Den norske kirke

Åtte av ti visste at det var kirkevalg i år

Del

Kirkerådet er i gang med å evaluere kirkevalget som ble gjennomført i høst. En ny undersøkelse viser at 82 % av befolkningen visste det var kirkevalg i år, opp fra 27 % ved kirkevalgkampanjens start.

Åtte av ti visste at det var kirkevalg i år, viser en ny undersøkelse.
Åtte av ti visste at det var kirkevalg i år, viser en ny undersøkelse. Foto: Simen Prestaasen / Den norske kirke.

I høstens kirkevalg ble det valgt mer enn sju tusen medlemmer til menighetsråd, bispedømmeråd og Kirkemøte. For første gang var det mulig å forhåndsstemme digitalt i kirkevalget, og hver tredje velger stemte digitalt.

En ny undersøkelse med et representativt utvalg av befolkningen tatt opp rett etter valget, viser at 82 % har fått med seg at det var kirkevalg i år. Før kirkevalgkampens start i juni, var det bare 27 % som visste at det var kirkevalg i år.

– Ansatte, frivillige og kandidater har stått på for å gjøre kirkevalget kjent, og dette har hatt effekt, sier kirkerådsdirektør Ingrid Vad Nilsen.

– I tillegg er det grunn til å tro at annonser i ulike kanaler og oppslag i media har bidratt til å gjøre kirkevalget kjent.

Også Den norske kirkes medlemsundersøkelse som snart er klar, bekrefter dette. Den er tatt opp noen uker etter valget, og likevel svarer åtte av ti medlemmer at de visste det var kirkevalg i år.   

Hvorfor folk ikke stemmer

275 036 brukte stemmeretten i kirkevalget, som er en valgdeltakelse på 9 %. Både undersøkelsen med et representativt utvalg av befolkningen og medlemsundersøkelsen peker på noen av grunnene til hvorfor valgdeltakelsen ikke er høyere.

36 % av medlemmene ønsker å overlate valget til de som er mer aktive i kirken og 20 % sier de ikke kunne nok om kandidatene. I tillegg oppgir flere at de ikke er religiøse eller interesserte i å stemme.  

– Dette er gjenkjennbart fra evalueringene av kirkevalget i 2015 og 2019, forteller Vad Nilsen.

Manglende kjennskap til at det var kirkevalg er ikke en av årsakene som peker seg ut. Bare 17 % av befolkningen oppgir at de ikke visste om valget.  

Kirkemøtet skal utforme fremtidens valgordning

Kirkerådsdirektøren mener erfaringene fra årets kirkevalg er viktige når fremtidens valgordning skal utformes.

– Kirkerådet er nå i gang med å evaluere kirkevalget. Det nye Kirkemøtet, som møtes første gang i april 2024, skal bestemme hvordan kirkens demokrati skal utvikle seg videre. Da er erfaringene fra årets valg, og de foregående valgene, viktige å ha med.

Nøkkelord

Kontakter

Bilder

Åtte av ti visste at det var kirkevalg i år, viser en ny undersøkelse.
Åtte av ti visste at det var kirkevalg i år, viser en ny undersøkelse.
Last ned bilde

Om oss

65 prosent av befolkningen er medlemmer av Den norske kirke. Kirken tilhører den evangelisk-lutherske kirkefamilien. Kirkens ledelse er samlet i Kirkemøtet som består av medlemmene av elleve regionale bispedømmeråd og alle biskopene.

Kirken er inndelt i 1174 menigheter som disponerer 1635 kirkebygg. Mer enn 8000 mennesker arbeider i kirken og over 75.000 er frivillige medarbeidere.

Den norske kirkes virksomhet finansieres over kommunebudsjettene og statsbudsjettet.

Mer himmel på jord

kirken.no

Følg pressemeldinger fra Den norske kirke

Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Den norske kirke på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra Den norske kirke

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom