Den norske kirke

Flere studenter til kirkelige studier

Del

Tre av fire som har søkt seg til kirkefaglige studier, har betalt semesteravgift og startet opp studier i høst. Det er gledelige tall, og en oppgang på 25 prosentpoeng fra i fjor.

I 2023 var det 127 personer som hadde kirkefaglige studier øverst på lista når de skulle velge studieretning. 75 prosent av disse har blitt studenter, noe som er en oppgang på 25 prosentpoeng fra i fjor.
I 2023 var det 127 personer som hadde kirkefaglige studier øverst på lista når de skulle velge studieretning. 75 prosent av disse har blitt studenter, noe som er en oppgang på 25 prosentpoeng fra i fjor. Foto: Marius Vervik / Den norske kirke.

Tallene fra studiesteder viser at flere av søkerne har startet studiene i høst. 

I vår var det 127 personer som hadde kirkefaglige studier øverst på lista når de skulle velge studieretning.  Dette er altså studenter som ønsker å bli diakon, kantor, kateket eller prest. I fjor var tallet høyere, da var det 170 som hadde kirkefaglige studier på førsteplass, men bare halvparten av disse betalte semesteravgift.

Dermed er det flere av de som har søkt til kirkefaglige studier som starter opp og følger undervisningen i høst enn hva som var tilfellet i fjor, 94 i år mot 83 i fjor. 

Jobber aktivt med rekruttering

Avdelingsdirektør Jan Christian Kielland er glad for å få flere og dedikerte studenter til studiesteder over hele landet. 

– Dette viser at mange mennesker ser for seg å jobbe i Den norske kirke, noe som er avgjørende for kirka, sier Jan Christian Kielland som er avdelingsdirektør i Kirkerådet. 

Han forteller at kirken jobber aktivt med å rekruttere ungdommer til å velge utdanning og jobb i kirken.

– I sommer har vi vært til stede på stand på Skjærgårds og på Korsvei, og der har vi møtt mange unge mennesker. Det kan ha betydning for disse tallene. 

Høyeste tall på ni år

Utenom 2019 er dette det høyeste registrerte tallet på ni år, når det gjelder hvor mange som semesterregistrerer seg. I snitt de siste ti årene har 95 studenter startet opp på kirkefaglige studenter, med 2020 som toppår (127 studenter), og 2015 med lavest tall (66 studenter). 

Kielland mener det viktigste rekrutteringsarbeidet skjer lokalt i møter mellom mennesker. 

– Framover er vi avhengige av at ansatte og frivillige i hver menighet tenker over “hvem skal jobbe her om 10 og 20 år?”, for det viktigste rekrutteringsarbeidet skjer i menighetene. 

Nøkkelord

Kontakter

Om oss

65 prosent av befolkningen er medlemmer av Den norske kirke. Kirken tilhører den evangelisk-lutherske kirkefamilien. Kirkens ledelse er samlet i Kirkemøtet som består av medlemmene av elleve regionale bispedømmeråd og alle biskopene.

Kirken er inndelt i 1174 menigheter som disponerer 1635 kirkebygg. Mer enn 8000 mennesker arbeider i kirken og over 75.000 er frivillige medarbeidere.

Den norske kirkes virksomhet finansieres over kommunebudsjettene og statsbudsjettet.

Mer himmel på jord

kirken.no

Følg pressemeldinger fra Den norske kirke

Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Den norske kirke på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra Den norske kirke

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom