CARE

CARE om sykehusangrepet på Gaza: – Dette må bli et vendepunkt

Del

– Det må komme en våpenhvile, slik at nødhjelp kan komme frem til de som trenger det, sier Kaj-Martin Georgsen, generalsekretær i CARE Norge.

En palestinsk mann går gjennom ruinerene av huset sitt etter at det ble ødelagt i et flyangrep.
En palestinsk mann går gjennom ruinerene av huset sitt etter at det ble ødelagt i et flyangrep. Chandra Prasad CARE

– Angrepet som rammet et sykehus i Gaza i går er fryktelig. Sivile, hjelpearbeidere, leger og sykepleiere skal alltid beskyttes i krig, sier generalsekretær i CARE Norge Kaj-Martin Georgsen.  

– Dette må bli et vendepunkt i krigen, uansett hvem som står bak. Tusenvis har allerede dødd, og tusenvis står i fare for å miste livet i dagene fremover, hvis volden ikke stanser. Det må komme en våpenhvile, slik at nødhjelpen kan komme frem til de som trenger det, og alvorlig syke kan evakueres, fortsetter han.  

Kritisk mangel på vann 

I helgen delte CARE delt ut 15.000 hygiene-sett og 33.000 liter vann til 29.000 mennesker inne på Gaza.  

– Våre ansatte fikk dette til mot alle odds, og med stor risiko for egen sikkerhet. De fortalte meg at de endelig fikk se barna smile igjen da de delte ut vannet, forteller Hiba Tibi, som er landdirektør for CARE Palestina.  

Utstyret ble hentet fra lagre internt på Gaza, som CAREs ansatte ikke har kunnet nå tidligere.  

– Det er ekstremt vanskelig å få tak i noe som helst på Gaza nå, så vi er glade for at vi fikk til dette. Likevel er det bare en dråpe i havet, når vi tenker på hvor store behovene er. Det er ekstremt viktig at folk får tilgang på rent vann og strøm, sier Kaj-Martin Georgsen, og fortsetter:  

– I verste fall kan folk tørste i hjel. I tillegg er det alltid fare for at vannbårne sykdommer, som kolera, sprer seg i situasjoner hvor det ikke er tilgang på rent vann, sier han.  

Bekymret også for hjelpearbeidere 

CAREs ansatte  på Gaza har nå evakuert sørover sammen med familiene sine.  

– Vi er svært bekymret for hvordan det går med dem, og for sikkerheten deres. De lever under de samme, kritiske forholdene som resten av sivilbefolkningen på Gaza, og så lenge nødhjelp ikke kommer inn, kan vi ikke gjøre noe for å hjelpe, sier Georgsen.  

CARE samarbeider med andre hjelpeorganisasjoner i Egypt for å få nødhjelp inn på Gaza så snart det lar seg gjøre. 

– Det er så meningsløst at hjelpen ikke skal få komme inn. Den er tilgjengelig rett over grensen, bokstavelig talt, sier Georgsen.  

Frykter eskalering på Vestbredden 

CAREs landdirektør for Palestina, Hiba Tibi, befinner seg i Ramallah.  

– Vårt hovedfokus nå er på Gaza, men vi jobber samtidig for å forberede i fall situasjonen eksalerer også på Vestbredden. Vi har sett en økning i vold også her, og har nå mobile helseklinikker på standby samtidig som vi koordinerer med andre aktører for å avklare hvem som gjør hva dersom situasjonen forverrer seg, sier Tibi.  

Nøkkelord

Kontakter

Bilder

Kaj Martin Georgsen, generalsekretær i CARE Norge.
Kaj Martin Georgsen, generalsekretær i CARE Norge.
Last ned bilde
Ansatte i CARE deler ut vann til sivile på Gaza.
Ansatte i CARE deler ut vann til sivile på Gaza.
Last ned bilde

Om CARE

CARE ble grunnlagt i 1945 og er nå en av verdens største hjelpeorganisasjoner, med prosjekter i 102 land. CARE Norge jobber med langsiktig utviklingsbistand og nødhjelp i 11 av disse landene, med jenter og kvinners rettigheter i fokus. CAREs bistand nådde mer enn 100 millioner mennesker i 2021.

Følg pressemeldinger fra CARE

Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra CARE på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra CARE

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom