse plugges rett i stikkontakten og lager en høyfrekvent lyd som skal skremme vekk skadedyrene.
Ellers er de gode, gammeldagse musefellene fortsatt det sikreste. Disse finnes nå i ulike og varianter, også som elektriske, om man ikke er komfortabel med den tradisjonelle fella med bøyle og fjær.
-Er du uheldig og får en muse-skade i bilen, dekkes dette vanligvis av bilens kaskoforsikring. Derfor bør du tenke deg om hvis veteranbilen, den skattede cabrioleten eller campingvogna vinterlagres uten forsikring, minner Sødal om helt til slutt.
Nøkkelord
Kontakter
Nils SødalSenior kommunikasjonsrådgiver
Tel:+47 901 83 276nils.sodal@naf.noFølg pressemeldinger fra NAF
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra NAF på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra NAF
Unngå startvansker i kulda - Lad opp det lille batteriet i elbilen1.12.2023 07:00:00 CET | Pressemelding
Startvansker er den hyppigste årsaken til at NAFs bilbergere må rykke ut, også til elbiler. - Det lille batteriet i elbilen må også være i toppform for å komme seg gjennom kuldeperioder, sier Nils Sødal, senior kommunikasjonsrådgiver i NAF.
Derfor er det viktig å sjekke bruktbilen nøye30.11.2023 07:00:00 CET | Pressemelding
Det er flere fallgruver når du skal kjøpe bruktbil. - De dyreste feilene kan koste deg mer enn du betalte for bilen. Derfor er det ekstremt viktig å undersøke bilen nøye før du kjøper den, sier Nils Sødal, senior kommunikasjonsrådgiver i NAF.
NAF: Politikerne må rydde opp i veivedlikeholdsproblemet29.11.2023 11:42:57 CET | Pressemelding
Stortingets kontroll- og konstitusjonskomité støtter Riksrevisjonens kritikk av drift og vedlikehold av veiene i Norge. - Dette er en marsjordre fra Stortinget til de som forhandler statsbudsjett i disse dager. De må få bedre kontroll på vedlikeholdet av veiene og mer for pengene slik at veiene blir tryggere, sier Nils Sødal, senior kommunikasjonsrådgiver i NAF.
Vil koste 14,2 milliarder å sikre Norges mest rasfarlige veier27.11.2023 07:00:00 CET | Pressemelding
NAF har regnet ut hva det vil koste å sikre de 10 mest rasfarlige strekningene på riks- og fylkesveiene. Samlet er kostnaden 14,2 milliarder, fordelt med 8,7 på riksveier og 5,5 på fylkesveier. - Det haster å sette i gang skredsikring av flere strekninger, sier Ingunn Handagard, pressesjef i NAF.
Skraper du ikke frontruta kan lappen ryke24.11.2023 07:00:00 CET | Pressemelding
Slurver du med iskrapingen eller kjører med dugg på rutene, risikerer du førerkortbeslag. - Verre er det at du kan kjøre ned noen som er ute og går eller sykler, advarer NAF.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom